Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Hur skadat blir Ligue 1 under Afrikanska mästerskapet?"

Afrikanska mästerskapet, denna fantastiska turnering. Att Gabon och Ekvatorialguinea är årets värdpar är väl ungefär lika hett som om Melodifestivalen skulle hållas på Starke Arvid Arena, men det kommer nog gå bra. Som vanligt dräneras Ligue 1 på en mängd spelare, i år är det 49 till antalet vilket är den näst högsta siffran under 2000-talet. 2006 var det 54 Ligue 1-spelare med, annars brukar siffran ligga på 40-45 spelare. I år är det 18 av 20 Ligue 1-klubbar som tappar spelare till mästerskapet, det är bara Ajaccio och Caen som får behålla samtliga spelare. Nedan följer en kort Ligue 1-analys av läget, både med vad det betyder för klubbarna men även lite generellt om landslagen som är med i turneringen.

ANNONS

Det är Marseille (två bröder Ayew, Kaboré, Diawara), Rennes (Pitroipa, Hadji, Mangane, Boye) och Montpellier (Belhanda, Saihi, El Kaoutari, Camara) som tappar flest spelare. Marseille hade inte råd att värva några temporära ersättare, så de får istället behålla Gignac och Brandão och hoppas på det bästa. De kommer framförallt att sakna offensiva alternativ när Ayewbröderna är borta. Tungt för Marseille som äntligen hade hittat formen igen efter den usla starten på säsongen, kommer även omstarten att bli lika jobbig?

Rennes har en liknande situation. Med Pitroipa och Hadji borta har man knappt några alternativ framåt, samtidigt som även dem tappar en ordinarie mittback (Mangane). Montpellier kommer sakna Belhanda, annars borde de kunna pumpa på ungefär som vanligt. De lever ändå så pass mycket på Girouds briljans att det inte spelar någon större roll vilka spelare han har bakom sig.

ANNONS

Lyon och Toulouse har faktiskt helt identiska situationer. Bägge lagen saknar två försvarare vardera (Abdennour och M’Bengue respektive Mensah och Koné), vilket gjorde att de tvingades spela med två renodlade mittfältare i backlinjen i den senaste omgången.

Ska man dra någon slutsats så är det att de flesta klubbar tappar någon eller ett par spelare, men det är få klubbar som blir rejält dranerade.  Några stora nationer som exempelvis Kamerun saknas, vilket gör att tappet inte är så stort som det hade kunnat bli. Notera även att klubbar i lägre franska divisioner tappar spelare.

Landslagen har jag helt okej koll på.

Ekvatorialguinea

Den spanska fotbollen är den toppfotbollen jag har överlägset sämst koll på, men till och med jag vet att deras stora stjärna Bodipo är totalt värdelös. Det är möjligt att någon av spelarna baserade på den Iberiska halvön kan överraska (Balboa?). De bytte förbundskapten för bara några veckor sedan, från Henri Michel till brassen Gílson Paulo, vilket inte ger ett alltför seriöst intryck.

ANNONS
Ligue 1-spelare:
Håll koll på: Javier Balboa (Beira-Mar, Portugal). Har lirat i Real Madrid, det borde betyda något.

Senegal

Försvaret såg inte alls bra ut i premiären, vilket är underligt. Mangane är en av de bästa mittbackarna i Ligue 1 och Diawara är inte långt efter. Sané och M’Bengue spelar också i topplag och gör det bra. På papperet kan det vara turneringens bästa backlinje. Anfallet behöver vi inte ens prata om (Cissé, Ba, Niang etc.). Problemet är att det saknas en spelmotor på mittfältet, en 4-3-3 med enbart grovjobbare på mittfältet gör att laget kommer få problem. I mästerskapstruppen år 2002 var 19 av 23 spelare baserade i Frankrike, i år är siffran “bara” 10.
Ligue 1-spelare: Gomis (Valenciennes), Sané (Bordeaux), Diawara (Marseille), Mangane (Rennes), Sow (Lille), Camara (Montpellier), Bayal Sall (Nancy), Daf (Brest), M’Bengue (Toulouse)

ANNONS
Håll koll på: Issiar Dia (Fenerbahce, Turkiet). Alltid svår att möta då han är sinnessjukt snabb.

Zambia

Saknar sin stora stjärna Jacob Mulenga (Utrecht, Holland), men jag har för mig att han ändå inte är särskilt bra. Har mestadels spelare från den inhemska ligan samt Sydarikas och Kongos ligor, stjärnan nu är Mayuka som mest bara är snabb. Imponerade stort i premiären.
Ligue 1-spelare:
Håll koll på: Emmanuel Mayuka (Young Boys, Schweiz). Snart i en klart större liga.

Elfenbenskusten

Behövs det någon prestentation? Halva truppen har spelat eller spelar i Premier League och det är en sjujäkla massa profiler (Drogba, bröderna Touré, Gervinho, Tioté etc.), men man har även en förhållandevis stark defensiv. Har alltid ett favoritskap, men vinner aldrig.
Ligue 1-spelare: Angoua (Valenciennes), Coulibaly (Nice), Gradel (ASSE), Yeboah (Dijon), Tiéné (PSG)

ANNONS
Håll koll på: Seydou Doumbia (CSKA Moskva, Ryssland). Öser in mål var han än spelar. Kan bli hur bra som helst.

Burkina Faso

Mina outsiders. Några riktigt bra Ligue 1-spelare i form av Alain Traoré och Pitroipa som var makalösa i början av säsongen, Kaboré och Koné gör också ett gott jobb i topplag. Detta blandat med några helt okej europeiska spelare gör att de har en bra spets. Bredden är väldigt svag, men de har “Afrikas Mourinho”, Paulo Duarte, som tränare. Snyggt klädd och gör vad som än krävs för att vinna. Bara en sådan sak som att han lät Alains då 15-åriga lillebror Bertrand Traoré göra landslagsdebut (och dessutom tog med honom till det här mästerskapet) talar om vilken typ av förbundskapten vi har att göra med. Skulle egentligen inte ha fått vara med i mästerskapet då de spelade med en ogiltlig spelare i kvalet, men motståndarnas protest kom in för sent.

ANNONS
Ligue 1-spelare: Sanou (ASSE), B.Koné (Lyon), Kaboré (Marseille), Pitroipa (Rennes), Traoré (Auxerre)
Håll koll på: Alain Traoré (Auxerre, Frankrike). Riktigt fin vänsterfot och jag kan garantera att varenda storklubb har ögonen på honom. Förtjänar en klart bättre klubb än Auxerre.

Gabon

Ecuele Manga, Aubayemang och Mouloungui  är nyckelspelare i respektive Ligue 1-lag, fast mycket mer är det inte. Enormt bra spets, usel bredd. Lär ändå kunna rida lite på hemmaplansvågen.
Ligue 1-spelare: Mouloungui (Nice), Aubameyang (ASSE), Ecuele Manga (Lorient), Palun (Nice), Brou Apanga (Brest)
Håll koll på: Pierre-Emerick Aubameyang (ASSE, Frankrike). Jag förstår inte varför Milan sålde honom. Ettrig och har hög nivå på sina tekniska färdigheter. Gör enbart snygga mål, lite av en gabonsk Quagliarella.

Niger

ANNONS

Har infört sexförbud, om det nu är av intresse att veta. Har en spelare från Limhamn Bunkeflo från svenska Division 1, vilket är hur udda som helst. Första mästerskapet och de hade en sjukt svår kvalgrupp med Egypten, Sydafrika och Sierra Leone. Detta kan gå lite hursomhelst, jag tror inte någon har full koll på Niger.
Ligue 1-spelare:
Håll koll på: Ouwa Moussa Maazou (Zulte Waregem, Belgien). Saknar självinsikt och beter sig idiotiskt, en nigersk Dulee Johnson, men han kan göra mycket oreda med sin fysik.

Marocko

Ska väl ledas av Chamakh (Arsenal) och Taarabt (QPR), men besitter 15-talet genuint bra fotbollsspelare, framförallt bland mittfältarna och anfallarna. En solklar favorit. Många spelare som gör ett bra jobb i Frankrike, England, Ryssland, Italien, Holland med mera. Får de bara allt att stämma är Marocko, för mig, den starkaste nationen i det här mästerskapet.

ANNONS
Ligue 1-spelare: El Kaoutari (Montpellier), Belhanda (Montpellier), Hadji (Rennes), Kantari (Brest)
Håll koll på: Adil Hermach (Al-Hilal, Saudiarabien). Det fanns fem-sex andra alternativ, men Hermach vill visa upp sig inför europeiska scouter. Underligt att ingen annan klubb ville ha honom när Lens åkte ur Ligue 1. Grovjobbare med bra tekniska kvalitéer.

Tunisien

Det jag gillar med Tunisien är att de har ett jäkligt bra mittbackspar i Abdennour och Haggui (Hannover, Tyskland). Zürichspelarna Chikhaoui och Chermiti tillsammans med Allagui (Mainz, Tyskland) och Darragi utgör en klart godkänd offensiv. Tunisisk fotboll är på gång, har faktiskt chans att ta hem hela mästerskapet.
Ligue 1-spelare: Jemâa (Auxerre), Khelifa (Evian), Abdennour (Toulouse), Saihi (Montpellier)
Håll koll på: Oussama Darragi (Espérance, Tunisien). Årets spelare baserad i Afrika år 2011. Ung och lång, men har en fantastisk högerfot och hittar på udda lösningar på allt. En klassisk playmaker. Vill även slå ett slag för Yassine Chikhaoui (Zürich, Schweiz), en nästan identisk spelare men lite mer “kantig” och mer skadebenägen.

ANNONS

Ghana

Turneringens yngsta trupp, som vanligt. Saknar visserligen Essien (Chelsea), men centralt mittfält är ändå jäkligt starkt med bland annat Udinese-duon Asamoah och Agyemang-Badu. En av förhandsfavoriterna.
Ligue 1-spelare: J.Ayew (Marseille), A.Ayew (Marseille), Mensah (Evian), Boye (Rennes), Mensah (Lyon)
Håll koll på: André Ayew (Marseille, Frankrike). I det närmaste en komplett spelare. Frågan är när någon av de absolut största klubbarna köper loss honom.

Botswana

När de började kvalet tillhörde i princip varenda spelare en inhemsk klubb, men efter deras kvalsuccé har nu några av spelarna flyttat till den sydafrikanska ligan. En fantastisk resa som började när de satsade stora pengar på en ungdomsakademi för sex-sju år sedan. Väldigt målsnålt landslag där hälften av spelarna har namn som är totalt omöjliga att uttala.

ANNONS
Ligue 1-spelare:
Håll koll på: Jerome Ramatlhakwane (Vasco da Gama, Sydafrika). Har ingen koll på Botswanas spelare, men Jerome är den som ska göra målen. Gjorde fem av lagets sju mål i kvalet.

Mali

Bra bredd, men det är frågan hur det är med spetsen. Seydou Keita (Barcelona) och Maïga ska bära laget på sina axlar, men dem knappast i sitt livs form. Några nya som vågar kliva fram? Det var länge sedan Mali var såhär svaga. Har dock flertalet anfallare som är väldigt jobbiga att möta, exempelvis Diabaté, Maïga och Dembélé (Freiburg, Tyskland).
Ligue 1-spelare: Diakité (Nice), Coulibaly (Brest), Traoré (Bordeaux), Traoré (Nancy), S.Koné (Lyon), Diakité (Nancy), Maïga (Sochaux), Diabaté (Bordeaux)
Håll koll på: Samba Diakité (Nancy, Frankrike). En av få spelare som är i form, han har haft en riktigt bra höst i Nancy. Oväntat bra passningsspelare för att vara en allroundkunnig slitvarg.

ANNONS

Guinea

Kommer ni ihåg den enorma Celticbacken Bobo Baldé, han med låren? Han spelar fortfarande för Guineas landslag, 36 år gammal. Saknar Constant (Genoa, Italien) och mister därmed den stjärnglans de annars hade kunnat ha, såvida inte Bangoura (Al-Nasr, Förenade Arabemiraterna) eller Ibrahima Traoré (Stuttgart, Tyskland) vaknar till liv.
Ligue 1-spelare: Camara (Sochax)
Håll koll på: Sadio Diallo (Bastia, Frankrike). Har själv aldrig sett honom spela, men ska tydligen vara en udda anfallstyp som trixar sig igenom försvar. Dessutom väldigt ung, bara en tidsfråga innan Lorient eller Rennes signar honom.

Libyen, Sudan och Angola har jag tyvärr för dålig koll på.

E: Glömde såklart: Ingen ligafotboll den här helgen. Cuphelg i Frankrike.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

 

Publicerad 2012-01-22 kl 13:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto