Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Brandão. Såklart."

Hansson blogg

Marseille vann alltså ligacupfinalen igår med 1-0 mot Lyon, målet kom i förlängningen och gjordes av Brandão. Såklart. Jag hade tänkt skriva någon form av matchrapport, men det var en så oerhört trist match att jag inte brydde mig om att se mer än en kvart av matchen. Exempelvis så sköts det första skottet i den 65:e minuten…

Istället noterade jag vad Deschamps sa efter matchen. Han lät inte särskilt övertygande när han skulle prata om sin framtid i Marseille, känslan jag fick var att han avvaktar för att se hur sommarens transferfönster kommer att bli. Får han inte som han vill (det vill säga tillräckligt med pengar att förbättra truppen samt ersätta de spelarna som säljs) tror jag nog att han drar, och det hade varit en gigantisk förlust för Marseille. Jag har svårt att se någon fransk tränare kunna göra ett lika bra jobb som honom. Girard (Montpellier), Antonetti (Rennes) eller Casanova (Toulouse) kanske några säger, men det är bara Girard som känns tillräckligt bra och jag kan inte tänka mig att han lämnar ett Champions Leaguelag för att gå till Marseille. Vi får inte heller glömma bort att det var vissa personer som ville att Girard skulle få sparken från Montpellier förra säsongen eftersom laget bara slutade på en 14:e plats. Gillot 2.0?

Annons

Galtier (Saint-Étienne) är väl det logiska och realistiska valet isåfall. Han är född i Marseille, spelat både junior- och A-lagsfotboll i klubben och var dessutom assisterande tränare kring milleniumskiftet. Han har dessutom gjort ett väldigt gott jobb i Saint-Étienne. Rykterna säger att det är han förstavalet för Anigo, som han dessutom är nära vän med. Jag tycker det vore synd om Deschamps lämnade Marseille, och också synd om Galtier lämnade sitt extremt spännande projekt i Saint-Étienne. En lose-lose-situation.

Det viktigaste för Marseille är att byta transferstrategi. Om vi bortser från Nkoulou så var alla värvningar i somras över 25 år: Morel, Traoré, Amalfitano, Diarra och Bracigliano. Flera av dem är bra Ligue 1-spelare, men inte startelvanmaterial i en klubb som Marseille och dessutom finns det ingen större utvecklingspotential i någon av dem. Visst, de var hyggligt billiga, sammanlagt behövde man bara betala €11 miljoner för sex nya spelare, men om vi tar bort de €3,5 miljonerna som Nkoulou kostade så hade man kunnat spendera €7,5 miljoner på exempelvis några av de här spelarna:

Annons

Ibrahim Sissoko €1,5 miljon (Deschamps önskespelare i vintras)
Henri Bedimo €2 miljoner
Yohan Mollo €0,5 miljon
Lukman Haruna €1,5 miljon
Julien Féret €4 miljoner
Landry N’Guemo gratis
Jonathan Pitroipa €3,5 miljoner
Sébastien Corchia €2 miljoner
Benoît Pedretti €1,5 miljon
Ludovic Obraniak €1 miljon

Och då tog jag bara några namn som dök upp i mitt huvud. Man kan göra en hel del med €7,5 miljoner på den franska transfermarknaden, utan att för den delen värva äldre “medelmåttor”. Det är snarare Anigo som borde se över sina förhandlingsknep. Att köpa en spelare som Lucho Gonzalez för ungefär €20 miljoner och sedan släppa iväg honom gratis efter två och ett halvt år är rätt värdelöst.

Omgångens matcher

Söndag

17.00
Lille – Ajaccio 1
Lorient – Montpellier 2
Nancy – Bordeaux X

Annons
Saint-Étienne – Brest X
Sochaux – Dijon 1
Valenciennes – Évian 1
21.00
Auxerre – Paris SG 2

Måndag

21.00
Rennes – Nice X

Onsdag

18.30
Marseille – Caen 1
Toulouse – Lyon X

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-15 12:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto