POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Dagen vi ska komma ihåg som den dagen vi slutade drömma?"

Den här matchen har det pratats om i månader i Frankrike, seriefinalen mellan Paris SG och Montpellier på Parc des Princes med avspark 21.00 ikväll. Det lär bli en känslomässigt laddad kväll. Paris SG har blivit van vid att ta emot pikar från andra lag, även Montpellier har gnällt på huvudstadsklubben. Målvakten Jourdren menade att PSG led av hybris och presidenten Nicollin har hånat Paris SG hela veckan, bland annat deras brassar (“Maxwell? Det är väl ett kaffemärke?”). Ingen gillar en ekonomiskt dopad klubb, men alla älskar en underdog. Därför håller stora delar av Frankrike på Montpellier ikväll, framförallt eftersom Paris SG kör på en självsäker, dryg attityd. Alex sa in en intervju i morse att han inte kände till en enda Montpellierspelare (“Giroud? Okej, jag få försöka komma ihåg honom”) och även andra PSG-spelare, exempelvis Sakho, har kört med hög svansföring i medierna den senaste tiden.

Om man kollar lite snabbt på klubbarnas ekonomi ser vi vilka enorma skillnader det är. Montpelliers huvudsponsor Sud de France Développement ger dem €500 000 om året, vilket är ungefär lika mycket som Paris SG ger Ancelotti i månadslön. Både lönerna och omsättningen för Montpellier är bland de lägre i ligan, men klubben går nästan alltid med vinst och har knappt några skulder. Nicollin och tränaren Girard har gjort ett beundransvärt arbete med att maximera insatserna på planen sett till de ekonomiska förutsättningarna man har.

På andra sidan har Ancelotti det lite småjobbigt. Kraven är väldigt höga, och även om han har sex vinster och en oavgjord på sina sju matcher så har motståndet (exklusive ligadebuten mot Toulouse) varit svagt och det är först nu han får en riktig värdemätare. Spelet har inte sett så mycket bättre ut jämfört med hur det var under Kombouarés styre, utan är fortfarande alldeles för beroende av enskilda spelares prestationer. Vissa tycker att laget borde kunna dominera sina matcher på ett bättre och stabilare sätt.

Kvällens fullsatta arena lär kräva en PSG-seger ikväll och bland annat sportministern David Douillet sägs vara på plats, antagligen tillsammans med en mängd andra celebriteter. Loulou Nicollin lär sitta på Montpelliers bänk, men inte René Girards lillebror Nicolas som är fystränare i klubben. Han är fortfarande avstängd för att ha bråkat med motståndarspelare efter matchen mot Lyon i höstas. I Montpellier har man en underlig blandning av sunt förnuft och galna känsloyttringar.

Det här är kanske sista gången som Montpellier tillåts drömma. I sommar riskerar man att tappa de tre absoluta nyckelspelarna Belhanda, Yanga-Mbiwa och Giroud, framförallt om man missar Champions League. Det tar tid att etablera sig i den ytterst toppen, det räcker inte med en enda väldigt bra säsong utan det krävs tid att bygga upp en vinnarmentalitet som håller även på lång sikt. Vi ska ju faktiskt komma ihåg att Montpellier slutade på 14:e plats i ligan förra säsongen.

Troliga startelvor

Paris SG (4-3-2-1)

Gameiro
Menez – Nenê
Bodmer – Motta – Sissoko
Maxwell – Sakho – Alex – Bisevac
Sirigu

Spelare som saknas: Ingen. Pastore kör ett sent test då han varit borta en längre tid, men lär åtminstone kunna göra ett inhopp.

Montpellier (4-2-3-1)

Giroud
Utaka – Belhanda – Cabella
Saihi – Marveaux
Bedimo – Stambouli – Yanga-Mbiwa – Bocaly
Jourdren

Spelare som saknas: Dernis är borta några veckor till, men han ersätts av Cabella så det är ingen försvagning. 50-50 om det är Hilton (tillbaka efter skada) eller Stambouli som spelar mittback bredvid Yanga-Mbiwa.

Viktiga punkter

1. Hur Sakho tillsammans med mittbackspartner (Alex?) sköter behandlingen av Giroud. Giroud är A och O i Montpelliers anfallsspel. Det är möjligt att en sån som Belhanda kan göra något strömål, men Giroud är inblandad i varenda anfall.

2. Hur PSG agerar i avslutslägena. PSG skapar alltid chanser (oftast via individuella prestationer eller fasta situationer), men bränner på tok för många av dem, något Ancelotti kritiserade laget för efter cupmatchen mot Dijon i veckan.

3. Insatserna från Thiago Motta och Nenê. Motta har redan hunnit bli väldigt vital för PSG:s spel medan Nenê är den som oftast avgör matcher.

4. Montpellier har kört med i princip samma startelva hela säsongen. Nu har de börjat ändra om lite, hur påverkar det laget?

5. Bägge lagen släpper in väldigt få mål. Montpellier har ännu inte släppt in något mål under det här kalenderåret (åtta matcher), PSG har tre insläppta på sju matcher under Ancelottis ledning.

Form (senaste matchen överst)

Paris SG
1-0 Dijon (B)
0-0 Nice (B)
3-1 Évian (H)
1-0 Brest (B)
4-0 Sablé-sur-Sarthe (B)
3-1 Toulouse (H)

Montpellier
3-0 Ajaccio (H)
2-0 Châteauroux (B)
1-0 Brest (H)
1-0 Nice (B)
1-0 Tours (B)
1-0 Lyon (H)

Tips: 1-1

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-19 kl 13:44
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto