Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Ska du se Zlatan ikväll, eller?"

Hansson blogg

Det är en riktig derbyhelg. Derby i Belgrad, Ruhr, Lissabon, Istanbul och Sao Paulo, för att ta några av de viktigaste. Och så Le Classique, matchen mellan PSG och Marseille. Precis som i fallet med den spanska motsvarigheten El Clásico så handlar det inte om ett geografiskt renodlat derby, utan en match som snarare handlar om saker utanför planen. Snofsiga PSG mot arbetar-OM. Stämpeln av PSG-snofsighet har förstärkts efter att QIA köpt upp PSG för att använda som reklampelare inför Qatar-VM 2022. Det lär kunna elda på OM-fansen.

Hur är historiken då? Det är en rätt ung rivalitet. PSG och OM möttes för första gången på 70-talet. Runt 90-talet hade de här matcherna sin storhetstid då det är den enda gången som de bägge lagen har varit riktigt stora samtidigt, sedan föll det lite i glömska, men nu med PSG på väg uppåt så har det blivit lite mer liv i skiten. Och ja; skiten. Oftast brukar de här matcherna fyllas med konkreta läktarskandaler. Inga “kastade tre bangers mot en publikvärd som fick lätt tinnitus”-rubriker, utan väldigt många gripanden av polisen, vissa gånger flertalet personskador och nuförtiden får bortafansen inte komma in på arenan. Inga roliga grejer, och definitivt inget att salutera eller glorifiera. Förhoppningsvis stoppas de värsta skandalerna av läktarförbudet, men det brukar alltid vara några rötägg som vill leka mentala coolingar.

Annons

Två nuvarande PSG-spelare har representerat OM; Zoumana Camara och Peguy Luyindula. Luyindula ligger så långt ned i frysboxen att han har möglat sig fast vid botten, så han får vi inte se. Camara? Kanske. Slåss med Lugano och Biševac om den sista mittbacksplatsen bredvid Sakho.

Bägge tränarna sitter dessutom löst. Om vi börjar med Deschamps så är läget väldigt tydligt; man ligger bara på en tionde plats i tabellen samtidigt som han har bråkat med sportchefen José Anigo och spelaren Gignac. Han får till jul på sig att reda upp allting, även om folk ställer sig på Deschamps sida i bråket med Gignac. Kombouaré har lett PSG till serieledning (även om Montpellier gick om igår), men har en mindre formsvacka och QIA vill hemskt gärna ha en riktigt profil som tränare. En Ancelotti, en Mourinho, en Beníte… Eller vänta… Nåväl. Även Kombouaré har fått känna på stridshetta i veckan då hans spelare Nenê och Bodmer körde med verbala angrepp på varandra sedan Bodmer vägrat passa en boll till Nenê på träningen. Vuxna människor!

Annons

Vad jag tror om matchen? Man ska inte underskatta hur svårt det är att spela fler än en match per vecka, och Marseille spelade Champions League i onsdags. Å andra sidan har man hemmaplan. Å tredje sidan är PSG bättre. PSG hittar ångan igen och kör över med 3-1. Tyvärr.

Vill ni ha derbystatistik? Oh well.

OM-vinster: 32
PSG-vinster: 27
Oavgjorda: 17
OM-mål: 99
PSG-mål: 92

Senaste fem matcherna

20/3 2011: OM – PSG 2-1 (L1)
7/11 2010: PSG – OM 2-1 (L1)
28/7 2010: OM – PSG 0-0 (5-4 efter straffar, TdC)
28/2 2010: PSG – OM 0-3 (L1)
20/11 2009: OM – PSG 1-0 (L1)

Troliga startelvor

OM (4-2-3-1)

Rémy
A.Ayew – Amalfitano – Valbuena
Cheyrou – Diarra
Morel – N’koulou – Diawara – Azpilicueta
Mandanda

PSG (4-2-3-1)

Gameiro
Nenê – Pastore – Ménez

Annons
Matuidi – Sissoko
Armand – Sakho – Biševac – Ceará
Sirigu

Avspark 21.00. Matchen går på Viasat Fotboll + HD.

/J

Publicerad 2011-11-27 12:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto