POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Möt familjen Costa

Det spanska landslaget har sin VM-bas i Curitiba i södra Brasilien. Där är det mycket kyligare än i Rio, runt tio grader, och det regnade dessutom enormt mycket i helgen. Journalisterna på plats har gnällt en hel del via twitter.

Men Vicente del Bosques mannar verkar ändå trivas på träningsanläggningen Cajú.

HÄR kan vi se ett moment från gårdagens träning då Reina serverar Villa på silverfat.

Det var de här två herrarnas tur att möta pressen:

costabusquets

Jag tänkte fokusera på killen till höger, han som var såhär nära att göra sitt första landslagsmål häromdagen mot El Salvador.

Men David Villa dök upp och “snodde” 1-0-målet.

villacosta

Diego Costa, som alltid är så försynt och tystlåten i dessa sammanhang, sa bland annat idag:

– Saker och ting känns bra. Jag är lugn och känner stödet från många människor. Hoppas att det fortsätter så.
– Kroppen känns bra och det var viktigt att få spela (73 minuter mot El Salvador) häromdagen.
– Mina föräldrar är glada över att jag är här och närmare dem. Det (att han valde Spanien framför Brasilien) påverkar dem inte alls eftersom de vet varför jag tog beslutet. De stöder mig alltid.

Jag gissar att anfallaren efter åtta år i Spanien faktiskt har rätt starka känslor för sitt nya hemland.

Men hur är det egentligen för Diego Costas familj? De bor ju kvar i Lagarto. Har de också övergett sitt hjärtas landslag?

costas

Jajamensan!

– Vi kommer varken hålla på Brasilien eller Spanien. Vi kommer vara Diego Costas Fan Club. Vi hoppas såklart att han inte får möta Brasilien men om det sker så hoppas vi att det blir i finalen – och att Diego Costa vinner, säger storebror Jair.

Ni har säkert redan hört och läst om hur Atléticoanfallaren i princip är fotbollsfostrad på gatan (vischan) i Brasilien, att han inte spelade organiserat i någon klubb förrän i sena tonåren.

Det märks fortfarande lite i hans spelstil, och han kan fortfarande göra en del dumma och oskolade grejer på planen. Han säger själv att han är blyg och snäll, att det mest är andra spelare som försöker och ibland lyckas reta upp honom.

Tydligt är dock att han har rätt kort stubin. Dålig förlorare verkar han alltid ha varit.
– När han var liten och förlorade en match blev han riktigt förbannad och kastade tröjan, berättar pappa José.

costabarn

(Fler bilder hittas HÄR.)

Envis verkar han också ha varit.

Som 14-15-åring flyttade Diego till Sao Paulo där hans farbror Edson hade en elektronikaffär. Han ville tjäna egna pengar, bland annat för att kunna köpa en motorcykel. Farbrorn tipsade några fotbollslag om brorsonen och Diego togs ut till ett statsmästerskap.

– Jag ville hellre fortsätta jobba och tjäna pengar men han sa att jag skulle åka dit och att han skulle betala mig ändå. Men det gjorde han aldrig! Jag gjorde bra ifrån mig och en person som jobbar med (superagenten) Jorge Mendes kom och tittade och rekommenderade mig för en flytt till Portugal. Jag var 15 år, har Costa berättat.

Det var Braga som ville ha Costa men familjen ville inte att han skulle åka.

– Han hade en vuxen mans attityd. Han sa: ”Mamma, om du inte låter mig åka så drar jag ändå.” När han vill uppnå ett mål så gör han allt för att nå dit, berättar mamma Josileide.

Till Spanien och Atlético de Madrid kom han första gången sommaren 2007, som 18-åring. Han lånades ut till Celta, Albacete, Valladolid och Rayo innan han återvände och exploderade i Atlético.

Det märks i Casa Costa.

costafamilia

– Mina föräldrar missar inte en match. När jag gör något fult på planen får jag höra det av mamma sen, har Costa berättat.

Pappa José, som var bonde innan sonen löste alla pengaproblem i släkten, drömde alltid om att få en fotbollsspelande son vars framfart han skulle kunna följa på tv och i de stora turneringarna.

Men han trodde aldrig att Diego skulle gå så här långt. Att nu få se sin son i VM är oerhört stort för den fotbollstokige José, som också var anfallare när han spelade på en mycket längre nivå.
Storebror Jair fick sitt namn efter Jairzinho som spelade i VM 1970. Son nummer två döptes efter en viss argentinare.

josécosta

– Jag tror att Lagartoborna är nöjda eftersom Spanien är regerande världsmästare och det land som har gett Diego hans självförtroende. Han har inte förrått Brasilien. Problemet var att han inte kunde vara säker på att tas ut i Brasiliens VM-lag. Han blev tvungen att välja, säger José Costa.

Han kommer inte ta illa upp om sonen utsätts för högljudda påhopp under mästerskapet.

– Det är normalt att de buar. Och jag vill att de gör det. Ju mer de buar, ju bättre spelar han.

Spanien-Holland på fredag kommer spelas i Salvador, ”endast” 30 mil från Lagarto. Familjen Costa kommer såklart att vara på plats på arenan.

lagarto

I den HÄR radiointervjun får Diego Costa några snabba frågor på slutet, bland annat den här:

Det är VM-final mellan Spanien och Brasilien och du gör ett mål för Spanien. Firar du?
– Varför skulle jag inte göra det?

Publicerad 2014-06-10 kl 20:59
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå