Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
22v

Ahi está la puerta!

Rubriken är spanska och betyder (hoppas jag) Där är dörren! Jag antar nämligen att det var orden som förbundspresidenten Luis Rubiales lämnade Julen Lopetegui med efter att man beslutat att sparka sin förbundskapten drygt två dygn innan VM-premiären mot Portugal. En av de största knallarna runt en stor fotbollsnation i den moderna VM-historien, vågar jag påstå.

Vad är det då som hänt då? Jo, för alla som inte injicerar VM-nyheter dygnet runt så har Lopetegui precis skrivit på för Real Madrid, Champions League-mästarna som sedan Zidanes oväntade avsked stått utan tränare i två veckor. Jag antar att Lopeteguis plan var att toppa av ett fantastiskt VM-kval med en medalj och sedan ta den chans som förmodligen bara kommer en gång i karriären, nämligen att träna världens största och mest framgångsrika klubb.

Problemet – förlåt, jag omformulerar mig – hjärnsläppet var bara att han av allt att döma inte förankrade eller ens stötte och blötte detta beslut med sin nuvarande arbetsgivare, alltså det spanska fotbollsförbundet, utan helt sonika förutsatte att de skulle förstå och acceptera. Vi ska också komma ihåg att Lopetegui nyligen förlängde sitt kontrakt som förbundskapten och således blir ju förtroendesveket ännu mer påtagligt.

Nu dundrar en hel fotbollsvärld ut sina domedagsprofetior och en majoritet är starkt kritiska gentemot förbundet och beslutet att sparka förbundskaptenen 48 timmar innan avsparken mot Portugal. Och visst, det är ju såklart ironiskt att det förbund som kritiserade Lopetegui för att genom sin namnteckning på Real Madrid-kontraktet äventyra lagets VM-fokus nu alltså gör sig av med honom och skruvar upp vindbyarna till orkanstyrka själva. Men jag kommer inte ifrån att jag älskar deras agerande!

Trots alla de uppenbara nedsidor rent sportsligt med detta beslut samt att spelartruppen med Sergio Ramos (Real Madrid-kaptenen) i spetsen ska ha bönat och bett om att låta Lopetegui sitta kvar på sin post väljer man att stå fast vid sina principer, att inte tolerera ett sådant här naivt och respektlöst beteende och därför agera med kraft – även fast det med största sannolikhet försämrar deras medaljchanser. Vissa skulle kalla det cojones (det behöver jag inte översätta va?), andra skulle säga dumstolthet, men jag tycker oavsett beskrivande ord att vi ska lägga skulden på Julen Lopetegui helt och fullt. Såhär klantigt och oproffsigt beteende bara dagar innan ett VM-slutspel ska naturligtvis få konsekvenser och jag hoppas verkligen att Julen Lopetegui själv går ut och ber om ursäkt för hur hans agerande (garanterat) påverkar Spanien och folkets förhoppningar om ett nytt guld i stället för att kasta skit på förbundet.

Bra, Spanien! säger jag. Ni blev genast lite, lite mer av mitt gäng!

 

Publicerad 2018-06-13 kl 13:36
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons