Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Kontinuitet är väl ett härligt ord?"

När tar Lorient nästa steg? På många sätt är det en optimal klubb. Okej, ingen vill i bo i Lorient, det är en rätt trist stad, men man har en fräsch arena (som dock har platsgräs – vi gillar inte plastgräs), ligans bästa tränare i pappa Gourcuff, en underbar president i Fery, man fostrar fram välskolade fotbollsspelare och alla gillar att kolla när Lorient spelar. Pass-pass-pass i högt tempo, lite jeu à la nantaise. Egentligen har man allt som serieledarna Montpellier har, varför kan man då inte ligga i den absolut toppen utan får nöja sig med tiondeplaceringar?

ANNONS

Min teori ligger i att Lorient blev för bra direkt när de kom upp i Ligue 1. Spelarna blev för intressanta och man var “tvungen” att sälja dem för tidigt. Montpellier låg i botten några år och kunde bygga upp en grundstomme med sina spelare födda sent 80-tal, för att ha något att luta sig emot. Lorient har alltid fått bygga nytt. Det finns ingen väl etablerad skara med “pappaliknande spelare”. Man fick inte ens behålla mittbackarna Ciani, Marchal och Koscielny. Jallet och Gameiro gick till PSG, Amalfitano, Abriel och Morel till OM (statistik: i derbyt i helgen var det Jallet och Morel som passade bollen flest gånger av alla spelare. Visar bara hur Lorientfostrade de är), Gignac till Toulouse med flera. Under samma period har Montpellier bara förlorat Spahic (som man ersatte perfekt med Hilton), Tino Costa (Estrada in) och Montano (Giroud får väl ses som en okej ersättare?). De spelarna man tappade ersatte man med spelare som låg i samma kvalitetsspann. Övriga värvningar har varit billiga, men man har förstått framgångsreceptet med att ha en grundstomme, kontinuitet och att ersätta de bästa spelarna med nästan lika bra spelare. Lorient ersätter klass med talang. Montpellier ersätter klass med klass.

ANNONS

Varför jag skriver om detta? Montpellier och Lorient möts på lördag. Det är Lorients chans att visa att man faktiskt har samma kvalitéer i sitt lag som Montpellier har. Det är dock en stor skillnad; i Lorient heter anfallarna Sunu, Campbell och Aliadière. Montpellier har Giroud. Lorient tappade sin Giroud i somras när Gameiro gick till PSG. Det kommer troligen bli matchavgörande. I övrigt är det nästan bara likheter lagen och klubbarna emellan.

Och. Lorients president Fery är en trevlig och mycket smart man (han fick representera Frankrike på den stora fotbollsmässan i Zürich för någon månad sedan), men han är ingen Nicollin (Montpelliers president, för de som inte snappat upp det). Ligue1.com publicerade i veckan några av Nicollins mest minnesvärda citat.

“I pay my players more than I pay my mistresses. And my mistresses actually give me some pleasure.”

ANNONS

“Well done Bastia. They have bigger balls than us. We have shriveled olives.”

“I’m fat and ugly. But look at the France players: they’re not exactly good looking.”

“Montpellier champions? Impossible. All I’m worried about is that we might qualify for the Europa League. That’d really piss me off. What a rubbish competition!”

“Like three-quarters of the country I don’t like this (France) team. I only watched the France-US game because Olivier Giroud was playing. I didn’t watch the Belgium match – there was a Western on at the same time.”

“I’d rather my sons got involved in sport than classical music. That bores me senseless. I’ve got nothing against it, but I’d rather watch curling than listen to Mozart.”

ANNONS

Tre saker vi har längtat efter
1. PSG-seger. Koumbouaré förlorade även i veckan mot Salzburg. Det får räcka nu. Mot extremt formsvaga Auxerre måste det bli hemmaseger.
2. Se Hazard slita sönder Ajaccios försvar. Dags att komma i form igen.
3. Dijon har börjat ta poäng igen och möter hyperojämna Sochaux. Hur länge stannar Corgnet?

Tre saker vi kanske inte riktigt har längtat efter
1. Den enda toppmatchen Lyon – Toulouse, som har potential att bli en tråkmatch. Toulouse är aldrig roliga när de spelar borta.
2. Orkar verkligen Rennes och PSG med matcher med krav på segrar, efter deras tunga äventyr i Europa League i veckan?
3. Vi vill inte se Bordeaux och Marseille hamna i en formsvacka. Nu måste de åka uppåt i tabellen.

Helgens matcher med tippning

Fredag
20.00
Caen – Marseille 2

Lördag
19.00

ANNONS
Ajaccio – Lille 2
Brest – ASSE X
Dijon – Sochaux 1
Evian – Valenciennes X
Montpellier – Lorient 1
21.00
Nice – Rennes 2 (Viasat Fotboll + HD)

Söndag
17.00
Bordeaux – Nancy X
PSG – Auxerre 1
21.00
Lyon – Toulouse 1 (Viasat Fotboll + HD)

/J

Publicerad 2011-12-02 kl 14:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto