Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Omgång 25: Och kritik till svensk media

Vi börjar med att slänga ut en känga till den svenska journalistkåren. Min allmänna åsikt om svensk sportjournalistik är att nivån definitivt kunde vara högre på de flesta områden, den kunde ha varit både bredare och djupare. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att sportjournalistiken för 30 år sedan enbart bestod av att rabbla upp resultaten, och det är kanske för mycket att begära att vi på så kort tid ska ha förbättrat oss till samma nivåer som säg Guardian. När det gäller den svenska sportjournalistikens intresse för fransk fotboll så handlar det inte om att den behöver vara bredare och/eller djupare, utan helt enkelt att den måste börja existera.

När det kommer till fransk fotboll är det egentligen bara Fredrik Pavlidis, Simon Bank och vissa SvenskaFans-redaktioner som håller god klass (om jag har missat någon får ni lov att slå mig litegrann), men de två förstnämnda bidrar rätt sällan med texter utan har sitt primära fokus på andra ligor. Oavsett vad man tror om olika mediateorier (om media eller “folket” sätter agendan för vad “folket” bry sig om och är intresserade av) så går det inte att blunda för att det är svårt att få folk att följa Ligue 1 om ingen (eller få) i mediabranschen pratar om ligan.

Jag ska inte låta Fotbollskanalen lindas in i bomull bara för att den här texten publiceras på deras sajt: ett exempel är att Fotbollskanalen Europa igår inte nämnde ett enda ord om Ligue 1, och det är mer regel än undantag att det ser ut på det sättet. Istället har de hoppat på Bundesligatåget precis som många andra svenska journalister, det verkar vara det som är mest “inne” just nu.

Missförstå mig rätt, jag följde också tysk fotboll för några år sedan och tyckte då att mediabevakningen var för dålig, nu tycker jag den är på en tillräckligt god nivå för att Bundesligafansen ska vara relativt nöjda, men hur kan bilden vara så oerhört vriden åt hållet att Bundesliga är jätterolig och Ligue 1 är (jätte?)tråkig?

Visst, Ligue 1 har sina svagheter. Bara faktumet att man måste youtube:a varannan spelares namn för att ha en aning om hur det ska uttalas är en nackdel, och det är en liga där målchanserna inte duggar lika tätt som i exempelvis engelsk fotboll. Däremot finns det ju verkligen något för alla. Gillar man bottenlag som försöker slakta sig fram via tjongbollar kan man kolla på Dijon, tycker man läktarkultur är viktig så är Nice och Saint-Étienne givna val, vill man hålla på en framtida Champions League-vinnande kandidat finns det väl knappast något lämpligare val än PSG, sköna uppstickare med en mängd roliga historier bakom sig är alltid populära och där finns Montpellier. Varenda helg får vi se en mängd välspelade matcher med tekniskt skickliga spelare som har fotbollshjärnor och många av dem är framtida spelare i de absolut största klubbarna. Vi ser dessutom matcher som de här:

Lyon – PSG 4-4
Lille – Bordeaux 4-5
Lille – Nice 4-4
Montpellier – Dijon 5-3
Sochaux – Rennes 2-6
Marseille – Lille 5-4

Fotbollskanalen Europa var inte ett klockrent exempel eftersom de saknar rättigheter att visa Ligue 1-höjdpunkter, men man tycker att om de kan visa höjdpunkter från sex Bundesligamatcher och lyssna på en Freddy Borg-låt så borde de åtminstone kunna nämna Lyon mot Paris SG som slutade 4-4, eller något om att Montpellier är nya serieledare? Små förändringar som kan vara väldigt nyttiga i det långa loppet.

Ligue 1-rättigheterna tar oss därmed vidare till Viasat. Förra helgen hade de inte ens bemödat sig att skaffa en svensk kommentator till matchen Marseille – Valenciennes (jag har för mig att det var den matchen). Och visst, de äger bara rättigheterna till matcherna som spelas 21.00 på lördagar och söndagar, då de ändå visar Premier League under de andra avsparkstiderna, men det är synd att rättigheterna ska hamna hos en kanal som ser ligan som utfyllnad på TV-tablån. Ska man dessutom storsatsa på samma sätt som Viasat gör så kanske man dessutom skulle kunna ha en hemsida där det står fler saker än hur man skaffar abonnemang? Bara en tanke.

Sportbladet kan vi gå vidare med. Trycker man sig in på de artiklar som handlar om fransk fotboll ser man att fem (5) artiklar har skrivits under februari månad, en av dem orkade de inte ens tagga “Frankrike” med. Vi jämför med några andra ligor som de skrivit om under februari:

Bundesliga: 23
Serie A: 60
Premier League: 60 artiklar sedan 19:e februari
La Liga: drygt 60 artiklar
Eredivisie: 20
Ibrahimovic: 10 artiklar sedan 19:e februari

Jag hade kunnat fortsätta, det är inte så att det bara är Fotbollskanalen Europa, Sportbladet och Viasat som hade kunnat skärpa sig utan det är väl hela mentaliteten som det måste ändras på. De tre var endast exempel. Jag förväntar mig inte att Ligue 1 ska få sina sex matcher med höjdpunkter i Fotbollskanalen Europa nästa vecka, men kan (exempelvis) Bundesliga få så mycket tid i rampljuset så borde Ligue 1 kunna nämnas lite oftare. Om ingen nämner dem kommer kunskapen vara för dålig. Det hade varit kul att ta reda på hur många svenska sportjournalister som hade lyckats nämna tre spelare hos serieledarna Montpellier. Är det någon journalist som ens vågar testa måntro?

Det är flertalet ligor som står inför samma problem, exempelvis Portugal och Ryssland, men hur man kan trycka spaltmeter av text om Eredivisiesvenskarna men inte verkar ha koll på Källström och Djuric är konstigt. Det här handlar inte om att jag personligen vill ha nyheter på svenska då jag ändå hade kollat igenom de franska hemsidorna istället, utan det handlar om att balansen och bredden är underlig. Skärpning alla inblandade!

E: Jag missade det viktigaste: grattis på födelsedagen, Lotta Schelin!  

Nog om det. Den 25:e omgången spelades ju i helgen.

Ajaccio – Dijon 2-1
1-0 Eduardo (54′)
2-0 Cavalli (54′)
2-1 Kumordzi (65′)

En viktig match i bottenstriden. Dijon, och framförallt Corgnet som gjorde comeback, dominerade första halvlek, men tränare Carteron var orolig över att laget inte gjorde mål på de chanserna de fick så han ändrade om i taktiken. Det blev ett uselt beslut. Det var istället Ajaccio som var det klart bättre laget i andra halvlek och då spelade det ingen roll att forna IFK Norrköping-spelaren Kumordzi gjorde sitt första mål i Dijontröjan.

Auxerre – Saint-Étienne 0-0

Ett trist match där Auxerre bekräftade att de är litegrann på gång, för Saint-Étienne blev det ett litet steg bakåt efter en period där man vunnit två matcher på raken och samtidigt gjort fyra mål i bägge. Auxerre var närmast segern i den här matchen.

Évian – Nancy 2-0
1-0 Berigaud (30′)
2-0 Berigaud (32′)

Évian hade full kontroll på matchen och utnyttjade två försvarsmisstag i första halvlek, men Nancy var aldrig nära att vända matchen. Berigaud gjorde sin första start för säsongen och blott sin andra match sedan den 10:e september och tackade för förtroendet, även om 1-0 målet var en inrullning i helt öppet mål från ett par meters håll.

Montpellier – Bordeaux 1-0
1-0 Utaka (79′)

Bordeauxs tränare Gillot klagade innan matchen att han inte gillade att köra med den nuvarande taktiken (5-3-2/3-3-2-2/vad man nu vill kalla den), men den ger ju resultat så han vill inte ge upp den. Man lyckades neutralisera Montpelliers anfallsspel på ett bra sätt och det krävdes en hörna i slutet av matchen för att Montpelliers skulle kunna göra mål. Montpellier går därmed återigen upp i serieledning, en poäng framför Paris SG.

Nice – Caen 1-0
1-0 Mounier (50′)
Rött kort Montaroup (58′, Caen)

Nice har ett bra defensivt grundspel i ryggraden, men har stundtals haft problem att visa upp det under den här säsongen. I den här matchen kom det spelet fram och kryddades med aggresivitet, så de hade inga problem att vinna över ett lamt Caen. Det borde ha blivit större siffror.

Valenciennes – Lorient 2-0
1-0 Samassa (78′)
2-0 Cohade (80′)

Ett lag som är på väg uppåt, mot ett extremt skadedrabbat lag som är på väg nedåt (tio raka utan seger för Lorient). Att den här matchen skulle sluta “typ 2-0” var givet och Valenciennes gjorde en genuint bra insats, typ en sjua av tio i betyg. Djuric var återigen skadad, men det intressanta är att den forna Marseillefloppen Samassa verkar ha återuppstått från de döda. Återigen en godkänd insats kryddat med ett mål.

Lyon – Paris SG 4-4
0-1 Hoarau (21′)
1-1 Gomis (33′)
2-1 López (35′)
3-1 Bastos (39′)
3-2 Nenê (48′, straff)
4-2 Briand (56′)
4-3 Cearà (73′)
4-4 Hoarau (94′)

Wow. Verkligen wow. Det finns egentligen inte så mycket att säga, de övriga matcherna i den omgången var väl sådär men den lyftes verkligen upp av den här matchen. Ett PSG som tog en välförtjänt ledning, Lyon gjorde tre mål inom loppet av sex minuter, en lika spännande andra halvlek och där PSG för andra matchen i rad kvitterade i slutsekunderna. Även om man vet slutresultatet är det värt att leta upp en torrent för att kolla igenom matchen (igen), den hade allt. Jag rekommenderar er verkligen att göra det.

Brest – Marseille 1-0
1-0 Baysse (15′)

För andra ligamatchen i rad dominerade Marseille utan att få resultatet med sig. Precis som mot Valenciennes så hade man flertalet chanser (återigen en boll som tog klockrent i målramen), men det vill sig inte riktigt. Elana i Brestmålet storspelade. Otur för Marseille, helt enkelt. Man har dock tappat fem värdefulla poäng nu på slutet, hade man haft dem hade man kanske kunnat utmana Paris SG och Montpellier.

Toulouse – Sochaux 2-0
1-0 Abdennour (‘9)
2-0 Rivière (55’)

Toulouse skapade målchans efter målchans och hade bland annat två mål bortdömda för offside. Om vi ska dra till med en gigantiskt tråkig klyscha: “det var bara ett lag på planen”. Trots fin insats mot Auxerre förra helgen så var Sochaux den här dagen totalt värdelösa och uppätna av Toulouse.

Rennes – Lille 1-1
Rött kort Apam (38′, Rennes)
0-1 Chedjou (40′)
1-1 Erding (90′)

En match som inte riktigt levde upp till förväntningarna. Rennes var ettriga och energirika, men brände som vanligt en mängd lägen. Lille hade svårt att få till något vettigt anfallsspel. Apam drog dock på sig en utvisning i slutet av första halvlek och på efterföljande frispark satte Lille 1-0. Efter det vände matchen, men målsumparen Erding lyckades för ovanlighetens skull träffa mål och inget av lagen är nog supernöjda efter matchen – Rennes för att man tappade matchen efter Apams utvisning, Lille för att de missade en skön chans att ta sig upp i titelstriden.

Omgångens sämsta: Apam (Rennes). Drar på sig två gula kort inom loppet av några sekunder och förstörde därmed matchen för Rennes. I klass med Muntari.

Omgångens bästa: Hoarau (PSG). I brist på konkurrens, men gjorde två mål varav ett av dem återigen var ett avgörande mål i slutsekunderna. Petar han Gameiro nu?

Omgångens Kim: Källström. Inte riktigt lika stabil i defensiven som vanligt (även om han var långt ifrån dålig), men däremot var han mer inblandad i offensiven. En assist och inblandad i en hel del framåt.

Omgångens mål: Bastos 3-1 (Lyon – Paris SG)

Omgångens elva (4-2-3-1)

Hoarau (PSG)
Bastos (Lyon) – Kadir (Vale.) – Oliech (Auxerre)
Motta (PSG) – Cohade (Vale.)
Digne (Lille) – Zebina (Brest) – Isimat (Vale.) – Baysse (Brest)
Elana (Brest)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-02-27 kl 14:46
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons