POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Ligue 1 bättre än Premier League?"

Det har varit ett par bra dagar för Amalfitanofamiljen. Igår vann Morgan Amalfitanos Marseille med 1-0 över Inter i Champions League och idag blev han uttagen i A-landslaget för första gången, samtidigt som hans lillebror Romain Amalfitano (Reims) ryktas vara klar för Newcastle i en flytt som sker i sommar när hans kontrakt går ut (precis som Morgan gjorde när han lämnade Lorient för Marseille i somras).

Vad tycker vi då om detta? Romain har jag aldrig sett spela, men han sägs trivas bäst bakom en eller två anfallare och ska tydligen ha en teknik utöver det vanliga, till skillnad från hans bror Morgan som helst spelar på en kant och är bra på det mesta, men utan extrema spetskvalitéer. Känns iallafall som en vettig flytt för Romain, många Ligue 1-klubbar har varit intresserade men för Newcastles del blir det en billig chansning som mycket väl kan funka.

Morgan får chansen i landslaget av två skäl:

1. Han är väldigt allround och kan spela på alla offensiva platser.
2. Han är en av få franska spelare som är i väldigt bra form.

Däremot är jag tveksam till att han verkligen håller tillräckligt hög klass.

Truppen annars då? Blanc gör sin 20 landskamp som förbundskapten och testar, förutom Amalfitano, även Saha som spelat sammanlagt 11 minuter i landslaget under de senaste åren. Stora delar av truppen känns klar, det är bara några saker som återstår:

1. Vem av Debuchy (favorit i dagsläget) och Réveillère får följa med som högerbacksreserv åt Sagna?
2. Vem tar den sista mittbacksplatsen? Sakho är favorit eftersom han blev uttagen den här gången, men Koscielny borde prioriteras sett till hans säsong i Arsenal.
3. Ett par frågetecken kring de offensiva platserna. Valbuena och Gameiro (ur form) måste visa upp sig.
4. Lagkaptensbindeln. Det står mellan Lloris, Abidal och Mexès. Vem det blir får vi se i landskampen mot Tyskland på onsdag.
5. 4-3-2-1 eller 4-4-2? Det lär bli det förstnämnda, men Blanc borde ha i tankarna att Frankrike nästan såg bättre ut när de körde med två anfallare under några landskamper förra året.

A-truppen

Målvakter: Lloris (Lyon), Mandanda (Marseille), Carrasso (Bordeaux)
Försvarare: Abidal (Barcelona), Debuchy (Lille), Evra (Man United), Mexès (Milan), Rami (Valencia), Réveillère (Lyon), Sakho (PSG)
Mittfältare: Amalfitano (Marseille), Cabaye (Newcastle), Diarra (Marseille), M’Vila (Rennes), Malouda (Chelsea), Martin (Sochaux), Nasri (Man City) , Ménez (Paris SG), Ribéry (Bayern München), Valbuena (Marseille)
Anfallare: Gameiro (PSG), Giroud (Montpellier), Saha (Tottenham)

Saknas (i urval): Benzema (skadad), Rémy (skadad), Diaby (skadad), Sagna (ej i form), Koscielny (sliten och skadad?), Diarra (skadad), Mathieu, Kaboul, Clichy, Gourcuff, Cissé, Gomis, Yanga-Mbiwa

U-21 truppen

Målvakter: Ahamada (Toulouse), Reynet (Dijon)
Försvarare: Boly (Auxerre), Corchia (Sochaux), Ghoulam (Saint-Étienne), Isimat-Mirin (Valenciennes), Mangala (Porto), Mavinga (Rennes), Stambouli (Montpellier), Varane (Real Madrid)
Mittfältare:  Bulot (Caen), Fofana (Lyon), Grenier (Lyon), Guilavogui (Saint-Étienne), Kakuta (Dijon), Pajot (Rennes)
Anfallare: Bifouma (Espanyol), Brahimi (Rennes), Cabella (Montpellier), Griezmann (Real Sociedad), Joseph-Monrose (Kortrijk), Khazri (Bastia), Lacazette (Lyon), Rivière (Toulouse)

***

Kim Källström ryktas vara på väg till Rubin Kazan och det är några saker som talar för att det sker, och några som talar mot. Det senaste sagda är att Lyon ska ha blivit erbjudna €5 miljoner, tackat nej men sagt att Rubin kan få återvända i sommar.

För
1. Lyon behöver pengar. De försökte sälja två spelare (Gourcuff? Cissokho?) i januari för att stabilisera ekonomin, men misslyckades. Ryska transferfönstret är fortfarande öppet, så Lyons budget för 2011-2012 kan fortfarande räddas.
2. Källström skulle få en tre gånger så hög lön.
3. Lyon har några okej alternativ i truppen, exempelvis unge Grenier.

Mot
1. Källström är en av få ledarfigurer i ett ungt och orutinerad Lyon.
2. Lyon har många matcher under våren och de måste prestera väldigt bra i ligan för att nå Europacupspel nästa säsong.
3. Källström skulle inte vinna något (sportsligt) på att flytta.
4. Källström skrev nyligen på ett nytt kontrakt.
5. Lyon har förkastat bud på både Ederson (från en spansk klubb) och Källström. Är ekonomin okej trots allt?

***

Men Marseille! Under deras 16 senaste tävlingsmatcher har de 13 vinster och 3 oavgjorda om jag har räknat rätt. Att de skulle slå Pazza Inter med 1-0 på hemmaplan var kanske därför ingen större överraskning, men med tanke på de kvalitéerna ett lag som Inter ändå besitter var det underligt att de brände de chanserna de fick. Det är dock ett lag som genom historien har varit rejält galet, som denna säsongen har hoppat runt mellan en rad olika taktiska formationer och roller, sålt en viktig grundpelare som Thiago Motta och dessutom ersatte världens bästa powerforward Eto’o med en klart nedåtgående Forlán samtidigt som de har problem att hitta rätt roll för Sneijder.

Men vi ska inte nedvärdera Marseilles insats. Den var genuint bra och även om sistapassen ofta var alltför svag (både i utförande och i mottagning, Brandão är nog inte mer än en supersub i matcher mot bottengäng), så sköttes mycket annat på bästa möjliga sätt. Marseille har en väldigt intressant högerkant i Azpilicueta och Amalfitano som både orkar med att ta väldigt många löpmeter varje match, och samtidigt har hög kvalitet både i teknik och spelintelligens.

Det går inte annat än att lyfta på hatten för Marseille som utan tvekan hade utmanat om Ligue 1-titeln om de inte hade börjat säsongen värdelöst, men det var kanske därför de har lyckats så bra i Champions League? Kom ihåg att man pratade om att sparka Deschamps efter den tunga perioden i september och oktober, det svänger snabbt i fotbollens värld.

Skulle både Marseille och Lyon (1-0 mot APOEL) ta sig vidare har Ligue 1 fler representanter i Champions Leagues kvartsfinal än vad både Premier League och Bundesliga har. Bra för pengaflödet (för att inte bli omsprugna av Ryssland) och UEFA-koefficientpoängen (för att hålla undan för Portugal och eventuellt komma ifatt Italien).

***

Imorgon ska jag försöka slänga ihop en artikel om Saint-Étienne, som vann gårdagens ligamatch mot Lorient med 4-2. Aubameyang gjorde tre av målen i den tidigare uppskjutna matchen. Nu är det bara en uppskjuten match kvar att spela, Marseilles bortamöte med Évian. Den matchen kommer att spelas den 6:e mars, och efter det ligger alla lag på samma antal spelade matcher.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-23 kl 20:54
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto