Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Cupfinal med tredjedivisionslaget Quevilly! (Och Lyon)"

Hansson blogg

20.45 ikväll är det årets underdogmatch. Det är inte en repris mellan Barcelona och Chelsea, utan det här är på riktigt: tredjedivisionslaget Quevilly möter Lyon i Coupe de France-finalen. Lyon omsätter €150 miljoner per år, Quevilly €1,9 miljoner. Jag skrev lite om Quevilly här, men vi fortsätter med lite mer info.

Att ett lag från de lägre divisionerna är i final är på intet sätt unikt. I de 16 senaste Coupe de France-finalerna har det funnits 6 lag utanför Ligue 1. Guingamp (Ligue 2) vann 2009 och år 2000 spelade Calais RUFC (fjärdedivisionen) final mot Nantes, men förlorade med 1-2. Quevilly får dock ses som något av cupspecialist, trots att man har legat i de lägre divisionerna så är det här tredje gången på sju år som man har tagit sig till minst kvartsfinal i Coupe de France. Precis som vanligt kommer finalen att spelas på Stade de France där det allltid är fullsatt (80 000). Det enda undantaget är finalen 2002 mellan Lorient och Bastia då det “bara” kom 66 000.

Annons

I Quevilly finns spelare som exempelvis Alou Diarras lillebror Zanké Diarra, forna Caenanfallaren Valero, semifinalavgöraren Laup och forna stortalangen Vanoukia. Det är ett lag som är robust i defensiven och förvånansvärt effektiva framåt. Marseilles assisterande tränare Stephan sa att det med tredjedivisionsmått var ett rätt “komplett lag”, men vi får komma ihåg att de bara ligger sex poäng från nedflyttningsstrecket i ligaspelet. De har helt enkelt gjort några överprestationer i cupen och blandat det med klassisk bondröta. Framförallt har de spelat en respektlös fotboll, de bryr sig inte om omständigheterna utan kör på som om det vore vilken match som helst. Fysik och kyla sammanfattar laget bra.

Tränaren Brouard är han som ska få mycket beröm. Han verkar ha ett gott taktiskt öga och en förmåga att lugna ned sina spelare. Han har även pratat om att Quevilly (som kommer från en stad med 22 000 invånare) måste börja matchen bra. Han tar upp ligacupfinalen 2009 mellan Bordeaux och Vannes som exempel. Bordeaux ledde med 3-0 efter en kvart och vann till slut med 4-0. Ett tidigt insläppt mål och Quevilly kan nog räkna med en storförlust, även om man lyckades vända underläge mot Rennes. Vi noterar även att fem troliga startspelare i kvällens match även var med i semifinalförlusten mot Paris SG 2010: Weis, lagkaptenen Beaugrard, Vanoukia, Colinet och Laup.

Annons

Quevillys semifinal mot Rennes kan ni se här (första halvlek) och här (andra halvlek).

Lyon får vi inte glömma bort, de presenterade en ny matchtröja (tillverkad för 3D-teknik) för ett par dagar sedan. Senast de vann en titel var 2008, då de vann både ligan och den här cupen. De förlorade ligacupfinalen mot Marseille för några veckor sedan och behöver vinna den här matchen för att vara helt klara för Europa League nästa säsong. Dessutom hade det varit bra för nya tränaren Garde att visa upp åtminstone en titel den här säsongen.

Saknas gör Bastos, Ederson och Mensah, vilket är klart överkomliga avbräck. Det gör visserligen att Källström får fortsätta som vänstermittfältare, även om han inte är lika stabil där ute som när han är centralt. Dessutom kan det eventuellt bli så att Gourcuff får starta, om jag minns rätt har han inte startat en match sedan cupmatchen mot Bordeaux i början av februari. Han petar isåfall unge Grenier. Garde vill antagligen satsa på rutin.

Annons

Som neutral åskådare är det här en bra final. Det finns både fördelar och nackdelar med en eventuell Quevillyvinst. Fördelarna behöver jag nog knappast nämna, alla älskar en uppstickare, men samtidigt skulle Quevilly antagligen åka ur direkt ur Europa League. Frankrike behöver alla UEFA-koefficientpoäng de kan få, Portugal har redan gått om i och med deras framgångar i Europa League. Den godhjärtade människan i mig hoppas på Quevilly, cynikern i mig hoppas på Lyon. Matchen startar 20.45 och sänds på Viasat Fotboll.

För att förtydliga:

Om Quevilly vinner cupen går Europa Leagueplatserna till Quevilly och laget som slutar fyra i Ligue 1.
Om Lyon vinner cupen och slutar trea i ligan går Europa Leagueplatserna till Quevilly och laget som slutar fyra i Ligue 1.
Om Lyon vinner cupen och slutar fyra i ligan går Europa Leagueplatserna till Lyon och laget som slutar femma i Ligue 1.

Annons
Om Lyon vinner cupen och slutar femma eller sämre i ligan går Europa Leagueplatserna till Lyon och laget som slutar fyra i Ligue 1.

Det kan även sägas att finalen i Coupe Gambardella (Frankrikes största ungdomsturnering, deras svar på FA Youth Cup) spelas i detta nu, avspark 17.15. Nice leder mot storfavoriten Saint-Étienne med 2-0. Ett tecken inför vad som ska komma att ske senare ikväll?

Troliga startelvor

Lyon (4-4-2)

Gomis – López
Källström – Gourcuff – Gonalons – Lacazette
Cissokho/Dabo – Lovren – Cris – Réveillère
Lloris

Quevilly (4-2-3-1)

Colinet
Capelle – Valero – Laup
Jouan – Diarra
Vanoukia – Beaugrard – Weis – Vardin
El-Kharroubi

Helgens Ligue 1-matcher

Fredag

19.00
Toulouse – Montpellier 0-1

21.00
Lorient – Marseille 2-1

Annons

Söndag

17.00
Auxerre – Brest X
Nancy – Caen 1
Sochaux – Bordeaux X
Saint-Étienne – Dijon 1
Rennes – Ajaccio 1
Valenciennes – Nice X

21.00
Lille – Paris SG 2 (Viasat Fotboll + HD)

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-28 17:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto