Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Montpellier kan säkra ligatiteln imorgon"

Mycket som är osäkert i Ligue 1, mycket som är säkert i Ligue 2. Tabellen ser ut såhär och som ni ser så är den sista omgången endast av akademisk betydelse. Metz, Boulogne, Amiens åker ur – Bastia, Reims och Troyes går upp. Det kommer inom en snar framtid att komma en stor genomgång av de tre sistnämnda, men om vi kortfattat ska beskriva dem:

Bastia. Andra raka uppflyttningen. En klubb från Korsika som spelat Ligue 1-fotboll under 2000-talet, då gjorde man även ett äventyr i Intertotocupen. Ett lag som lever på sin karaktär.

ANNONS

Reims. Frankrikes första storklubb med sex ligatitlar mellan 1949 och 1962. Har dock inte spelat i högstadivisionen sedan 1979. Tappar lillebror Amalfitano till Newcastle i sommar, men det lilla jag har sett av dem den här säsongen borde de inte ha några problem att fortsätta med sin bitvis underhållande fotboll.

Troyes. Michael Svenssons före detta klubb, på den tiden fanns även Rothên och Niang i klubben. Nuförtiden är det mer profilfattigt – de spelarna som sticker ut är Thuram-Ulien (kusin till ni-vet-vem), tre brassar och stora backtalangen Sidebé. Precis som med Reims och Bastia var det oväntat att de ens var med och slogs i toppen av tabellen. De här tre lagen var inför säsongen tippade i mitten av tabellen, kanske till och med bli indragna i bottenstriden.

Vi har ju dock en Ligue 1-omgång imorgon. Det finns några saker som kan ske:

1. Om PSG tappar poäng och Montpellier vinner, då är Montpellier seriesegrare. Bägge lagen har dock svåra matcher (Montpellier – Lille, PSG – Rennes).

ANNONS
2. Vinner Rennes eller Saint-Étienne samtidigt som det andra laget förlorar och Bordeaux och Toulouse tappar poäng så går troligen Europa Leagueplatsen till det laget. Rennes och Saint-Étienne har dock lika många poäng (57, Bordeaux och Toulouse har 55) och jämnbördig målskillnad, så det kan inte bli helt spikat imorgon.
3. Lorient blir kvar i Ligue 1 vid seger, samma sak gäller även för Caen och Nice även om det finns en matematiskt chans att de åker ur även vid tre poäng. Kanske även Sochaux och Ajaccio kan bli klara, beroende på övriga resultat.
4. Auxerre måste vinna, annars åker de ur. De har två poäng till säker mark och sista matchen möter de Montpellier. Imorgon ställs de mot Marseille, som inte har så mycket att spela för men som fortfarande är ett klasslag.

Några strider lär fortfarande vara levande in i den sista omgången, men strax innan klockan 23.00 imorgon söndag har vi antagligen fått svar på några av de frågorna vi har ställt oss under våren. Vi kan dock inte – i teorin – ha klart med samtliga tre nedflyttningsklara lagen redan imorgon eftersom Caen och Sochaux möter varandra.

ANNONS

Det kan påpekas hur viktigt det är att stanna kvar i Ligue 1. De ekonomiska aspekterna är såklart gigantiska jämfört med Ligue 2. Jag räknade dessutom ut för några dagar sedan att av de senaste 54 klubbarna som har åkt ur högstadivisionen i Frankrike så är det bara 12 utav dem som har tagit sig tillbaka redan under första året. Det är alltså mindre än vad fjärde klubb som direkt tar en topp-3-placering i andradivisionen. Det kanske tar några år innan Auxerre kommer tillbaka?

Tabell omgång 36 

Söndag

21.00

Ajaccio – Lyon 2
Bordeaux – Lorient 1
Brest – Valenciennes X
Caen – Sochaux X
Dijon – Toulouse X
Marseille – Auxerre 1
Montpellier – Lille 1 (Viasat Fotboll + HD)
Nancy – Saint-Étienne X
Nice – Évian X
Paris SG – Rennes 1

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-05-12 kl 23:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto