Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Det spelades bättre boll på Alvaro Santos’ tid"

“Vad har hänt med Sochaux?” är en fråga som jag borde få oftare, eftersom det är en väldigt befogad fråga. De slutade femma i ligan ifjol, men parkerar just nu på en nittonde plats, med en enda poäng på de sex senaste matcherna och blott två segrar sedan september- detta trots att man bara tappade en enda spelare i somras (Ideye Brown, som drog till Ukraina). Så, vad har hänt med Sochaux?

I normala fall ska såklart inte en enskild individ kunna lastas för fjorton placeringars skillnad, men den här gången känns det ändå rätt att peka ut en enda man som ansvarig för det här raset – Mécha Baždarević. När mannen utan självinsikt, Francis Gillot, lämnade som tränare i somras kom Mécha in. Problemet är ju att  Mécha är en direkt dålig tränare, det enda vettiga han gjort under tränarkarriär gjorde han under sin tid i Istres, när han var i Grenoble fick han så mycket pengar att jobba med att det var omöjligt att misslyckas (och till slut sänkte han ju även dem).

ANNONS

Hans kärlek för Sochaux kan vi visserligen inte bortse ifrån (han lirade i klubben i nästan tio år), men med tanke på vilken potential Sochauxs trupp har så är allt annat än en topp-10 placering ett misslyckande. Så mycket råmaterial, så dåligt ledarskap. Det blir som att försöka tillaga oxfile med hjälp av ett värmeljus. Visst, värmeljuset ser romantiskt ut, men det är slöseri på fint kött. Typ.

Så, varför föll valet på Mécha? Det finns några anledningar:

1. Tron på att han är bra på att lyfta upp ungdomar i A-laget.
2. Han älskar Sochaux och Sochaux gillar honom.
3. Brist på andra alternativt.
4. Han var billig.

Men, vad har Mécha gjort för fel då? Framförallt är det en brist på kontinuitet, Mécha har ändrat mellan 4-5-6 olika grunduppställningar. Det saknas tydliga planer på hur man ska spela, vilka uppspelsalternativ man ska använda sig av och hur man ska försvara sig. Det mesta ändras från match till match. Mécha själv verkar inte veta hur hans egen spelfilosofi är. Han har inte heller lyckats få kontroll på omklädningsrummet utan Maïga och Anin har strejkat och bråkat utan att han har gjort något åt det mer än att använda sig av ytterst temporära bestraffningar. Mécha har inte heller utvecklat spelare på ett individuellt plan, men det absolut största problemet är ändå att han inte har hittat rätt roll för Marvin Martin. Martin har varit okej hela säsongen, men utan några toppar. Sätter man Marvin Martin med rätt spelare och i rätt roll så är han en av ligans bästa spelare.

ANNONS

Fast det är en sak Mécha har gjort bra, han har på allvar introducerat Mexès 2.0 – Mathieu Peybernes – för den franska publiken. En talangfull, nonchalant, elegant mittback som drar på sig korkade utvisningar och kan bli precis hur bra som helst. I vissa situationer totalälskar man honom, i andra situationer knyter det sig i magen när man ser vad mänskligheten har lyckats producera fram. Briljant och korkad på samma gång. En Mexès 2.0, helt enkelt.

Sochaux lär ändå hålla sig kvar, men efter säsongen finns inte längre Boudebouz, Martin, Maïga, Anin och Corchia kvar i truppen och då är hela arvet efter fjolårets succésäsong borta. Mycket på grund av Méchas inkompetens. Nu hade spelarna kanske lämnat ändå, men Sochaux fick aldrig en ärlig chans att etablera sig i toppen av tabellen. Trist.

ANNONS

/J

Publicerad 2012-01-04 kl 19:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto