Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Arvet efter Blanc"

Bordeaux är på väg att gå mot sin poängmässigt sämsta säsong på sju år, men det finns ändå många positiva bitar att ta med sig till nästa säsong. Det är en klubb som har slitits med en mängd bekymmer efter guldet 2009, bland annat har man inte lyckats att ersätta de spelarna som försvann – Chamakh, Gourcuff, Diawara, Fernando och Alou Diarra för att nämna några – men framförallt har man inte lyckats hitta en tillräckligt bra efterträdare till Blanc som tränare.

Blanc hade visserligen inte någon succésäsong under sitt sista år som Bordeauxtränaren, men han blev förbundskapten efter VM-fiaskot 2010 och ersättaren i Bordeaux blev den forna storspelaren Jean Tigana. Man märkte dock ganska snabbt att det inte skulle hålla, utan hela projektet blev en enda lång väntan på att Tigana till slut skulle lämna. Istället satsade man på Gillot som ny tränare, en person som många gillar att ha åsikter om.

I grund och botten är han en tränare som folk gillar: han gillar offensiv fotboll, satsar gärna på yngre spelare, har ett gott öga för värvningar och är frispråkig. Dessvärre är han en tränare som är omöjlig att läsa av. Han kan komma med citat som är svårtolkade, ibland roterar han rejält bland spelare och taktik och stundtals verkar han bara vara arrogant och syssla med underliga grejer.

På förhand var det dock det som Bordeaux behövde, en man som kunde väcka liv i flertalet underpresterande spelare. Klubben har dessutom haft problem med att skola in de egna ungdomarna i A-truppen, utan de gör nu succé i andra klubbar, exempelvis Ecuele Manga (Lorient), Baysse (Brest) och framförallt Obertan (Newcastle). Gillot kändes därför perfekt, han hade dessutom fått till fina resultat både i Lens och Sochaux (slutat topp-5 under tre av fyra säsonger).

Om vi ska kolla på det taktiska så började Gillot säsongen med att rotera friskt med spelarna, det var omöjligt att säga vilka som skulle få starta. Han har under säsongen testat på fem-sex-sju olika taktiska uppställningar, men det är bara 5-3-2 som har fungerat. Det är en uppställning han inte känner sig bekväm i, men det är den enda som levererar hyggliga resultat. Laget har dock inte hittat en längre formtopp under hela säsongen, utan resultatet går upp och ned. Spelet ser oftast helt okej ut, men effektiviteten är det värre med. I anfallet har man oftast spelare som Maurice-Belay, Gouffran och Diabate, spelare som är jobbiga att möta men så långt ifrån givna poängspelare man kan komma (även om Gouffran lyckats göra 10 mål). Man är ett av de lagen som har gjort absolut minst antal mål i öppet spel, utan istället har exakt hälften av alla mål (19 stycken) kommit på fasta situationer. Det Gillot behöver göra är att fixa en annan taktik, få laget att spela ett anfallsspel som ger anfallarna fler typer av bollar än “springbollar” och dessutom utveckla anfallarna alternativt värva in en klassanfallare.

Ett annat problem laget har dragits med är att man inte fått det att fungera när man bara spelat med två mittbackar. Henrique, Planus, Ciani och Sané är dugliga mittbackar, men ingen av dem är av absoluta toppklass. Det är inga man kan luta sig emot utan Bordeaux har ofta problem med att hålla nollan och försvara ledningar.

Truppen är inte tillräckligt bra för att spela det spel Gillot vill. Det finns en mängd spelare som en gång i tiden har varit bra Ligue 1-spelare (Ciani, Chalmé, Bel Khalfallah, Bellion etc.), men som nuförtiden mest skämmer ut sig själva. Gillot fick inte en enda krona att spendera i somras, men de fyra billiga värvningarna han har tagit in (Obraniak, Mariano, N’Guemo, Maurice-Belay) har alla varit funkat bra. Är det något Gillot kan så är det att värva spelare, det har funkat väl både i Sochaux (Anin, Brown, Maïga) och Lens (Bisevac, Boukari, Alou Diarra, Aruna Dindane).

I sommar lär det bli flertalet värvningar. Det har pratats om exempelvis Chamakh och dessutom får man tillbaka fem unga spelare som varit utlånade, men det gäller för Bordeaux att verkligen göra det bra nästa säsong. Paris SG har köpt sig in en plats i den absoluta toppen, Montpellier kommer kanske få behålla hela laget, Marseille är ute efter revansch, Lille och Lyon är som vanligt topplag och klubbar som Rennes, Saint-Étienne och Toulouse kommer inte att bli märkbart sämre över en sommar. Det krävs att man hittar en effektivitet och vinnarstabilitet, och det görs nog enklast genom att värva och sälja rätt i sommar. Misslyckas Bordeaux ytterliggare en säsong så kan klubben få det jobbigt att äta sig in i toppen igen.

Vi får se hur historien utvecklar sig, även om Gillot gör ett bra jobb nästa säsong är det inte säkert att han vill vara kvar, utan han gillar att hoppa runt mellan olika jobb. Att vara tränare i Bordeaux är hans sjunde jobb de senaste nio åren, bland annat har han jobbat med juniorfotboll, varit assisterande tränare samt scout. Gillot är inte en man som förespråkar kontinuitet, något som är ovanlig inom fransk fotboll vilket gör att han är en frisk fläkt i Ligue 1.

Omgång 33

Lördag

19.00
Brest – Rennes 2
Caen – Saint-Étienne X
Dijon – Lille 2
Évian – Toulouse 2
Montpellier – Valenciennes 1
Nice – Auxerre X
21.00
Bordeaux – Marseille X (Viasat Fotboll + HD)

Söndag

17.00
Ajaccio – Nancy 2
Paris SG – Sochaux 1
21.15
Lyon – Lorient 1 (Viasat Fotboll + HD)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-20 kl 19:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons