POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Moon boots för Saint-Étienne"

Vi får se om Thiago Motta kan debutera i helgen. Kylan har nått Frankrike och kvällens match mellan Angers och Monaco i Ligue 2 har ställts in. Även Ligue 1 kan bli drabbade och det är Saint-Étiennes hemmamatch mot Lorient som sägs vara den som har störst sannolikhet att bli uppskjuten. Temperaturen är på vissa ställen så låg som -25 grader (vinden inräkad). Saint-Étienne har förberett sig genom att införskaffa enorma mängder kaffe och te samt så kallade moon boots som spelarna kan ha på sig i halvtidsvilan… Nåväl, minst en match lär spelas iallafall, Nancy mot Rennes. Nancys hemmaplan har konstgräs som utan problem klarar av låga temperaturer, men räkna med lägre publiksiffror än vad som brukar vara normalt.

Joe Cole ställde upp i en intervju och det lät som det brukar: han gav beröm åt Ligue 1 i allmänhet och Lille i synnerhet. Han vet hur man gör sig poppis bland både sina egna fans och bland motståndarfansen. Standardfrågan “kommer du att stanna i Ligue 1?” dök såklart upp, men Joe Cole svarade likadant som han brukar: att han kan tänka sig det, men att man kommer att prata om det först när säsongen är avslutad. Jag tippar ändå på att han återvänder till England, så bra har han inte varit att Lille kan ge honom den lönen han kräver.

Jag fick en fråga från OMattias angående varför det är så få spelare som går från den belgiska ligan till Ligue 1, efter att ha frågat runt kan jag ge lite konkreta svar:

1. Förr om åren var det så att belgiska spelare helst flyttade till Holland eller Frankrike, men nuförtiden föredrar de att flytta till Tyskland eller eventuellt dra till England. Lite på samma sätt som att svenska spelare förr om åren ville till England, men nu nöjer sig med Holland.

2. Franska klubbar scoutar dåligt i de sämre belgiska klubbarna, och spelarna i de största klubbarna är oftast för dyra.

3. 13 av 16 lag i högstaligan är från Flandern, det vill säga den nederländskspråkiga delen av Belgien, så många prioriterar en flytt till Eredivisie, som nuförtiden har någonstans mellan 30-40 belgiska spelare. De övriga tre lagen kommer visserligen från landets franskspråkiga del, men Mons och Charleoi har inte inte så många bra spelare och Standard har visserligen sålt några spelare till Ligue 1, men det är väldigt många klubbar från andra länder som scoutar just Standard.

4. Franska klubbar är öppna med sin scouting och drar sig inte från att värva från vilket land som helst, men prioriterar ändå till stor del spelare från den egna akademin alternativt den inhemska marknaden.

Hoppas svaret var tillräckligt. Det är bara att fråga på om fransk fotboll, antingen i kommentarsfältet eller på twitter. Jag svarar så snabbt och bra som jag kan. Det går också bra att ge (vettiga!) synpunkter och föreslå vad jag ska skriva om.

Helgens matcher
Lördag
19.00
Ajaccio – Nice 1
Nancy – Rennes 2
Dijon – Valenciennes X
Montpellier – Brest 1
Paris SG – Évian 1
Saint-Étienne – Lorient 1
Bordeaux – Toulouse X (Viasat Fotboll + HD)

Söndag
17.00
Caen – Auxerre X
Sochaux – Lille 2
21.00
Marseille – Lyon 1 (Viasat Fotboll + HD)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-03 kl 14:22
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto