POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Seriefinal som är så mycket David-mot-Goliat det kan bli"

Det är en tung helg i Frankrike. Det är mycket som står på spel, både i toppen och botten. I botten är det nio lag som har mellan 19 och 25 poäng, och åtta av de lagen möter varandra. Bottenstriden har tidigare innehållit alldeles för många för att det ska ha hunnit infinna sig någon riktig spänning, alla lagen (exklusive supportrarna, men vissa supportrar har en tendens att vara överdrivet negativa i sådana lägen) har haft en “det här löser vi, inga problem”-attityd. Efter den här helgen kanske vi kan börja utkristallisera en bottenstrid med färre lag.

Om man ska gå efter statistiken är det kanske dags för de sovande “jättarna” som exempelvis Auxerre och Sochaux att börja ta det här på allvar. Många stora klubbar har åkt ur Ligue 1 under 2000-talet (Monaco, Lens, Strasbourg, Le Mans, Nantes, Metz etc.) utan att ha lyckats ta sig tillbaka. Utan att ha exakt koll på alla siffror så är fallskärmsavtalet (kort sagt: det som gör att man får pengar från förbundet som hjälp ifall man åker ur) för de nedflyttade lagen inte lika bra som i exempelvis Premier League, så det blir svårt att få ekonomin att gå runt. Det brukar snarare bli tvärtom, att lagen till slut får konkurshot över sig.

Guy Roux är en av de som har det jobbigast just nu. Mannen som byggde upp Auxerre i 40 år står nu helt maktlöst när hans forna klubb håller på att falla sönder, han kan ingenting göra och det är inte aktuellt att ta tillbaka honom i klubben. Problemet med Auxerre kan liknas vid det som Monaco hade förra året: delvis skador, men man har inte haft någon plan för sina unga spelare. Man har så pass många lovande spelare att man inte riktigt vet vilka man ska satsa på, och de skolas inte in i lugn och ro utan måste hoppa in för ett lag som slåss för sin överlevnad. Det blir sällan bra.

För lovande spelare, det har man. Man har exempelvis en generation med spelare födda 1994 som är väldigt lovande och dessutom är grundstommen i den årgångens ungdomslandslag, så Rouxs satsning på ungdomsverksamheten betalar fortfarande av sig. A-truppen innehåller även en mängd Ligue 1-rutinerade spelare som är tillräckligt bra för att klara kontraktet. Det ironiska i kråksången kan vara att Alain Traorés formtopp i början av säsongen kan ha varit negativt för Auxerres del, det verkar ha fått laget att ha en överdriven tro på att Traoré ska fixa detta. Han är dock skadad just nu och återvänder inte förrän om ett par veckor.

Auxerre spelade dock bra senast mot Lorient så känslan är att laget är på uppgång, trots svaga resultat. Auxerre är dock ligans nästa sämsta bortalag (bara Nice är sämre), så därför är det tungt att möta Sochaux borta – ett Sochaux som man dock slog med 4-1 i höstas. Sochaux har dessutom inte vunnit på de senaste nio ligamatcherna. Det är bisarrt att Auxerre (som var i Champions Leagues gruppspel förra säsongen) och Sochaux (femma i ligan förra säsongen) slåss för att klara sig kvar den här säsongen, bägge lagen vansköts extremt mycket och det är till stor del tränarnas ansvar. Varken Fournier eller Baždarević ser ut att ha någon taktiskt plan. Om vi ska ta ett exempel så var det nog en hel del kunniga personer som hade Sochaux och/eller Auxerre högre upp än Montpellier i sin tippade tabell. Fotboll är en underlig sport.

Och där skötte vi dessutom övergången till nästa ämne. Den stora snackisen i Frankrike är ju inte bottenstriden, utan det är seriefinalen mellan Paris SG och Montpellier. Passande nog har ett av Montpellierpresidenten Nicollins företag den här veckan fått ett jobbkontrakt nere i Qatar för att bygga upp landet inför VM 2022, man kan undra om den tajmingen är en slump? Det är såklart inte någon muta vi snackar om, men det var ändå underligt att den nyheten släpptes just den här veckan.

Nicollin har såklart uttalat sig i medierna inför den här matchen och säger att laget bara är rädd för en enda spelare i PSG, nämligen Nenê. Det låter klokt: trots prestigevärvningar som Pastore och Menez så har Nenê varit lagets bästa spelare den här säsongen. Han är den enda spelaren som avgör matcher på en kontinuerlig basis och kan mycket väl vara en kandidat till “Säsongens spelare”.

Matchen ska bli väldigt intressant, bägge lagen har en bra form och skadeläget är okej i bägge lagen (Pastore är tillbaka för PSG). PSG hade visserligen en cupmatch i veckan, men man vilade stora delar av startelvan så laget borde vara piggt. Det här är Ancelottis första stora test och han har egentligen allting att förlora. Alla förväntar sig att PSG ska vinna, men (nästan) alla hoppas att Montpellier vinner. På söndag strax innan klockan 23.00 har vi svaret på om Montpellier fortsätter överraska, eller om PSG har tagit ett stort steg mot sin första ligatitel sedan 1994.

Omgång 24

Lördag
19.00
Sochaux – Auxerre
Caen – Évian
Dijon – Nice
Lorient – Lille
Ajaccio – Brest
Nancy – Toulouse
21.00
Marseille – Valenciennes (Viasat Fotboll + HD)

Söndag
17.00
Bordeaux – Lyon
Saint-Étienne – Rennes
21.00
Paris SG – Montpellier (Viasat Fotboll + HD)

***

Annars då? Giroud har fått en prislapp på €16 miljoner, men han har sagt att han vill stanna om Montpellier når Champions League. Arsenal och Bayern München är annars några av klubbarna som kontinuerligt scoutar honom. Samtidigt ryktas det att Yanga-Mbiwas prislapp ligger på låga €5 miljoner, till stor del beroende på att hans kontrakt går ut nästa sommar. Newcastle? Eller större klubb?

Och då kan vi också gå in på att France Football står kvar vid sin Hazardstory. Hazard kunde även tänka sig Arsenal, men han trodde inte de skulle lägga ut de pengarna som krävs (lär tydligen bli mellan €30-40 miljoner).

Paolo Maldini har tröttnat på att han aldrig får en roll i Milans organisation och kan tänka sig att anlända till Italienkolonin i Paris SG. Sedan tidigare finns ju bland annat Jean-Claude Blanc, Leonardo, Ancelotti och Castellazzi i klubben, alla med anknytning till Italien. Isåfall är det tänkt att Maldini ska bli assisterande tränare tillsammans med Makélélé och Clement. Maldini var Leonardos stolsgranne i Ancelottis ligadebut mot Toulouse på Parc de Princes för en månad sedan, så något är på gång.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-17 kl 11:49
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto