POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Omgång 23 - Montpellier hänger med PSG

Den stora snackisen är såklart matchen mellan Lille och Bordeaux, som slutade 4-5. Den matchen lyfte upp en annans målsnål omgång, även om fyra matcher avgjordes med mål på stopptid i andra halvlek. Annars då? Kylan gjorde sig inte lika påmind som förre helgen, utan nästan alla matcher kunde spelas utan problem. Att Évian och Marseille skulle bli uppskjuten var ju klart redan på förhand.

Auxerre – Lorient 1-1
1-0 Boly (18′)
Utvisning Audard (Lorient, 21′)
1-1 Emeghara (92′)

Ett riktigt jobbigt resultat för Auxerre. Lorient med tio man (målvakten Audard utvisad då han tog bollen med handen utanför straffområdet) körde alibipassningar kring mittplan hela matchen (och väljer då att kalla sig “Frankrikes Barcelona”, vilket är så fel det kan bli) och Auxerre hade tre-fyra riktigt bra lägen att göra 2-0, men då trycker Lorient in ett skitmål på hörna i matchens sista sekunder. Allt går emot Auxerre medan Lorient fortsätter att tråka till sig poäng trots att man sällan förtjänar dem. Två olika världar.

Évian – Marseille
Uppskjuten

Lyon – Caen 1-2
0-1 Hamouma (13′)
0-2 Nabab (72′)
1-2 Lisandro López (straff, 85′)

Lyon är ett sjukt starkt hemmalag, Caen har varit totalt under isen i tre månaders tid. Den här segern kan därför verka vara en extrem högoddsare, men det är såhär med Lyon: när det börjar vankas två matcher per vecka (man möter APOEL på tisdag) faller laget ihop. Så har det varit varenda gång den här säsongen. I den här matchen var man totalt värdelösa. Man är helt enkelt inte redo för den absoluta toppen, Lyon är Frankrikes Chelsea den här säsongen. Ny orutinerad tränare blandat med många unga spelare gör att det därför blir en mellansäsong med ytterst få glädjeämnen.

Montpellier – Ajaccio 3-0
1-0 Belhanda (straff, 52′)
2-0 Cabella (63′)
3-0 Giroud (66′)

Nu gjorde Montpellier visserligen tre mål, men vi måste också berömma försvaret. Trots att mittbacken Hilton saknades så höll man nollan för sjunde matchen i rad. Imponerande facit med tanke på att de tvingats ändra litegrann om i laget. Den här matchen började laget lite trevande (även om man ändå var klart bättre än Ajaccio), men i början av andra halvlek visade man klass och vann matchen utan några som helst problem. Efter matchen gick Montpellier ut med att Giroud kommer kosta €16 miljoner i sommar, ett fullt rättfärdigat pris.

Eftersom PSG tappade poäng är Montpellier bara en enda poäng från förstaplatsen.

Valenciennes – Nancy 1-0
1-0 Samassa (92′)

Är Valenciennes på gång månne? Laget gjorde en väldigt gedigen insats och påminde om det Valenciennes vi har vant oss med från tidigare säsonger, ett välspelande lag som skapar målchanser på flera olika sätt. Det känns ändå som att de kommer klara sig kvar. Nancy var inte värdelösa, men kan ändå bättre.

Rennes – Sochaux 1-0
1-0 Erding (16′)

Det här börjar bli tjatigt, men Rennes hade som vanligt ett stort övertag utan att kunna omvandla det till resultat. Den här gången hade man bara tur att resultatet gick deras väg, Sochaux gjorde nämligen 1-1 som felaktigt blev bortdömt för offside. Rennes’ mittfält hade iallafall full kontroll på matchen och det måste vara omöjligt att under 90 minuter försvara sig mot Pitroipa och Kembo-Ekoko på kanterna. Två energispelare som dessutom presterar väldigt många “poäng”.

Brest – Dijon 1-1
0-1 Kakuta (76′)
Utvisning Jemâa (Brest, 89′)
1-1 Gentiletti (93′)

Det här är väl nästan så osexigt som det kan bli i Ligue 1, åtminstone på förhand. Det blev ändå en helt okej match som Dijon borde ha vunnit, och de såg verkligen ut som att de ville vinna till varje pris, men Brest fick in ett mål på en fast situation i slutsekunderna. Chelsealånet Kakuta har nu gjort två mål på tre matcher för Dijon och ser ut att bli en intressant joker under våren. Brestfansen börjar bli märkbart irriterade på alla oavgjorda matcher (13 av 23), laget har fler oavgjorda matcher än något annat lag i Europas fem bästa ligor.

Lille – Bordeaux 4-5
0-1 Maurice-Belay (1′)
1-1 Rozehnal (7′)
1-2 Obraniak (16′)
1-3 Maurice-Belay (50′)
1-4 Gouffran (60′)
2-4 Hazard (65′)
3-4 Debuchy (74′)
4-4 Roux (90′)
4-5 Obraniak (93′)

Hur ska man sammanfatta en sådan här match? Bordeaux ledde med tre mål när det var en halvtimme kvar, tappade till 4-4 och satte sedan det matchvinnande målet i nittiotredje minuten – och det målet gjordes av en spelare man hämtade in från Lille förra månaden. Helt sinnessjuk match. Bordeauxs 5-3-2 (eller vad man vill kalla det) är fortfarande inte tillräckligt inmatad i spelarnas ryggmärg för att vara stabilt. Lille förlorade för andra gången den här säsongen med 4-5, första gången var mot Marseille. Den här gången berodde det usla försvaret till stor del på att Basa saknades i mittförsvaret. Har vinnarmentaliteten förlorats i och med alla spelarbyten? Nu är Lille troligen borta från titelstriden.

Nice – PSG 0-0

Thiago Motta hade inför den här matchen vunnit 10 av 11 ligamatcher denna säsongen, Ancelotti hade vunnit samtliga tävlingsmatcher som PSG-tränare. När man ställs mot ett nedflyttningshotat, passionerat Nice är det dock svårt att vinna med hjälp av statistik. Den här PSG-matchen påminde om Kombouarés PSG, det vill säga att när laget under de senaste matcherna gått mot en stadig förbättring så kom helt plötsligt ett bottennapp. PSG var egentligen aldrig bra i den här matchen, en match som var fattig på målchanser, utan Nice förtjänade en poäng.

Toulouse – Saint-Étienne 0-1
0-1 Aubayemang (71′)

Om jag hade varit fotbollsspelare hade jag nog velat hinna med att spela en sväng i Saint-Étienne. Det är en rätt optimal klubb; hård men skön gentleman som tränare (Galtier), ung och livlig trupp, bra fans, fin historia, bra på det mesta. Det enda de egentligen saknar är den där sista lilla biten spetskvalitet, Aubayemang gjorde återigen ett snyggt mål men han är den enda i klubben med potential att göra sånt varje helg. Matchen började trevande utan något etablerat anfallsspel från något av lagen, men satte sig mer och mer. Saint-Étienne var närmare 2-0 än Toulouse var 1-1, mycket tack vare Aubameyang som var den stora skillnaden mellan lagen.

Omgångens sämsta: Alex (PSG). Inte någon svindlande dålig debut, men att bli utbytt i halvtid är väl sådär smickrande. PSG kan värva hur många mittbackar som helst – ingen verkar kunna prestera särskilt bra bredvid Sakho.

Omgångens bästa: Lecomte (Lorient). Den unga målvakten fick komma in efter 20 minuter mot Auxerre och stod för flera riktigt bra räddningar.

Omgångens mål: Aubameyang 0-1 (Toulouse – Saint-Étienne)

Omgångens Kim: Källström. Saknades mot Caen, det verkar som att det var på grund av skada.

Omgångens elva (4-2-3-1)

Giroud (Mont.)
Cabella (Mont.) – Obraniak (Bordeaux) – Pitroipa (Rennes)
Digard (Nice) – Grenier (Lyon)
Monzón (Nice) – Gil (Vale.) – Boly (Auxerre) – Mater (Vale.)
Lecomte (Lorient)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-13 kl 01:09
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto