POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Saint-Étienne vill komma ikapp Lyon"

Med tanke på Saint-Étiennes form var det kanske inte konstigt att det hände, men när klubben slog Lorient med 4-2 i veckan betydde det att de gick om Lyon i ligatabellen. Det återstår att se om det är likadant även när säsongen är färdigspelad, det skulle isåfall vara första gången sedan 1993 som Saint-Étienne hamnade på en högre tabellplacering än Lyon.

Rivaliteten mellan orterna är stor och har varit så i flera hundra år. Bland annat blev staden Saint-Étienne ihoptvingad med Lyonregionen på 1800-talet, något som inte gillades. Lyon har nämligen ofta fått stämpeln av att vara en “fin” stad, en “borgerlig” stad, medan Saint-Étienne har fått en arbetarstämpel på sig. Saint-Étiennes befolkning ville inte bli styrda av Lyonfolket. Om jag minns rätt var det även problem mellan städerna under silkesupproret på 1830-talet. Saker som fortfarande gnager vissa människor.

Men nog om allmän historia. Saint-Étienne hade sin storhetstid på 60- och 70-talet, medan Lyon hade sin under (20)00-talet. Kolla man i troféskåpet så är faktiskt Saint-Étienne en större klubb genom historien. Vi får se vem av dem som är bäst under 10-talet, men det mesta talar för att Lyon kommer gå vinnande ur den bataljen. Det stora problemet är nämligen att de ekonomiska skillnaderna mellan klubbarna är gigantiska. Lyon håller dessutom på att bygga en ny arena (därav att de sparar in pengar genom att skära ned på kvalitet och bredd på den nuvarande truppen), så de kommer troligen att springa ifrån Saint-Étienne ännu mer, åtminstone i det långa loppet. Ekonomi är ändå en väldigt viktig punkt när man ska försöka spå en klubbs framtid. Saint-Étiennes ekonomi är istället väldigt lik Lilles dito (siffrorna hos de bägge klubbarna är nästan skrämmande lika), så om de lyckas maximera de sportsliga resultaten kan de säkert etablera sig i toppen under några år. För det krävs det dock att Galtier lyckas få tag på spetskvalitet, antingen genom att värva eller att utveckla.

Man har många duktiga offensiva spelare, men det är bara Aubayemang som verkligen sticker ut och han är inte på den nivån ännu att han kan bära hela laget på sina axlar varenda vecka på samma sätt som exempelvis Hazard gör för Lille. Sako har haft en tung säsong även om han kanske har vaknat till liv nu, Gradel och Nicolita är “bara” energispelare, Kitambala och Sinama-Pongolle ser ut att sakna utvecklingsmöjligheter. Det är fortfarande ett väldigt bra lag de har till sitt förfogande, men den där lilla extra klassen i offensiven (en Giroud eller en Hazard) som behövs för att etablera sig i toppen saknar dem (Payet var kanske en sådan spelare, men han ville borta från klubben så fort han nådde en hög nivå) om inte Aubameyang tar det klivet under våren. Han missade den avgörande straffen för Gabon på hemmaplan under Afrikanska mästerskapet, men till skillnad från exempelvis Asamoah Gyan verkar han ha blivit starkare av det.

En annan skillnad mellan lagen den här säsongen är att Lyon ofta vinner sina matcher tack vare individuella prestationer från exempelvis Michel Bastos eller Lisandro López, medan Saint-Étienne oftast har ett bättre grundspel. Detta trots att Lyon har mer kontinuitet i sin trupp än vad Saint-Étienne har haft, de tappade både Matuidi och Payet i somras och skaffade väldigt många nya spelare. Galtier är en bättre lagbyggare än vad Garde är, men Garde verkar vara bättre på att anpassa spelet efter laget.

Nog om det. Både Lyon och Saint-Étienne har också bra ungdomsakademier. Om man ska leta efter samband så brukar Lyon producera offensiva spelare med goda tekniska kvalitéer, medan de flesta som kommit från Saint-Étiennes ungdomslag nästan alltid har en bra fysik. Det finns såklart undantag, men de gamla anorna lever kvar: arbetarstaden Saint-Étienne levererar fysiska grovjobbare, borgarstaden Lyon producerar “finare” spelare. Bägge lagen har just nu varsin diamant, nämligen Zouma i Saint-Étienne och Lacazette i Lyon. De två kan bli potentiella fanbärare i eventuella framtida duster lagen emellan.

Om Saint-Étienne vinner ikväll mot Auxerre (något de borde göra) och Lyon förlorar mot PSG (något de troligen gör) så blir förändringen i Rhôneområdet ännu tydligare. Derby du Rhône den 17:e mars kommer att betyda extremt mycket för bägge klubbarna. De tre senaste mötena har Lyon vunnit, men Saint-Étienne skulle explodera om de skulle få spela ute i Europa nästa säsong.

Helgens matcher

Lördag

19.00

Ajaccio – Dijon 2
Nykomlingsmöte. Bägge lagen har i princip alla spelare tillgängliga, viktige Corgnet tillbaka för Dijon. Ajaccios formkurva på väg nedåt efter strålande period i januari/början av februari.

Auxerre – Saint-Étienne 2
Auxerre har usel form, Saint-Étienne har hittat en toppform. Auxerre saknar dessutom lagets överlägset största stjärna Alain Traoré. Borde vara en säker 2:a.

Évian – Nancy X
Två lag som väldigt gärna vill ha tre poäng för att undvika bottenstrid. Évian saknar rätt många spelare, men få som är startelvanmaterial. Évians form är marginellt bättre. Svårtippat.

Montpellier – Bordeaux 1
De två lagen som har tagit flest poäng efter vinteruppehållet. Bordeaux saknar mittbackarna Henrique och eventuellt Planus, tillbaka till fyrbackslinje?

Nice – Caen X
Caen har hittat formen efter tre svåra månader. Ensamma forwarden Nabab ser oväntat bra ut. Nice saknar ett par startelvanspelare.

Valenciennes – Lorient 1
Valenciennes börjar stabilisera upp sig, Lorient saknar åtta spelare som likagärna hade kunnat starta. Tränare Gourcuff har problem att ens få ihop en startelva.

21.00

Lyon – Paris SG 2 (Viasat Fotboll + HD)
PSG saknar eventuellt alla tre högerbacksalternativ (Bisevac, Jallet, Ceará). Lyon måste vinna om de vill ha en realistisk chans att nå Champions League.

Söndag

17.00

Brest – Marseille 2
Brest saknar flertalet startspelare, i extremt formstarka Marseille saknas Rémy. Spelar Marseille vidare på ren inspiration eller är man slitna efter Intermatchen?

Toulouse – Sochaux 1
Sochaux har börjat att se lite bättre ut, men Toulouse är väldigt svåra att möta. 1:a med lite darr på ribban.

21.00

Rennes – Lille 2 (Viasat Fotboll + HD)
Väldigt svårtippat. Lille saknar Basa och Balmont vilket gör att de ser väldigt osäkra ut i defensiven, medan Rennes inte alls får resultaten med sig.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-25 kl 14:26
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto