Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Omgång 30 - Tabellen börjar forma till sig

Det blev en omgång där vi fick en hel del svar, dessvärre inga från guldstriden. Paris SG förlorade visserligen, men eftersom Montpelliers match mot Marseille är uppskjuten till den 11:e april så får vi inte veta om de klarar av att göra ett litet ryck.

Nej, svaren handlade snarare om botten samt Europacupspelsplatserna. Saint-Étienne, Rennes och Bordeaux tappade poäng vilket gör att vi definitivt kan stryka dem från Champions League-platsen, men även Lyon på fjärdeplatsen lär bli svår att nå. I botten var det kanske så att Nancy och Évian säkrade kontraktet med sina segrar, och även Sochaux vann vilket gör att det finns en positiv anda kring att även de får stanna kvar, trots att de fortfarande ligger på nedflyttningsplats. De har en alldeles för bra trupp för att åka ur.

De lagen som ska vara oroliga på riktigt är Lorient, Caen och Brest. Vänder inte de lagen sina negativa trender nu när de andra bottenlagen börjar ta poäng är det en stor risk att de åker ur i år. Caen och Brest hade ändå gärna fått åka ur om jag hade fått bestämma, men det vore lite trist om en annars så välskött klubb som Lorient inte längre skulle få tillhöra Ligue 1. De har egentligen alla kvalitéer till att stanna kvar, men jag har sällan sett ett så viljelöst lag.

Men mycket kan hända på de åtta omgångarna som återstår…

Auxerre – Valenciennes 2-0
1-0 Chafni (24′)
2-0 Oliech (65′)

Valenciennes kom inte igång under matchen utan slarvade mycket i den sista tredjedelen. Jean-Guy Wallemme tog därmed sin första seger som Auxerretränaren – det var hela tolv matcher sedan som Auxerre senast tog med sig alla poängen. Segern var rättvis och oerhört viktig för Auxerre, som nu bara har tre poäng till säker mark.

Dusan Djuric kom in i halvtid och gjorde sin första ligamatch sedan den 4:e februari, anledningen till att han varit borta så länge är skada. Dessvärre gjorde han ett svagt inhopp och fick exempelvis bara en 2:a (på 10-gradig skala) i betyg i L’Équipe, men han var egentligen inte sämre än någon annan Valenciennesspelare.

Bordeaux – Dijon 1-1
1-0 Trémoulinas (70′, straff)
1-1 Guerbert (91′)

Bordeaux har ännu inte lyckats hitta ett grundspel som garanterar segrar. Man faller fortfarande på alldeles för enkla fel. Den här gången var det ett par-tre misstag i slutet av matchen som ställde till det, men inte heller spelet såg särskilt lovande ut för Bordeauxs del. Det kommer behövas en ny försäsong och viss spelarrotation för att få igång laget ordentligt, nu får man bara spela av säsongen på halvfart. Dijon tar ofta viktiga poäng och kan mycket väl hänga kvar.

Lorient – Évian 0-1
0-1 Dja Djédjé (18′)

Det måste vara ett drömläge att ta ledningen mot Lorient, särskilt för ett taktiskt duktig lag som Évian. Lorient har inte ens fragment i sitt spel som tyder på att de ska göra mål, utan de ser bara oerhört loja ut. Évians mål var en perfekt bild på hur det ser ut i Lorient – fullt av misstförstånd och lojt beteende. Hade spelarna i den klubben jag supportrar betett sig som Lorientspelarna gör hade jag blivit förbannad. Hur länge får pappa Gourcuff vara kvar som tränare? Fortsätter laget såhär så åker de ur.

Sochaux – Brest 2-1
0-1 Grougi (3′)
1-1 Maïga (77′)
2-1 Privat (82′)

Allting gick emot Sochaux i första halvlek – tidigt underläge, målvakten Richert skadade sig och Brest spelade oerhört kompakt vilket gjorde att Sochaux inte kunde få igång några anfall. Brest borde ha avgjort matchen där och då, men Sochaux reste sig i andra halvlek och imponerade stort när de lyckades vända till seger. Nya tränaren Hély har tre vinster på sina fyra matcher som huvudansvarig, förlusten var en hedersam sådan mot Lyon. Ett tränarbyte med minst sagt positiv effekt.

Saint-Étienne – Nice 2-3
1-0 Gradel (22′)
1-1 Mounier (35′)
2-1 Marchal (41′)
2-2 Mounier (56′)
2-3 Clerc (88′)

Saint-Étienne saknade så pass många spelare att den unga vänsterbacken Ghoulam tvingades spela mittback. Samtidigt är laget inne i en jobbig formsvacka efter förlusten i Rhônederbyt och ser ut att tappa fäste i greppet om Europacupspelsplatserna. Nice å andra sidan körde lite mer av en 5-3-2 och det fick resultat direkt, även om matchen hade kunnat sluta hursomhelst.

Nancy – Paris SG 2-1
1-0 Traoré (17′)
1-1 Sissoko (49′)
2-1 Mollo (89′)

Nancy tryckte igång ordentligt i första halvlek och hade bud på fler mål än Milanaktuella Traorés, men när PSG kvitterade trodde väl alla att huvudstadsklubben skulle ta de tre poängen. Så blev det inte, utan Paris SG såg som vanligt alldeles för sega och omständiga ut och Ancelotti fick därmed sin första förlust i ligaspelet som PSG-tränare.

Caen – Ajaccio 0-0
Missad straff Frau (41′, Caen)

Två bra målvakter och två halvkassa lag gjorde att den här jämna matchen slutade mållös. Det var svårt att skilja lagen åt redan på förhand och en trist 0-0 match var det enda realistiska scenariot, och så blev det också. Caen åker ur Ligue 1, det vågar jag nästan lova. Man har inte haft ett par bra matcher på raken sedan i oktober.

Lille – Toulouse 2-1
1-0 Hazard (11′, straff)
2-0 Payet (30′)
2-1 Aurier (59′)
Rött kort Siriex (82′, Toulouse)

Toulouse är oftast svaga på att anfalla, men i den här matchen var även defensiven dålig vilket är väldigt ovanligt att se. Lille hade inga problem att dominera matchen fram till Toulouses reducering, då kom gästerna igång litegrann men det var alldeles för sent. Att det var högerbacken Aurier som var längst fram i anfallet när det blev mål säger mycket om hur mediokert resten av Toulouses lag var. Kan Lille fortfarande utmana om guldet?…

Rennes  – Lyon 1-1
1-0 Erding (4′)
1-1 López (76′)

Nu verkar Rennes ha hittat tillbaka till höstformen, eller vad den här matchen bara en engångsföreteelse? Laget var klart bättre än Lyon under vissa stunder av matchen och det var som vanligt “den där jävla ineffektivitetet” som gjorde att de inte kunde ro i land en seger. Lyon hade dock även de en hel del målchanser så oavgjort var kanske rättvist.

Nuvarande ligatabell: Omgång 30

Omgångens sämsta: Traoré (Valenciennes). Är alltid hiskeligt dålig när han väl får spela. Ingen vill köpa honom och Valenciennes har inte råd med en ny ytterback, men i det när fallet borde en valfri junior vara bättre.

Omgångens bästa: Mounier (Nice). Fungerade perfekt som anfallare i Nice’s test med 5-3-2. Två mål och bra på det mesta. Brukar göra mål mot just Saint-Étienne.

Omgångens Kim: Källström. Var okej, men blev utbytt med 15-20 minuter kvar.

Omgångens mål: Privat 2-1 (Sochaux – Brest, 2.40 in i klippet)

Omgångens elva (3-5-2)

Mounier (Nice) – Hazard (Lille)
Mollo (Nan.) – Lopy (Soc.) – Mavuba (Lille) – Grougi (Bre.) – Gradel (ASSE)
Béria (Lille) – Boly (Auxerre) – Kana-Biyik (Rennes)
Thébaux (Caen)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-02 kl 15:10
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons