Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Vilka gör Monaco och Lens sällskap?"

Det är åtta omgångar kvar av Ligue 1 och de senaste 2-3 veckorna har bottenstriden börjat att bli tydligare. Ett par lag har i det närmaste säkrat nytt kontrakt, även om elva lag fortfarande riskerar att åka ur. Det är såklart svårt att sia om sånt här, men enligt mig är det “bara” 5-6 lag som måste vakna till ordentligt om de inte vill åka ur. Som jag har skrivit ett par gånger tidigare: det annorlunda spelsättet i Ligue 2 och det svaga fallskärmsavtalet gör att klubbar som åker ur Ligue 1 har svårt att ta sig tillbaka på direkten. Nåväl. Det är redan så mycket text här nedan att vi går rakt på’tt.

Fast innan vi sätter igång måste jag påminna om att imorgon är det Paris SG – Marseille, tro inte att jag har glömt den matchen utan det kommer en artikel om det mötet imorgon. Frankrikes hetaste match, Marseille kommer göra allt för att förstöra PSG:s guldchanser.

10. Évian, 39 poäng, -1 i målskillnad
Spelschema: Har en tung period de kommande fem matcherna, men sedan lättar det med tre bottenlag.
Skadeläget: Har dragits med flertalet skador hela säsongen men de har ändå klarat sig bra. Govou missar resten av säsongen, även potentiella startspelare som Rabiu och Ehret missar nog några matcher till.
Form: Mycket god med undantag för förlusterna mot två fortmstarka lag, Sochaux och Lille.
Kommentar: Nykomlingarna Évian har redan skapat sig ett sådant stor försprång att de i det närmaste redan har säkrat kontraktet. Det enda som skulle ändra på detta vore om de inte tar en enda poäng de kommande 4-5 matcherna, vilket visserligen inte är omöjligt men orealistiskt.
Sannolikhet att åka ur: 2%

11. Nancy, 36 poäng, -8
Spelschema: Småklurigt, de möter tre bottenlag de fyra kommande matcherna, och i de sista fyra matcherna möter man tre topplag, som dock kanske inte har något att spela för då.
Skadeläget: Har ett par småskavanker, annars är alla friska just nu.
Form: Väldigt god, fyra segrar på de fem senaste. Vinst mot exempelvis PSG, Montpellier och Lyon.
Kommentar: Har verkligen fått igång laget nu på slutet. Laget spelar fotboll med ett sådant självförtroende och självklarhet att det är svårt att se hur de ska åka ur, trots att de “bara” har sex poäng till nedflyttningsstrecket.
Sannolikhet att åka ur: 5%

12. Valenciennes, 34 poäng, -7
Spelschema: Fem av åtta matcher är på hemmaplan, och Valenciennes tar nästan alla sina poäng på den nya arenan. Varierande kvalitet på motståndet.
Skadeläget: Det som gör att Valenciennes har en viss risk att åka ur är att de saknar en mängd spelare. Sánchez är avstängd i princip resten av säsongen, ytterbackarna Mater och Bong saknas och nyttiga målskytten Pujol har haft skadeproblem hela säsongen. Även andra spelare, exempelvis Djuric, har haft problem och det återstår att se om de är helt kuranta eller om någon spelare får ett bakslag.
Form: Var oerhört starka i februari, men verkar nu ha tappat gnistan. Med undantag för segern mot Rennes för ett par veckor sedan har laget sett direkt svagt ut på slutet.
Kommentar: Laget verkade nästan tro att kontraktet redan var säkrat och har inte gett de där sista procenten som behövs. Valenciennes är dock ett mittenlag som alltid brukar hänga kvar.
Sannolikhet att åka ur: 8%

13. Dijon, 34 poäng, -12
Spelschema: Rätt lätt. Många matcher mot bottenkollegor och de har varken PSG eller Montpellier kvar.
Skadeläget: Skyttekungen Jovial har dragits med en skada ett tag, men sägs få starta i helgen. I övrigt inget att notera.
Form: Dijon har aldrig någon formtopp eller formsvacka att snacka om. De tar sina poäng lite då-å-då. Har dock haft några bra matcher på slutet.
Kommentar: Spelar en oerhört underlig fotboll och var på förhand väldigt svaga nykomlingar, men de har ett defensivt grundtänk blandat med spetskvalitet framåt som på något sätt ger dem segrar. Nykomlingar har dock en tendens att falla ihop i slutet av säsongen.
Sannolikhet att åka ur: 20%

14. Lorient, 32 poäng, -10
Spelschema: Jobbigt. De har enbart topplag kvar att möta förutom oförutsägbara Nice, Dijon och Caen.
Skadeläget: Lorient har gråtit ut rätt mycket angående sitt skadeläge, den här helgen saknar man visserligen sju spelare men man kan ändå mönstra en hyggligt ordinarie startelva.
Form: Usel. Blott en seger på de tretton senaste matcherna.
Kommentar: Lorient har sett värdelösa ut på slutet. Tidigare år har man förlitat sig på ett vackert bollrullande och spetskvalitet i Gameiro, det har nu byts ut mot koncentrationsbrist, slappa spelare och en offensiv som knappt skapar målchanser. De måste vända på sin negativa trend i de kommande matcherna.
Sannolikhet att åka ur: 40%

15. Ajaccio, 32 poäng, -18
Spelschema: Nja. Småsvårt, de har några riktigt svåra bortamatcher och hemmamatcherna bestäms av motståndarlagets form.
Skadeläget: Brukar dras med ett par-tre skador, men sällan på startspelare. Så även nu.
Form: Har sett bra ut, har bara två förluster på de senaste sexton matcherna. “Bara” oavgjort i de två senaste matcherna som de har dominerat (Lorient och Caen) oroar dock, det är sådana matcher man måste vinna.
Kommentar: Har egentligen inte spelarmaterialet till att hänga kvar, men det har hänt något i Ajaccio sedan vintern som har gjort att laget tar många poäng. Från totaljumbo till god chans att hänga kvar på tre månader är bra.
Sannolikhet att åka ur: 35%

16. Nice, 31 poäng, -6
Spelschema: Klart överkomligt. Har framförallt några “enkla” hemmamatcher där det lär bli poäng.
Skadeläget: Mouloungui och Pejcinovic är två viktiga kuggar som gått skadade ett tag nu, Mouloungui gör inte många mål men skapar enorm oreda med sin snabbhet och Pejcinovic är den bästa mittbacken i truppen. Mouloungui är dock på väg tillbaka.
Form: Har sett bättre ut på slutet. Laget har fått utdelning på ett annat sätt än under hösten, när de kunde skapa fruktansvärt många målchanser men inte göra mål.
Kommentar: Nice är totalt omöjliga att spå. Det är ett lag som ena veckan förlorar mot Dijon med 3-0, för veckan efter slå ett topplag utan någon som helst darr på ribban. De brukar dock hänga kvar i Ligue 1 på något underligt sätt.
Sannolikhet att åka ur: 20%

17. Brest, 30 poäng, -5
Spelschema: Ett okej spelschema. Avslutar med Valenciennes och Évian, om de redan säkrat kontraktet kanske det kan ge Évian någon/några gratispoäng.
Skadeläget: Har haft fyra-fem spelare som gått skadade en längre tid nu, men brukar ända mönstra en förhållandevis okej startelva. Ska inte skylla den dåliga formen på skadeläget.
Form: Usel. Fyra raka förluster, varav tre av dem mot bottenlag.
Kommentar: Brest får betala för att laget spelade oavgjort under nästan varenda match under hösten. Laget var för fegt helt enkelt. Nu får de sätta hoppet till att försvaret hittar tillbaka till höstformen och att Grougi kan sätta några bollar, annars kommer det här sluta riktigt illa.
Sannolikhet att åka ur: 50%

18. Caen, 30 poäng, -12
Spelschema: Nja, ett taskigt spelschema. Möter visserligen varken PSG eller Montpellier, men den enda matchen där Caen har ett bra läge att vinna är hemma mot Lorient.
Skadeläget: Hamouma saknas visserligen den här helgen, annars brukar Caen ha det lugnt med skador. Det brukar snarare vara avstängningar som härjar istället.
Form: Har inte haft något som ens kan liknas vid form sedan i oktober. Totalt värdelösa.
Kommentar: Jag har inte sett Caen genomföra två-tre genuint bra matcher på raken sedan i oktober, laget ser alltid uttråkat och trubbigt ut. Laget satte hoppet till 16-åringarna Niang och Nangis inför den här säsongen och sålde då skyttekungen El-Arabi. Beslutet att inte värva någon ersättare mer än gratisspelaren Frau kommer kosta dem Ligue 1-platsen, såvida laget inte gör en uppryckning av gigantiska mått.
Sannolikhet att åka ur: 65%

19. Sochaux, 30 poäng, -15
Spelschema: De har visserligen några jobbiga matcher som kommer härnäst, men annars bör de kunna plocka in rätt många poäng.
Skadeläget: Saknar viktiga spelare som Peybernes och Butin en längre tid samt några andra spelare som är nära en plats i startelvan. Laget har dock visat att man har en bred trupp eftersom flera unga spelare har kommit in och gjort ett gott jobb.
Form: Uppåtstigande, spelet ser klart bättre ut och de har nio poäng på de senaste fyra matcherna.
Kommentar: Sochaux tappade “bara” tränaren Gillot och den duktiga (men inte ovärdeliga) Brown i somras, detta för ett lag som slutade femma i tabellen. In kom tränaren Bazdharevic som förstörde allting – taktiken, spelet, spelarna, harmonin – men den nya tränaren Hély har fått igång spelet igen. De har ett alldeles för bra lag för att åka ur.
Sannolikhet att åka ur: 20%

20. Auxerre, 27 poäng, -9
Spelschema: Ser jobbigt ut, har en kort period i slutet av april/början av maj som ser bra ut, resten är mot topplag.
Skadeläget: Om Auxerre ska ursäkta sig när säsongen är slut är det på grund av att laget har saknat grundpelarna Coulibaly och Ndinga under en stor del av säsongen. Även ett par rotationsspelare och juniorer har varit borta en längre tid.
Form: Svårt att säga. Seger senast, men har inte tagit en enda vinst på bortplan den här säsongen och innan segern förra helgen hade man inte vunnit en ligamatch sedan den 11:e december.
Kommentar: Det mest svårbedömda laget i bottenstriden tillsammans med Nice. Den enda gången de har varit bra under säsongen var under hösten när Alain Traoré var ligans kanske formstarkaste spelare. Nya tränaren Wallemme vet jag inte mycket om och det är svårt att säga hur han kan ändra på laget. Truppen är inte i närheten av att vara lika bra som exempelvis Sochauxs, men bättre än många andra bottenklubbars.
Sannolikhet att åka ur: 45%

Omgång 31

Lördag

19.00
Montpellier – Sochaux 1
Ajaccio – Saint-Étienne X
Brest – Lille 2
Dijon – Nancy X
Évian – Rennes X
Valenciennes – Toulouse 2
21.00
Lyon – Auxerre 1 (Viasat Fotboll + HD)

Söndag

17.00
Caen – Bordeaux 2
Nice – Lorient 1
21.00
Paris SG – Marseille X (Viasat Fotboll + HD)

På tal om rubriken: Monaco ser ut att klara sig kvar i Ligue 2. Vinternyförvärven och då framförallt målrike Touré har verkligen väckt laget till liv.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-07 kl 11:35
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons