Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så var La Liga 2014

Johanna Garås blogg

Det har blivit dags att dela ut lite utmärkelser till personer och klubbar som jag tycker har stått ut det här kalenderåret.

ÅRETS GEST:
Rayo Vallecano bestämde sig i slutet av november för att hjälpa 85-åriga Carmen Martínez som hade vräkts från sitt hem. Såhär långt har man lyckats samla ihop 21000 euro för att täcka hennes boendekostnader. Läs mer HÄR.

carmen

ÅRETS LAG:
Real Madrid vann under 2014 Copa del Rey, Champions League, den europeiska supercupen och klubblags-VM. Och dessutom har Carlo Ancelottis gäng sedan mitten av september vunnit 22 raka matcher med en målskillnad på 81-10!

Kolla in en sammanfattning av året HÄR signerat spanska Canal +.

ÅRETS FRISYR:
Han behöll bara ren-frisyren i en dag men jag vill ändå säga tack till Pepe för ett gott skratt – varenda gång jag påminns om den.

Annons

pepe

ÅRETS BESLUT:
Fifa förbjöd i april Barcelona från att köpa nya spelare eftersom klubben hade brutit mot Fifas regler om att värva minderåriga spelare. Förbudet lyftes temporärt i somras och klubben har överklagat. Läs mer HÄR. Slutgiltig dom från CAS kom idag. Barça får inte värva alls under 2015. Läs mer HÄR.

ÅRETS INSATS:
Den 17 maj 2014 blev Atlético de Madrid ligamästare för första gången på 18 år. HÄR är ett långt sammandrag över hur det gick till.

HÄR är Diego Godíns mästarmål på Camp Nou.

ÅRETS CITAT 1:
Lionel Messi till Olé den 18 november: ”Jag har alltid sagt att jag vill stanna där för alltid men ibland blir saker och ting inte som man önskar.”

Uttalandet orsakade kaos och stanna-kvar-kampanjer i Barcelona.

ÅRETS MIRAKEL:
Lilla Eibar skrällvann Segunda och ligger nu på nionde plats i La Liga med 20 poäng på 16 matcher. Under 2014 har man endast nio förluster på 39 matcher! Detta av en Åshöjdenklubb med minimal budget i en stad med endast 27000 invånare. Bravo!

Annons

[youtubeplay id=”tFyaUSk909w” size=”large”]

ÅRETS NYFÖRVÄRV:
Villarreal värvade Luciano Vietto i augusti från Racing Club Avellaneda för 5,5 miljoner euro. Sedan dess har argentinaren gjort 12 mål på 23 matcher i La Liga och Europa League samt stått för sex assist. Framför allt satte han den 14 december stopp för Atlético de Madrids hemmasvit på 27 ligamatcher utan förlust. Se målet HÄR.

Och just det, Vietto fyllde 21 år den 5 december och har ett femårskontrakt.

vietto

ÅRETS GENOMBROTT:
Se ovan.

ÅRETS FELVAL:
Daniel Larsson kunde förstås inte ha anat att han inte skulle få spela en enda minut i La Liga när han skrev på för Granada i somras. Han måste nu försöka kravla sig ur frysboxen och finna fotbollslyckan långt från Joaquín Caparros vars Granada bara har vunnit två ligamatcher den här säsongen. #RäddaDanielLarsson

Annons

ÅRETS UPPRÄTTELSE:
Minns ni hur ifrågasatt och kritiserad Iker Casillas var för bara några månader sedan? Nu är stämningen en annan och 33-åringen mår bra både på och utanför planen. Här är hans Martín förresten:

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 21.08.15

ÅRETS MUR:
Claudio Bravo har släppt in sju ligamål och hållit nollan i elva för sin nya klubb Barcelona. Unge Marc-André Ter Stegen, som också värvades i somras, får finna sig i att vara nummer två i ligaspelet.

ÅRETS SÄMSTA UTKAST:
Levantemålvakten Jesús Fernández tyckte inte att 0-4 räckte mot Barcelona. Så han slängde ut bollen till Messi SÅHÄR.

ÅRETS MÅLSKYTT
Sorry Cristiano men den 22 november blev Lionel Messi främste målskytt genom tiderna i den spanska ligan på det HÄR sättet.

Totalt har argentinaren gjort 58 mål under 2014.

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 17.47.22

 

ÅRETS SPELARE:
Det här året har Cristiano Ronaldo gjort 61 mål totalt för klubb och landslag. I ligan har han gjort 38 mål, i Champions League 13, i cupen tre och i den europeiska supercupen två. Allra mest imponerande är dock de 25 mål han mäktat med den här ligahösten – på 14 matcher.

Annons

ronaldostaty

ÅRETS CITAT 2:

Cristiano Ronaldo: ”Äntligen kan jag träna mina ansiktsmuskler.”

[youtubeplay id=”2JaPLmOUcWY” size=”large”]

 

ÅRETS OTURLIGASTE:
Titta HÄR på egen risk när Victor Valdés knä går sönder.

Nio månader har gått sedan dess och den förre Barçamålvakten har knippats ihop med Monaco, Liverpool, Manchester United och Queretaro utan att något har blivit av. Än.

ÅRETS FLYTTFÅGLAR:
Vi tvingades säga adiós till Cesc Fàbregas, Xabi Alonso, Ángel Di María, Diego Costa, Alexis, Tata Martino, David Villa, Thibaut Courtois med flera.

ÅRETS CITAT 3:
David Moyes: ”They have been training with me…eh…eh…dos, tres, cuatro…eh times.”

[youtubeplay id=”xhEfSUPnZL4″ size=”large”]

 

ÅRETS MEST UNDERSKATTADE:
Carlos Bacca har gjort tio mål för Sevilla under höstens 15 matcher. Colombianen som snappades upp från Club Brügge sommaren 2013 för sju miljoner euro – för att ersätta Álvaro Negredo – sprider stor glädje i den rödvita delen av stan. HÄR stilar han med en rabona.

Annons

ÅRETS SURASTE:
Luis Enrique måste inte tycka om att göra presskonferenser men man kan kräva av honom att han är professionell när han väl sitter där på podiet. Istället är han mestadels sur och svarar sällan på de frågor som ställs, inte ens de som handlar om taktiska beslut. När han nyligen ombads värdera hur 2014 varit för honom svarade han ironiskt HÄR: ”Det här är paradiset, som att vara på Disneyland.”

Annat är läget när han får cykla med polarna:

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 17.22.29

ÅRETS DOMARE:
Nej.

ÅRETS PÅNYTTFÖDELSE:
Valencia slutade åtta i ligan i fjol och spelar därmed inte i Europa för första året på mycket länge. Men under den i somras okände och oprövade tränaren Nuno – och med en ny rik ägare vid rodret – har Nya Valencia blomstrat. Dessutom har man nu till slut värvat den efterlängtade Enzo Pérez från Benfica. Det kan bli en kul vår för ”Los Che”.

Annons

valencia

ÅRETS HALLÅ-VART-TOG-DU-VÄGEN:
Can the real Andrés Iniesta please stand up! Noll assist och noll mål i ligan har det blivit den här hösten för fotbollsvärldens snällaste pojke.

ÅRETS PROFIL:
Diego Simeone. Kommentar överflödig.

ÅRETS CITAT 4:
Sergio Ramos den 19 december: ”Real Madrid är Guds och hela världens lag.”

ÅRETS BESVIKELSE:
Real Betis sparkade tränare efter tränare men det hjälpte inte. Sevillalaget prenumererade på jumboplatsen hela våren och åkte ur La Liga – med ett alldeles för bra lag.

ÅRETS VIKTIGASTE SPELARE FÖR SITT LAG:
Jo, visst är Barcelona beroende av Messis mål (han har gjort 35 av lagets 92 ligamål under 2014) men jag vill lyfta fram Espanyols kapten Sergio García. 31-åringen må ha låtit lockarna falla men han har under 2014 gjort 31 procent av lagets ligamål, 12 av 39. HÄR är ett av dem.

Annons

sergiogarcia

ÅRETS MÖRKASTE DAG:
Den 30 november slogs 200 huliganer på morgonen inför Atlético-Deportivo och en av dem dog efter att ha kastats i floden.

ÅRETS SÄMST BEHANDLADE:
Pedro León hamnade i kläm då ligaföreningen LFP stängde av honom från spel på grund av hans höga lön. Getafe översteg det bestämda lönetaket och stjärnan offrades. Den 30 november fick León äntligen spela sin första officiella match för säsongen.

ÅRETS LAG:
Courtois;
Juanfran, Godin, Ramos, Marcelo;
Modric, Bruno Soriano, Koke
Messi, Benzema, Ronaldo

ÅRETS FARVÄL:
Den 1 februari dog Luis Aragonés, 75 år gammal. Läs om honom HÄR.

[youtubeplay id=”RpHu0LGV8NE” size=”large”]

Den 25 april förlorade Tito Vilanova kampen mot cancern, endast 45 år gammal. Läs om Barcelonatränaren HÄR.

vilanova

Den 7 juli var det dags för Alfredo Dí Stéfano att säga farväl, 88 år gammal. SÅHÄR hyllade Real Madrid legenden.

Annons

ÅRETS MATCH:
Real Madrid-Barcelona (3-4) den 23 mars innehöll allt.
Har du 55 minuter över så rekommenderar jag ett klick HÄR.

För dig som bara har sju minuter så finns ett kortare sammandrag av härligheten HÄR.

ÅRETS FOTBOLLSPENSIONÄR:
Jag saknar dig varje dag, Pinto.

pinto

ÅRETS ELAKASTE TWITTERKOMMENTAR:
@EnriqueJulian23: ”Det bästa från Alesso Cerci i Atlético de Madrid” till den HÄR vinen.

ÅRETS MÅL:
Jag bloggade om höstsäsongens snyggaste ligabaljor häromdagen HÄR. 15 stycken tror jag att jag fick ihop då.

Det gjordes några fina i våras också. De här fann jag i mitt guldfiskminne:

Alexis mål mot Atlético HÄR.

Gabis kanon mot Real Madrid på Vicente Calderón HÄR.

Se om Gareth Bales fullträff mot Elche HÄR.

Kolla in Aritz Aduriz mot Granada HÄR.

Och Saúls för Rayo mot Granada HÄR.

 

ÅRETS PUBLIK:
Ja, inte är det Getafes eller Espanyols anhängare i alla fall. Under hösten har deras arenor bara varit fyllda till 42 procent.

Annons

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 08.25.51

ÅRETS HEMVÄNDARE:
Den 29 december blev det officiellt att Fernando Torres återvänder hem till Atlético de Madrid efter sju och ett halvt år. Han gjorde totalt 91 mål på 244 matcher för sitt hjärtas klubb innan han lämnade Spanien.
– Jag kommer till Atlético för att åter finna lyckan.

torresny

ÅRETS TACKLING:
Rayospelaren Quini glidtacklade egne tränare Paco Jémez SÅHÄR och vågade inte möta dennes blick efteråt.

ÅRETS SOPPA:
Neymarhärvan som ledde till att Barcelonas president Sandro Rosell avgick den 23 januari. Läs mer HÄR.

rosell

ÅRETS BERGÅDALBANA:
Athletic Club förtjänade verkligen att knipa den fjärde Champions Leagueplatsen i våras, och man slog på ett imponerande sätt ut Napoli i playoffen. Men sen hände något: sex raka matcher utan seger i ligan samt svaga insatser i CL. I november vände det uppåt igen men en elfteplats nu är baskerna knappast nöjda med.

Annons

athletic

ÅRETS TV-PROGRAM:

Studio La Liga i C More och Fotbollskanalen Europa i TV4 får dela på den här utmärkelsen. Tack till alla lagkamrater för det här året!

Vi ses åter under 2015!

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 22.18.27 Skärmavbild 2014-12-29 kl. 22.18.47

Publicerad 2014-12-30 08:48

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto