Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
32v

VM-trupperna är spikade!

I kalendern står det Måndag den 4 juni och alla vi som intensivt följt uppladdningen, som febrigt vänt blad i samma almanacka, har haft en röd ring runt det här datumet ganska länge nu. Idag var nämligen sista dagen för VM-länderna att skicka in sina slutgiltiga trupper till Ryssland och visst blev det en del bomber som briserade.

Långt ifrån alla har ju valt att göra som Janne Andersson utan fram till och med igår haft så kallade bruttotrupper på 27, 29 eller i några fall drygt 30 namn. Dessa har bantats längs vägen eller under natten och när söndag blev måndag kan vi konstatera att den största knallen kom från Tyskland.

Leroy Sané, Manchester Citys succéytter med över 30 poäng (14+17) på knappt 50 framträdanden under säsongen, lämnas utanför de regerande mästarnas trupp till VM och några frågar sig om det är den kanske allra tyngsta kvalitativa petningen till sommarens fotbollsfest.

De tydligaste motbuden kommer från Belgien (Radja Nainggolan), Argentina (Mauro Icardi), Frankrike (Anhtony Martial) och Spanien (Alvaro Morata, Marcos Alonso), men frågan är om inte Sané trots allt ändå sticker ut tydligast. I synnerhet med tanke på vilka han “konkurrerade” med. Tyskland besitter oerhört många strängar på truppens lyra, men just Leroy Sanés egenskaper dräller det inte direkt med. Speciellt inte då spelare som Mario Götze och André Schürrle sedan tidigare dissats av förbundskapten Joachim Löw. Visst, där finns fortfarande en Marco Reus, Julian Draxler och Julian Brandt – men Sanés högsta växel vad gäller fart och att slå sin spelare i sista tredjedelen tycker jag brädar dessas. Ser man till vilken form spelarna visat under våren har jag också svårt att se samtliga tre andra före Leroy Sané.

För några dagar sedan läckte det dessutom ut en affisch på en tysk 23-mannatrupp från förbundet och på den fanns Leroy Sané med. Det gjorde däremot inte Bayern Münchens innermittfältare Sebastian Rudy och trots att de absolut inte är direktkonkurrerande spelare så får sig Tysklands alternativ till att luckra upp lågt stående försvar en ordentlig smäll i “skiftet” Rudy mot Sané.

Således måste det ligga en hund begraven här, det finns ingen annan logisk förklaring. Min gode vän och eminente kollega Adam Nilsson förklarade på Twitter att det här inte är första gången Löw väljer att bortse från en av de mer framstående spelarna på grund av kvalitativa underprestationer i landslagsdressen och eller anpassningsproblem till gruppen (Ballack, Kevin Kuranyi). Visst, jag kan ge förbundskapten Löw att Sané långt ifrån briljerat i den tyska tröjan på sistone, men ser man till vilken säsong han gjort i England i kombination med egenskaperna han erbjuder landar jag i att petningen måste ha att göra med hur Sané (inte) passar in i gruppen.

Och där är det ju tyvärr godnatt och hej då vad gäller att såga, hylla eller ifrågasätta Löws beslut. Han har garanterat gjort kalkylen och ansett att Tyskland har bättre förutsättningar att upprepa vinsten från 2014 utan Sané snarare än med honom. Och är man just regerande världsmästarförbundskapten känner jag att det är bäst att inte mopsa upp sig. Jag konstaterar i stället att det är ett utropstecken vad gäller de slutgiltiga trupperna, att Sané måste vara oerhört besviken och att vi svenskar har en mindre världsklasspelare att oroa oss över den 23 juni.

XXX

I den belgiska truppen konstaterar vi att Christian Benteke inte får följa med till Ryssland. Den storvuxne anfallaren var länge i ett Anders eller Kim-läge med kollegan Romelu Lukaku, men medan Benteke missat och missat och missat i Crystal Palace har Lukaku gjort sina mål för Manchester United och Michy Batshuayi har efter en godkänd höst i Chelsea exploderat på lån i Dortmund.

Vi konstaterar dessutom att vi inte kommer få vara med om VM-historia genom två stycken brödrapar på planen samtidigt. Bröderna Eden och Thorgan Hazard klarade gallringen, men Romelus lillebror Jordan Lukaku fick packa väskan och tacka för sig. Trist!

XXX

Stämningen i Chelseas spanska delegation kan inte vara på topp. Marcos Alonso, Cesc Fabregas, Pedro och Alvaro Morata får alla följa VM från soffan. Jag misstänker att de inte kommer ses alla fyra, lägga lite kött på grillen och kolla matcherna ihop.

XXX

Paolo Guerrero åker efter fyra varv i kokainavstängningarnas oklara land till slut till Ryssland. Perus stora anfallsstjärna stängdes i november av ett år efter att, enligt alla rapporter, ha druckit thé på kokablad (smart) men friades för en månad sen och togs därför ut i landets preliminära trupp. Sen var han hux flux avstängd igen, ingen förstod varför han blivit friad och nu är han alltså, för tredje gången på ett drygt halvår, tillgänglig för Peru.

Håll dig till kaffe, Paolo.

XXX

Kämpa, Guidetti!

XXX

Många turer och tvister på tränarcirkusen senaste dagarna. Mest oväntade, i all sin logik, är naturligtvis Zinedine Zidanes exit från Real Madrid – var landar fransmannen och vem tar Real Madrid? Den roligaste, och mest spännande, är ju helt klart de ganska köttiga ryktena (Sky Sports) som gör gällande att El Loco, Marcelo Bielsa, tar Leeds. Att Frank Lampard landat Derby kittlar mig också en hel del – jag har goda förhoppningar kring att det bor en stor tränare i en av de mest dynamiska fotbollsspelare jag någonsin skådat!

XXX

Säsongsavslutningen av Fotbollslabbet såg dagens ljus i fredags! Vi analyserade frisparkar, vem som borde ta dem i Sverige och vilket lag som genom Olas algoritmer har bäst förutsättningar att vinna VM! Tack för att ni har tittat – vi ses i augusti igen!

Publicerad 2018-06-04 kl 16:02
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons