Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Alla gör ju listor, så"

Det är populärt med listor, och det är populärt med övergångar. Sky Sports brukar ju göra en grej av sista dagen innan transferfönstret stänger, när de sänder ut folk i hela England för att ha koll på saker de likagärna kan se på Twitter två minuter tidigare.  Mina favoritstunder under de “transferspecialdagarna” är att läsa Guardian som gör narr av Sky Sports. Good times. Att Leyton Orient lånar en Fulhamreserv på lån i tre månader eller att det finns en pytteliten möjlighet att Harry Redknapp signar David James intresserar mig liksom inte, men Guardians humor går alltid hem här i huset.

ANNONS

Var var jag? Jo. Listor och transfergrejer. Nedan följer min ypperligt subjektiva lista på de bästa och sämsta övergångarna såhär långt. De bygger inte på några betyg från L’Equipe eller andra listor eller annat grejs, utan det jag kunnat utröna från alla de matcher jag sett under säsongen. Det handlar inte om vilken spelare som varit “bäst”, utan vilken värvning som sett till förutsättningarna varit “bäst”. Alltså; pris, förväntningar, speltid och sånt i relation till hur bra de spelat. Nu ska jag inte dilla mer om det. Shall we?

De tio främsta värvningarna

1. Aymen Abdennour (Sahel -> Toulouse, €500 000)
Jag har inga problem med att erkänna att jag skrattade åt Toulouse när de gjorde klart med den här värvningen. Minnena från hans tid i Werder Bremen (då han levererade flertalet skrattretande insatser som vänsterback) gjorde att jag trodde att Toulouse inte visste vad de sysslade med. Ack så fel. Abdennour är numera en av mina favoritspelare i Ligue 1, han har varit helt otroligt bra som mittback. Stenhård och sköter allting snyggt, att han gör små misstag var tredje match or so spelar ingen större roll då han oftast hinner rätta till dem. Spelar snart i en större klubb. Märkligt vad ett år i Tunisien kan göra…

ANNONS

2. Guillermo Ochoa (América -> Ajaccio, gratis)
Jag har tidigare dragit historien om hur Ochoa kom till Ajaccio, och trots att jag på förhand tyckte det var en väldigt bra värvning har han slagit mig med häpnad. Så bra har han varit. Han är den enda anledningen till att Ajaccio ens har den minsta möjlighet att stanna kvar i Ligue 1 den här säsongen. Utan honom skulle de få problem att ta över 20 poäng. Redan nu har han levererat flertalet klockrena matchavgörande räddningar. Spelar som längst säsongen ut i Ajaccio, sen kommer han byta klubb.

3. Javier Pastore och Salvatore Sirigu (Palermo -> PSG, €45,9 miljoner)
Bägge två skulle med på listan, och eftersom de kom i ett paket tillsammans (inte en chans att PSG betalade €3,9 miljoner för en separat Sirigu) så får de stå tillsammans. Pastore har varit den uppenbara frontfiguren i PSG, ikonen som ska symbolisera var klubben är på väg. Han har inte spelat skitbra, men gjort många fina individuella sekvenser som i många fall lett till mål. Precis som hela PSG har varit. Sirigu slåss med Lloris om att vara ligans bästa målvakt. Bra Leonardo!

ANNONS

4. Henri Bedimo (Lens -> Montpellier, €2 miljoner)
Den här övergången var så uppenbar. Montpellier ville inte spendera alltför mycket pengar i somras, men behövde verkligen en ny vänsterback. Lens åkte ur och då kom Bedimo ut på marknaden. Oddsen på att den här övergången skulle ske var väldigt låga. Han har gjort det väldigt bra, inskolningsperioden var väldigt kort och han är en av väldigt få ytterbackar i ligan som är ett konstant hot i offensiven, utan att för den skull behöva skämmas över sina defensiva insatser.

5. Jonathan Zebina (Brescia – Brest, gratis)
Det är ingen som egentligen gillar Zebina, men herrejisses vilken förvandling han har genomgått, från en medelmåttlig ytterback till den som håller ihop Brests mittförsvar. Abdennour light. Att Brest bara har släppt in 12 mål på 12 matcher beror mycket på Zebina.

ANNONS

6. Julien Féret (Nancy -> Rennes, €4 miljoner)
Han var landslagsaktuell redan under tiden i Nancy och Blanc kollar nog in honom ännu mera nu när han spelar kontinuerligt på en väldigt hög nivå (toppen av Ligue 1 samt Europa League). Finns alltid med bland de aktuella när landslagstruppen ska tas ut, men han har åldern emot sig (fyllde 29 år i somras). Fungerar perfekt i rollen bakom anfallaren, löper 11-12 kilometer per match – men är ändå en kvalitetsspelare när det kommer till spelförståelse och teknik. Hade han slagit igenom tidigare hade han kanske kunnat flytta till någon av de största klubbarna.

7. Baptiste Reynet (Martigues -> Dijon, gratis)
Även Reynet har nämnts tidigare i bloggen. Dijon har släppt in flest mål (25) och gjort några riktiga plattmatcher, men utan Reynet (som när han värvades var tilltänkt som reservmålvakt) hade siffrorna varit betydligt större. Behöver bara jobba på spelet i luftrummet, och han har inte varit riktigt lika bra nu de senaste matcherna, men är en av de bättre linjemålvakterna i ligan.

ANNONS

8. Kévin Gameiro (Lorient -> PSG, €11 miljoner)
Gameiro har gjort 22 ligamål under kalenderåret 2011, ett makalöst bra facit. Åtta av de målen har varit i höst i PSG-tröjan och det är ungefär som väntat, det som var så bra med den här dealen var att ligan fick behålla Gameiro. Han hade säkerligen kunnat få en flytt till typ Arsenal om han han hade velat.

9. Jérémie Aliadière (Klubblös -> Lorient, gratis)
Det här trodde ni inte innan säsongen, va? Aliadière har levererat stabila, högklassiga insatser de gångerna han har kunnat spela, och visar att de där åren i England inte bara gick till spillo. Nu har han verkligen tagit steget från världens äldsta ungdomsproffs till en etablerad spelare. Nyttig för Lorient, som jag kan tycka blir minst en klass sämre när Aliadière inte är på plan. Den starkaste styrkan ligger i löpningarna utan boll. När det väl kommer till avslutslägena så är däremot allting som vanligt. Han kan verkligen inte få bollen i nät, vad han än försöker göra. Om fotboll bara gick ut på att springa…

ANNONS

10. Pierre-Emerick Aubameyang (Milan -> ASSE, lån)
Frågan är om PEA verkligen kan kvala sig in till den här utmärkelsen eftersom han var inlånad redan under våren, ett lån som förlängdes i somras, men det skiter jag i nu. Ett konstant hot, måste vara jävligt jobbig att möta och har dessutom gjort flertalet både snygga och viktiga mål. Snabb och krånglig som en pudel som går på ectasy. Frisyren sänker helhetsbetyget.

Close but no cigar: Pitroipa (Rennes), Koné (Lyon), Culma (Brest), N’Guemo (Bordeaux), Basa (Lille), Mareque (Lorient), Guerbert (Dijon)

Fem värvningar som inte slagit ut väl

1. Sidney Govou (PAO -> Evian, gratis)
Govou ska alltid vara högst upp på sådana här listor. Alltid. Ingen kommer någonsin förstå hur han kunde tillhöra det franska landslaget så länge som han ändå gjorde. I Evian är allting som vanligt; han blandar skador med mediokra och värdelösa prestationer, och någon gång händer nåt positivt men det är på tok för sällan. Vi gillar inte Govou. Försvinn, tack.

ANNONS

2. Abdoulaye Méïté (WBA -> Dijon, gratis)
Dijon behövde verkligen en ny mittback, när den här snubben inte fick stanna i WBA gjorde de allt de kunde för att värva honom. Satte på honom kaptensbindeln, gav honom en rejäl lön och grejer. Först gjorde han en katastrofdebut mot Rennes där han var totalt värdelös, han följde upp det med en nästan lika dålig prestation mot Toulouse för att i sin tredje match nästan tackla ihjäl Lorients Quercia. Rött kort och åtta matchers avstängning. Nu är han tillbaka och gjorde det väldigt bra i sin comebackmatch mot PSG, men var sedan tillbaka i gamla synder mot Marseille i helgen.

3. Chris Mavinga (Liverpool -> Rennes, €1 miljon)
Även känd som “den där snubben  som nästan sparkade ihjäl en motståndarspelare i den belgiska ligan, den där Liverpoolreserven du vet?”. Så mycket mer kommer han nog inte bli ihågkommen för. Rennes behövde en vänsterback i somras och var ute efter Morel, men han valde Marseille. Därför fick det bli budgetlösningen Mavinga istället. Han har fått en del speltid då Rennes haft många skador och många matcher, men han har oftast sett vilsen ut. Fortfarande ung och ska inte dömmas allaredan, men Rennes kommer nog lätta på lädret i vinter och satsa på någon ny vänsterback.

ANNONS

4. Alou Diarra (Bordeaux -> Marseille, €5 miljoner)
Alou Diarra har varit som ett stort hål i Marseille såhär långt. Aldrig urusel, men man märker nästan aldrig av honom. När han fått sitta på bänken har Marseille sett bättre ut, ibland är det nästan känslan av att Marseille bara spelar med tio man när han är på plan. Men; han gjorde det avgörande målet mot Dijon i helgen, en självförtroendeboost om inte annat.

5. Diego Lugano (Fenerbahce -> PSG, €3 miljoner)
Är det här för hårt? Jag håller med om att han inte är någon direkt floppvärvning och han har bara varit petad i en enda match, men jag hade stora förväntningar på Lugano. Inga förhoppningar, utan förväntningar. Han verkar inte alls kunna hänga med i tempot. Framförallt hade han stora problem i cupmatchen mot Dijon (förlust 3-2) där de egna fansen till och med buade åt honom. Kan fortfarande bli riktigt bra, men här krävs förbättring.

ANNONS

Vi kunde ha varit med: Abriel (Nice), Haddad (Auxerre), Vandam (Caen), Traoré (OM)

Ingen kommer gilla den här listan till 100%, så egna förslag är såklart välkomna. Jag kan ha glömt någon spelare, framförallt bland de sämre värvningarna…

/J

Publicerad 2011-11-01 kl 20:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto