Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Vad har du gett dig in på, Djuric?"

Visst, det är rätt schysst att spela i Schweiz, bra löner och bra utvecklingsmöjligheter, men det blir att man hamnar i mediaskugga. Väldigt få fotbollsintresserade svenskar vet något om hur spelare som Djuric och Farnerud presterar i den ligan, det blir mer av ett “ja, men dom är väl rätt bra där, tror jag“-svar om man skulle fråga. Nu kommer inte Djuric längre att finnas i perifirin. Igår skrev han på ett kontrakt med Valenciennes som sträcker sig fram till sommaren 2015. Den exakta övergångssumman vet vi ännu inte, men den ligger mellan knappa €400 000 och dryga €600 000 enligt olika medier. Detta då han bara hade ett halvår kvar på kontraktet, men han väljer att flytta redan nu. Läkarundersökningen är gjort och Zürich har bekräftat affären, nu väntar vi bara på att Valenciennes ska göra detsamma.

ANNONS

Så, vad är då Valenciennes för en klubb?

En klubb som var stabila i toppen av Frankrike rätt många år, spelade både i Ligue 1 och Ligue 2, men som åkte ur Ligue 1 år 1993 (och blev inblandade i Tapie-skandalen) och blott tre år senare gick man i konkurs. Det blev åtta tunga år i amatörligorna innan Francis Decourrière blev ny president år 2004, efter det blev klubben lite bättre för varje år.

2005: Vann National (tredjeligan)
2006: Vann Ligue 2
2007: 17:e plats i Ligue 1
2008: 13:e plats i Ligue 1
2009: 12:e plats i Ligue 1
2010: 10:e plats i Ligue 1
2011: 12:e plats i Ligue 1

Resultatförbättring under sex år av sju möjliga och Decourrière byggde inte bara upp en bra fotbollstrupp, utan startade även en akademi och byggde ny träningsanläggning. Han byggde upp klubben från grunden. När den nya arenan Stade de Hainut (som tar drygt 25 000) blev färdigbyggd i somras valde han att avgå. Han hade då genomfört en av de mest sansade och och vettiga utvecklingarna som en europeisk fotbollsklubb genomgått under 2000-talet. Laget spelade ofta underhållande fotboll och man behövde inga stora summor pengar från externa finansiärer.

ANNONS

Nu ser det dock lite sämre ut. Decourrière har lämnat, laget ligger i botten av tabellen och den för säsongen nya tränaren Daniel Sanchez sitter löst. Valenciennes brukar hitta bra tränare (exempelvis före detta PSG-tränaren Kombouarè och Montanier i Real Sociedad) och klubben vill inte ha stor rotation på den posten, men nu gäller det hela Valenciennes’ framtid. Den nya arenan ägs visserligen av staden och hyreskontraktet är delvis anpassat efter vilken division Valenciennes spelar i, men skulle de spendera några säsonger i Ligue 2 skulle det kunna vara en potentiell katastrof för deras ekonomi.

Det är en av anledningarna till att de vill ha in Djuric nu direkt, för att spetsa truppen. De har sålt den stora talangen (men bänkspelaren) Tae-Hee Nam till Qatar för några miljoner euro och den här våren får nog Djuric se sig som en ersättare till honom, det vill säga reservspelare som främst ska användas på kanterna och kanske bakom en ensam anfallare. Laget spelar oftast en 4-2-3-1, men har även använt sig av en renodlad 4-3-3. Om de fortsätter spela 4-2-3-1 slåss han alltså om de tre platserna bakom anfallaren och startkonkurrenterna är då följande:

ANNONS

Danic (vänster). Lever väldigt mycket på sin vänsterfot, i övrigt en helt okej spelare, varken mer eller mindre. En av de äldre herrarna som agerar “pappa” i omklädningsrummet.

Kadir (centralt). Det är här som Djuric helst vill spela. Kadir är en hal jävel, när han har en bra dag är han lagets kanske bästa spelare. Blev dock svagare ju längre hösten gick.

Dossevi (höger). Nu har visserligen egentliga ytterbacken Ducourtioux spelat högerytter på slutet, men det beror på att Dossevi har varit skadad. Han har möjlighet att komma till en större klubb i framtiden, framförallt är han fruktansvärt kvick men saknar lite fotbollsintelligens.

På sikt är det dock tänkt att Djuric ska spela längre bak i banan.Det är nämligen så att den ordinarie centrala mittfältsduon Cohade (som är en tung och kämparstark men ändå en skicklig spelare) och Sánchez (mer av en renodlad playmaker) sitter på utgående kontrakt som de vägrar att förlänga. Djuric är tänkt att ta Sánchez’ roll nästa säsong, första halvåret blir alltså en inskolningsperiod. Nu åker visserligen mittfältsreserven Gomis iväg till Afrikansa mästerskapet, men man har då värvat Camara (Standard Liege) som är en av få mittfältare som verkligen förtjänar stämplen som en “Vieira-typ”.

ANNONS

Fast det är ändå så att Djuric själv bestämmer var han kommer få spela i framtiden. Det är ingen överdrivet hög nivå på någon av spelarna i truppen, skulle han göra det bra som till exempel vänsterytter lär han få fortsätta där. Han är tillräckligt bra för att göra en viss skillnad för laget redan nu. Han kan komma att bli lika mycket av en trupp-/startspelare som Källström är i Lyon, fast såklart inte lika etablerad och i en klart sämre klubb.

Valenciennes behövde en offensiv injektion nu i januari. Förr om åren har man spelat en fotboll som bygger på kortpassningar i högt tempo, men den nya tränaren Sanchez  har prioriterat defensiven det här året vilket har gjort att man hellre lägger ut bollen på kanterna för att slå inlägg, alternativt hoppas på individuella prestationer från exempelvis Kadir. Truppen passar nog Djuric rätt bra, det är många lugna äldre herrar som varit i klubben flera år blandat med några riktigt lovande spelare som Isimat-Mirin och Aboubakar. En homogen trupp med få svagheter, men även utan rejäl spets där den “bästa” startspelaren inte är speciellt mycket bättre än den “sämsta” startspelaren. En väldigt lugn miljö så länge de håller sig undan den absoluta bottenstriden.

ANNONS

EM-slutspel? Skulle förvåna mig såvida han inte gör stor succé under våren, men efter slutspelet lär han bli landslagsaktuell igen.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-01-12 kl 15:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto