Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Är M’Vila i trubbel?"

Jag kommer att göra något nu som jag aldrig gjort: nästintill kopiera fakta rakt av från en enskild artikel, men jag tycker Spiro sammanfattar M’Vila-situationen helt perfekt i det här inlägget. Det kan vara väldigt intressant att läsa om nu när Rennes har bestämt sig för att sälja honom i sommar, och dessutom är det en spelare som det kommer att pratas mycket om under EM-slutspelet.

Såhär ligger det till: M’Vila är inne på sin tredje raka säsong i Rennes’ startelva och han har aldrig fått vila. Såhär har han spelat sedan debuten 2009:

2009-2010: 35 ligamatcher, 90 minuter i alla matcher förutom fyra stycken
2010-2011: 37 ligamatcher (borta i premiären), 90 minuter i alla matcher
2011-2012: 33 ligamatcher (av 33), 90 minuter i alla matcher förutom två stycken (utbytt i slutet av bägge matcherna)

Lägg där till Europa League-spel, två inhemska cuper (där Rennes ofta har gått långt och flera gånger spelat förlängning) samt att han numera är helt ordinarie i landslaget. EM inräknat så kommer M’Vila att spela minst 60 matcher mellan augusti 2011 och juni 2012, nästan alla i 90 minuter. Han får aldrig vila, Rennes har varit för beroende av honom. Sedan han fick hoppa in mot Nice den 16:e augusti 2009 har han bara fått vila under sommar- och vinteruppehållet, men den här sommaren kommer han bara få några veckors vila. M’Vila börjar att bli sliten och det märks på prestationerna eftersom han inte varit ohyggligt dominant i klubblaget de senaste två säsongerna. Vi får inte glömma bort att det här är en spelare som fyller 22 år i sommar, det kan inte vara bra för en så ung kropp att slitas sönder så mycket. Se bara på Jack Wilshere: efter en helt ordinarie säsong i Arsenal blev han helt förstörd.

Efter förlusten mot Quevilly i semifinalen fick M’Vila skit av fansen eftersom han missade ett bra läge att avgöra matchen. Han har aldrig någonsin klagat på att han vill flytta, han är en egen produkt och han är lagets bästa spelare – varför attackerade då fansen honom på träningsanläggningen precis efter Quevillymatchen? Det var till och med så att säkerhetsvakterna fick skilja dem åt. Rennesfansen är helt enkelt väldigt kräsna, så när M’Vila inte alltid är helt sympatisk så får han skit för det. Han buades till och med ut av de egna fansen i matchen mot Nice.

Är detta något som eventuella köpare ska bry sig om? Absolut inte, M’Vila har alltid verkat vara en hygglig och reko kille. Jag har sett att vissa människor försöker övertyga sig själva att spelare som M’Vila och Hazard är problembarn, men det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Man kan inte analysera en människas personligheter på små indicier och feltolkningar.

Det är Rennesfansen som snarare är problemet, det är inte första gången de hoppar på nyckelspelare för att de tycker att spelarna visar dålig attityd. Det här är snarare något som kan sänka prislappen med några miljoner. I sommar kommer Rennes tvingas göra taktiska förändringar (de kommer aldrig att lyckas ersätta honom rakt av med en annan spelare), vi får se hur laget klarar av det. Risken är att klubben tvingas till ett mellanår, även spelare som Mangane och Kembo Ekoko ryktas lämna. Undra om Antonetti nu ångrar sig över att han inte gjorde allt för att behålla Lemoine, som gör ett gott jobb i Saint-Étienne? Hade varit den naturliga ersättaren till M’Vila.

En del undrar också hur M’Vila är som spelartyp. Makélélé är de den vanligaste liknelsen, men jag skulle slänga ihop Vieira, Makélélé och Xabi Alonso för att få en mer klar bild. Ibland har han älgkliv som Vieira, men oftast placerar han sig smart och bryter bollar som Makélélé gjorde och då sätter han igång med Xabi Alonso-passningar och ibland även fina krosspassningar. Han har inte alltid pondusen, förmågan att spela dominant i 40 “skitmatcher”/säsong eller erfarenheten för att klassas som lika bra som dem, men han kan få det med några år i den absoluta toppen. Min gissning är att han hamnar i Inter, Paris SG eller en engelsk toppklubb, även om det även har pratats om Spanien och Anzhi. Jag tycker det är underligt att Sir Alex hellre kollar in Hazard än M’Vila, för det hade känts som en klockren Unitedspelare. Prislapp? Ptja, Arsenal slängde iväg ett skitbud på €18 miljoner i somras, jag tror man måste lägga till €10 miljoner för att Rennes ska börja lyssna.

***

Vi noterar också att Brest sparkar tränaren Alex Dupont. Brest ligger på nedflyttningsplats och har 6 förluster på de 7 senaste matcherna. En stor del i detta är att Dupont fegade för mycket under hösten (laget spelade oavgjort i 12 av 19 ligamatcher) samt att han inte fick tillräckligt med pengar för att värva en ordentlig ersättare åt Lilleflyktade Nolan Roux. Efter det att Roux flyttade har laget bara vunnit 2 av 13 matcher. Laget räddas ofta av ett kompakt försvar och strålande spel från mittbacken Zebina och målvakten Elana, men det räcker inte särskilt långt. Den här säsongen har de inte alls hittat samma kontringsspel som ifjol.

Ersättaren blir Corentin Martins, en kille som känner klubben väl. Han är född i staden och uppfostrad i klubben, sedan var han iväg i bland annat Auxerre, Deportivo La Coruña och Bordeaux. Han gjorde även 14 landskamper i mitten av 90-talet och var en livlig, teknisk mittfältare som sågs som en av landets bästa. Han är nu 42 år och har varit i klubben de senaste fyra åren som först sportchef, sedan tillfällig huvudtränare och framförallt assisterande tränare åt Dupont. Att byta tränare var ett sista desperat ryck för Brest att försöka klara kontraktet, även om vi inte ska utesluta att Martins tränar laget även nästa säsong, oavsett om det blir i Ligue 2 (högst troligt) eller Ligue 1.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-26 kl 13:21
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons