Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"När Leonardo fick stryk av en tjej"

Det pratas mycket om Anelka som är aktuell för den kinesiska mittenklubben Shanghai Shenhua. Där skulle han få drygt €10 miljoner i årslön, vilket skulle göra att han ÄNTLIGEN kommer ha råd med sitt levebröd. Samtidigt sägs det att Shanghai Shenhua har ekonomiska problem så det är lite diffust hur affären är tänkt att kunna gå ihop. Även den före detta PSG-tränaren Luis Fernández har fått ett bud från Shanghai Shenhua, men han är fortfarande kontraktsbunden med sitt jobb för Israels landslag, även om israelerna gärna vill ha en ny förbundskapten. Det vore synd om Anelka hamnar i samma sits som Trezeguet är i, den gode Trezeguet har nämligen fått sparken från sin arabiska klubb, knappt tre månader efter att han skrev på för dem. Gamla hjältar ska inte dö ut på det sättet.

ANNONS

Men ni såg väl PSG-Nancy i helgen? PSG rullade boll som om det inte fanns någon morgondag medan Nancy ställde upp med en klassisk köttmur. Nancy vann; man kan säga att det berodde på slumpen, eller så kan man vara lite mer Nancygillande och säga att det berodde på ett systemskifte. Nancy har fått mycket kritik för att de mönstrar en 5-4-1-liknande uppställning, men den är i själva verket mer offensiv än vad man kan tro.

Jean Fernandez blev tränare i somras efter att unge Pablo Correa, som hade varit i klubben i 16 år varav 9 år som huvudtränare, bestämt sig för att han ville testa på något nytt. Hela Nancy skulle byggas om, och Nancy älskar att bygga billigt; man skeppade iväg ett par ordinarie spelare till Turkiet, ett par ordinarie spelare till Rennes, reservkeepern gick till Marseille, N’Guemo ville inte förlänga kontraktet och gör nu succé i Bordeaux och man lånade ut några dyra truppspelare till Ligue 2. Ut med höga löneposter och/eller spelare med snart utgående kontrakt. Ersättarna? Billiga Ligue 2-fynd och några lånespelare som ingen annan ville ha. Kraven var satta redan innan sommaren: skära ned rejält på kostnaderna, höja intäkterna och samtidigt hänga kvar i Ligue 1. Punkt 1 och 2 var inga problem att klara av, men det såg länge dystert ut med den tredje punkten. Laget låg sist i tabellen och hade enorma problem med målskyttet. Jean Fernandez var vadslagningsfirmornas favorit till att först få sparken av samtliga Ligue 1-tränare.

ANNONS

Fram tills för en månad sedan. Då testade Fernandez för första gången med en fembackslinje, detta mot Nice. Vinst 1-0. Man gick tillbaka till fyra man mot Montpellier. Förlust 2-0. Mot Brest och PSG var det återigen fembackslinje. Vinst med 2-1 respektive 1-0. Brests tränare Dupont klagade på Nancys taktik, men vafan; varje tränare måste väl ändå få välja den taktiken som ger bäst resultat?

Fernandez har insett att Nancy är överbefolkat med defensivt duktiga centralspelare, och med ytterbackar som har sina kvalitéer i offensiven snarare än defensiven. Ytterbacken Jean Calvé var en av de spelarna man inte kunde skeppa iväg i somras, mycket tack vare en årslön på €1 miljon som man slängde upp utan eftertanke när Lazio var intresserade för några år sedan. Ingen klubb hade råd med en sådan dyr spelare den här sommaren. Han har nu fått ta högerbacksplatsen i Nancy när Fernandez har känt att han har möjlighet att ställa upp med betydligt mer offensiva ytterbackar, då det redan finns täckning där bak med tre mittbackar. Nu var det Calvé som väldigt elegant skruvade in matchens enda mål mot PSG. Målet får stå som en symbol mellan mötet av det gamla dyra underpresterande Nancy och det nya billiga anarkistiska Nancy. Om det räcker till att Nancy spelar i högstaligan även nästa säsong? Troligen.

ANNONS

/J

Publicerad 2011-11-24 kl 14:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto