Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Ljummen cupfinal om 43 minuter"

Det är ligacupfinal ikväll och att jag påbörjar att skriva den här posten 19.52 (matchen börjar 21.00) säger en hel del om hur mycket jag egentligen bryr mig om den här cupen: inte alls egentligen, men det finns såklart några intressanta saker att kolla in.

Lagen har haft en nästan identisk säsong, skillnaden är att Lyon har tretton poäng fler i ligaspelet och fortfarande utmanar om en Champions League-plats. Bägge har gått långt i de inhemska cuperna, de har haft ett par väldigt tunga perioder i ligaspelet och de har gått förbi gruppspelet i Champions League. Det stora problemet hos bägge lagen har varit att de helt enkelt inte har en tillräckligt bra och bred trupp för att klara av två matcher i veckan. De har inte orkat att slåss på så många olika fronter, varken fysiskt eller psykiskt, och då har det bara blivit pannkaka av allting. Ett tydligt exempel är att Lyon har sex segrar och en oavgjord på de sju matcherna de har spelat sedan APOEL-matchen.

Det laget som har mest floppstämpel på sig är ändå Marseille. De har förlorat – håll i er nu – elva av de tolv senaste matcherna. De fixade ett oavgjort resultat mot Nice på bortaplan, annars har de antingen blivit utspelade (ex. Bayern München) eller helt enkelt inte haft marginalerna på sin sida. Man kan tänka sig att den här cupen hade kunnat vara ett sätt att rädda säsongen på, men det tycker inte Marseille. Deschamps sa att “Det här räddar ingenting (av säsongen), det är en titel, det är allt. En seger kommer inte att ge oss fler ligapoäng”. Det kommer att bli några siffror i historieböckerna och en chans att vända trenden för Marseille, så mycket mer är det inte, åtminstone inte i deras ögon.

För Lyon är det däremot en chans att spela ihop ett nytt storlag. Mellan 2001 och 2008 vann man femton titlar, men sedan 2008 har man inte tagit en enda. Spelare som Lacazette, Grenier och Gonalons måste få in rutinen på att vinna titlar, att komma förbi det första steget. Det är inte “svårt” att vinna en sjunde titeln, det är alltid den första titeln som är det svåraste. Det här är en perfekt uppladdning inför den “riktiga” cupfinalen mot Quevilly om ett par veckor.

Vad ska man kolla in ikväll då? Ptja. Marseille måste hitta ett sätt att få igång anfallsspelet på. Valbuena, storebror Ayew och Rémy försöker ibland, men de får inte till det. De måste också få bättre bollar och understöd från Cheyrou och Diarra, det centrala mittfältet har inte alls fungerat sedan Lucho drog, vilket är underligt med tanke på hur formsvag han var. Defensivt håller de fortfarande god klass. I Lyon spelar faktiskt 18-åriga mittbacken Umtiti trots misstaget förra veckan och han petar exempelvis Koné och Cris. Det verkar också som att Garde äntligen har förstått att Källström ska spela centralt, fast det kan likagärna bara vara för att han vill ha in mer rutin i laget. Det kanske inte är någon slump att spelare som Lacazette och Grenier inte får starta i den här matchen?

Det kan fortfarande bli en klassisk match, så vi ska inte deppa alltför mycket. Det är bara till att leta upp någon fulstream och köra, och kom ihåg att kolla igenom hela matchen. Fransk fotboll har en tendens att överraska med mål i slutminuterna, vem minns inte den här matchen från i höstas?

Bekräftade startelvor

Marseille (4-2-3-1)

Rémy
A.Ayew – Valbuena – Amalfitano
Cheyrou – Diarra
Azpilicueta – Mbia – Nkoulou – Fanni
Mandanda

Bänk: Bracigliano (m), Traoré, Morel, Kaboré, Brandão, Gignac, J.Ayew

Lyon (4-4-2)

López – Gomis
Bastos – Källström – Gonalons – Briand
Dabo – Umtiti – Lovren – Réveillère
Lloris

Bänk: Vercoutre (m), Cris, Koné, Cissokho, Grenier, Fofana, Lacazette

TV: Inte en chans. Svensk media ser fransk fotboll som en tablåutfyllnad, de skulle aldrig få för sig att köpa in en sådan här match om det fanns något annat att visa.
Tips: 2-0 till Lyon. Bastos och López (straff)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-14 kl 20:17
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons