Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stackars Iker, het 17-åring och ägg

Johanna Garås blogg

Först lite smått och gott från gårdagen, sedan en lite närmare koll på en galisisk 17-åring med stora framtidsutsikter.

• 2013 är helt enkelt inte Iker Casillas år. I januari bröt Álvaro Arbeloa hans hand (åjo) och igår, i den första officiella matchen för klubblaget sedan dess – på 238 dagar – kraschade Sergio Ramos in i målvaktens revben så illa att han var tvungen att gå av – efter 13 minuters spel…

Det ska dock inte vara så allvarligt, och duon kunde skämta om det på flyget hem.

”Departing home sat beside …humm, humm.. Lol. Some want to kill me today!! It’s meaningless and he’ll be back soon”

• Real Madrid övertygade inte alls under första halvlek mot Galatasaray men i andra släppte det totalt. 1-6! Viktigt att Karim Benzema fick göra två mål men också att Cristiano Ronaldo kunde ta med sig en boll hem under tröjan. Det sista var rätt vajert.

Annons

206 mål på 204 matcher nu för Real Madrid. Galet.

• För Real Sociedad gick det sämre. 0-2. Jag såg inte matchen men har förstått att hemmalaget skapade massor av chanser medan Sjachtar satte sina.

Dessutom kördes Esteban Granero ut på ”bårbil” med troligt korsbandsbrott. Tungt tungt.

• I kväll tar Barcelona emot Ajax och Atlético får besök av Zenit.

***

Och nu till den där 17-åringen.

Santiago Mina heter han och ser ut så här.

[youtubeplay id=”8GD-64aHYHE” size=”large”]

 

I måndags gjorde Santi sitt första mål i La Liga, endast 17 år och 283 dagar gammal. Han hade varit på planen i mindre än åtta minuter när han satte Celtas andra mål på nya San Mamés. Matchen slutade 3-2 till Athletic men Luis Enrique kunde ändå glädjas åt ynglingens inhopp.

Celta satsar ju stenhårt på sin akademi och har som mål att minst hälften av spelarna i A-truppen ska vara egna produkter, i framtiden ännu fler. Medelåldern på elvan som avslutade måndagens match var 23,2…

Annons

Santi Mina debuterade redan förra säsongen, den 16 februari, då han fick spela 25 minuter borta mot Getafe.

I ett land där de flesta talanger verkar vara offensiva mittfältare är Mina en målfarlig central anfallare, en riktig målskytt.

– Allt han rör går in i mål. Han kan göra mål med huvudet eller fötterna, på volley, med vänstern eller högern, från framför mål men också från utanför straffområdet, säger B-lagets tränare med det underbara namnet David de Dios – ”David av Gud”. 

Tränaren som lät honom debutera i våras, Paco Herrera, öser också beröm över tonåringen:

– Han är en mångsidig anfallare, som spelar mycket bra med ryggen mot mål och har en grym högerfot. Han kan spela på kanten och som släpande anfallare, men han är alltid nära målet. Han vet var han ska placera sig i straffområdet och är kapabel att jaga varje studsande boll och skjuter dessutom väldigt bra.

Annons

– Hans fysik gör att han kan ta emot bollen och hålla i den. För en tränare är han som “honung på mjölken”*, säger Herrera som även hyllar Minas psyke.

– Han har allt på plats i huvudet. Han är en charmig kille och bra att träna.

Summa summarum, det ska bli kul att följa Santi Mina även i fortsättningen.

Här är han (till vänster) under sommarens U19-EM.

*** 

Slutligen, kul framsida på Valenciatidningen Superdeporte idag.

Man bygger vidare på ett citat från Andrés Guardado: ”Vi måste visa stake” typ. Eller ballarna. Som på spanska är “huevos” dvs ägg. Ska jag förklara mer?

* = “honung på mjölken” är en usel översättning men ni fattar hoppas jag. Kommer inte på något passande uttryck på svenska. Som “grädden på moset” kanske.

UPPDATERING: Jag fick den här översättningen av Francis Alvarado på twitter: “Att det går som på räls. Inget grus i maskineriet. Går av sig självt. Ingen manual eller instruktioner behövs m fl.”

Annons
Publicerad 2013-09-18 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto