Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Mannen som kanske styr fransk fotboll"

Vi får nog börja tänka om när det handlar om värvningar. Tidigare har sannolikheten för att en värvning ska bli av mestadels handlat om de förutsättningar (ekonomi, tabellplacering, tränare, konkurrens i truppen) som finns hos den köpande klubben och den säljande klubben, men nu börjar agenternas makt att presentera sig på allvar. I Doncaster har man en agent som har full makt när det kommer till värvningar och det finns även en liknande situation i Blackburn där Kentarogruppen med Jerome Anderson i spetsen lockar dit spelare. I QPR har man under januari försökt införskaffa managern Mark Hughes samt spelarna Alex (Chelsea) och Henrique (Sao Paulo). Alla tre hade Kia Jeerbochian som agent, som dessutom förhandlade när man lånade Taiwo (Marseille). Även en sådan pass stor klubb som Real Madrid har byggt upp en stomme med spelare från samma agent, portugisen Jorge Mendes, och det är väl ingen tillfällighet att en agent försöker skaffa så många adepter som möjligt i samma klubb. De hoppas att klubben ska gå bra, och då ökar klienternas värde och helt plötsligt får agenterna mer pengar. En simpel, men ofta framgångsrik affärsidé.

ANNONS

Agenter har helt enkelt lite mer kontroll över övergångar än vad som står i medierna och nuförtiden är inte en spelaraffär så enkelt som att “lägga bud värt €20 miljoner så flyttar han nog”. I Frankrike heter den mäktigaste agenten Jean-Pierre Bernès. Han är juridiskt utbildad och var Bernard Tapies högra hand under Marseilles framgångsrika år, men det betydde också att han var inblandad i mutskandalen vilket ledde till att han fick sitta 18 månader i fängelse. Hans rykte var såklart förstört efter detta, men han gillade fotbollen för mycket för att hålla sig undan så han försökte sig på agentyrket, ett yrke vars rykte redan var nedsotat. Han tog hjälp av Frankrikes på den tiden mest framgångsrika agent, Alain Migliaccio, som gav honom några spelare som han inte hade tid att leta nya klubbar åt.

Efter det har Bernès framförallt jobbat med Marseillespelare (han brukar kalla staden “min stad”), och i hans nuvarande stall finner vi bland annat Blanc, Deschamps, Ribéry, Nasri, Menez och Gourcuff. Alla andra franska agenter brukar ofta påpeka att Bernès har för mycket makt i fransk fotboll, medan klubbarna försöker hålla sig vän med honom. Ibland brukar fjäskandet gå så långt att det är svårt att urskilja om de försöker fjäska eller om de är sarkastiska. Alla spekulationer kring hur stor hans makt egentligen är har lett till att det till och med ryktades om att han var bakom spelarstrejken i VM 2010. Det har även tisslats om att han bestämmer vilka spelare som Marseille värvar och säljer (flertalet av klubbens värvningar i somras var Bernès egna spelare, alternativt agenter som Bernès har ett gott förhållande med). Bernès blev erbjuden en roll i Marseilles organisation år 2009, en roll han tackade nej till, åtminstone officiellt…

ANNONS

För han behöver egentligen inte jobba dubbelt. Han får 5-10% av sina klienters årslöner, ändå har han inte ens ett eget kontor utan jobbar hemifrån och har bara en anställd sekreterare. Först när han fyllde 53 år (han är nu 56 år) köpte han sin första Rolex-klocka, så han spenderar inte mycket mer än han behöver. På fritiden gillar han att pyssla med sin trädgård. På det sättet är det inte någon glassig lirare vi snackar om.

Nåväl. Både Blanc och Deschamps förnekar att Bernès har något som helst att göra med landslagsuttagningar respektive Marseilles värvningar, men det hade det tagit hus i helvetet om de hade erkänt att det fanns något sådant fuffens. Jag säger inte att Bernès har det sista ordet i några beslut, men att han påverkar känns som en självklarhet. Han har även sagt att spelare som “exempelvis Ribéry och Nasri” kan flytta till Paris SG i framtiden, gör vad ni vill med den informationen…

Oc h när man kommer att tänka på mutskandalen 1993, då Wenger var väldigt kritisk mot Tapie och Bernès, så är det kanske inte så konstigt att Nasri hade problem att förlänga sitt Arsenalkontrakt eftersom han hade just Bernès som agent. Håll dina vänner nära men dina fiender närmare.

ANNONS

***

Och lite övergångar:

Fjolårets skyttekung Moussa Sow (Lille) går till Fenerbahce trots allt, vi väntar bara på en officiellt bekräftelse från klubbarna men Sow själv har sagt att övergången blir av. Jag tror varenda Lillefan just nu säger “TACK!”. 6 mål på 67 avslut eller nåt sånt. Det är sämre än vad det låter och att få €12-13 miljoner är en strålande affär för Lilles del. Ersättaren är redan klar: Roux (Brest) för €8 miljoner. Brest i sin tur har värvat Alphonse (Zürich) som ersättare till Roux.

Rennes har länge velat ha Erding (PSG), men först igår blev han klar för överpriset €8 miljoner. Kan spela bra i längre perioder, men när han inte är i form brukar han vara en klassisk målsumpare. Bör betyda att PSG köper en ny anfallare.

Lorient plockar ytterbacken Gassama (Lyon) som inte fått speltid trots backkris, Monaco har värvat fyra spelare de senaste fyra dagarna och fler spelare lär komma, Ajaccio har värvat Evianfloppen Felipe Saad, Saint-Étienne lånar ut mittbacken Paulão till Real Betis då 17-åriga Zouma tagit hans plats i startelvan, Lille lånar in forne Toulouseklippan Cetto (Palermo) och… det var nog allt.

ANNONS

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-01-26 kl 15:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto