Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lucka 4

Hansson blogg

Okej, vi måste ju göra kopplingen Sverige-Frankrike efter lottningen i fredags. 50-talet var en bra tid för de bägge länderna. Vad som hände Sverige år 1958 behöver jag nog inte berätta och i samma mästerskap slutade Frankrike på en tredjeplats. Året efter, 1959, var det fransk cupfinal mellan Sochaux och andradivisionslaget Le Havre. Fotbollsyran var stor i Frankrike och finalen blev spännande. 1-1 efter full tid, 2-2 i förlängningens slutsekunder. Då klev boråsaren Yngve Brodd fram och gjorde ett mål för Sochaux – fast grejen var att domaren dömde bort målet och sedan blåste av matchen. Ingen har någonsin riktigt förstått varför. Den 3:e maj 1959 var dagen när en svensk nästan avgjorde en fransk cupfinal.

Lucka nummer 4.

Det blev istället en returmatch – som Le Havre vann med 3-0…

Yngve Brodd? Anfallare som var med i OS-laget 1952 och gjorde ett 20-tal landskamper, men inte fick plats i VM-truppen 1958. Spelade två sejourer i Toulouse och en sejour i Sochaux, i Sverige spelade han för Örebro och IFK Göteborg, han var även tränare för den sistnämnda klubben.

/J

Annons
Publicerad 2011-12-04 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto