Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

16 år sen sist

Johanna Garås blogg

Grattis till Athletic Club de Bilbao som igår kväll säkrade fjärdeplatsen i La Liga efter 0-3 borta mot Rayo Vallecano.



Det betyder att klubben kommer att spela i Champions League (om man vinner kvalmötet, vill säga) för första gången sedan säsongen 1998-1999.

Inramningen var underbar på Vallecas eftersom flera tusen bortafans hade rest till Madrid. Ölen ska tydligen ha tagit slut på några av barerna kring arenan…

– Våra fans är helt galna. Det är alltid många som följer med laget och den här framgången är även deras, sade Iker Muniaín.

– På den här arenan är det som att spela på hemmaplan, tack vare deras fans och våra. Det är väldigt kul att spela då, sade Mikel San José.

 

Det var lite otäcka bilder efter gästernas andra mål eftersom en skyddsvall rämnade framför Athleticfansen vid firandet. Se klipp HÄR.

Annons

 

Det ska dock inte ha skett några allvarliga skador och matchen kunde fortsätta efter en stund.

Här ser vi några av Athleticspelarna hjälpa fansen efter olyckan.

Marcelo Bielsa lade grunden under sina två år i klubben (vi minns ju alla det underbara första året) men det är Ernesto Valverde som har fått spelarna att må bra igen och leverera på den nivå som laget faktiskt håller.

Valverde har på något sätt lyckats förena föregångarna Joaquín Caparrós defensivt starka kontringsfotboll och Marcelo Bielsas offensiva posessionfotboll.

Laget har varit stabilt och säkert bakåt men också anfallit med glädje och passion.

Ifjol hade Athletic 44-65 i målskillnad när man slutade tolva.

Nu: 65-38.

– Vår styrka är den sammanhållning som finns i den här gruppen, säger Valverde som beskrivs som en väldigt “normal” person av spelarna.

Annons

Txingurri”, som han kallas, gjorde två framgångsrika personliga satsningar inför säsongen. Nykomlingarna Beñat och Etxeita var redan klara när Valverde skrev på och Kike Sola var på ingång. 

Valverde tillfrågades dock om klubben skulle köpa tillbaka Balenziaga från Valladolid och han sade ja. Han insisterade även på att man behövde förstärka truppen med Mikel Rico från Granada och fick som han ville. De tre förstnämnda spelarna har inte figurerat så mycket i år men de två sista har varit grundläggande till lagets framgångar.

 

Nästa säsong kommer Athletic Bilbao ha fyra läktare på nya San Mamés.

Det passar ju bra när man åter ska spela i Europa.

Publicerad 2014-05-03 13:44

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto