Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Nya ansikten: Bastia

Jag har tidigare skrivit om Bastia, men vi tar lite mer.

Det här laget väntar fortfarande på en hemmaförlust i ligaspelet. Det är mer än två år sedan som man senast förlorade på Stade Armand Césari, eller stade de Furiani som man ibland säger. Siffran står på 40 matcher, 30 segrar, 10 oavgjorda. Det har visserligen blivit någon förlust i cupsammanhang, men det kan vi bortse ifrån. Eftersom man nu kommer tillbaka till Ligue 1 efter sju års frånvaro lär det krävas att man fortsätter att vara extremt hemmastarka om man vill att sejouren ska bli längre än ett år.

ANNONS

SC Bastia har även två raka serietitlar som man vann med god marginal, och då ska vi komma ihåg att klubben hade ekonomiska problem så sent som för två år sedan. Då hade man €1,2 miljoner i skulder som behövde betalas tillbaka på direkten. Efter hjälp från flera instutioner blev klubben till slut kvar i tredjedivisionen. Annars hade man likagärna kunnat blivit satta i konkurs och nedflyttade till amatörserien. För att undvika ett liknande scenario har man nu sålt Diallo till Rennes för €3-4 miljoner. Det är en bra spelare som har många sköna tekniska saker för sig, men inte någon spelare som man står och faller med. Istället har man satsat pengarna på att förlänga andra spelares kontrakt.

Precis som med många andra franska klubbar har man en väl fungerande ungdomsakademi och de spelarna man har hämtat in har oftast varit kontraktslösa spelare. Om jag har förstått saken rätt så är Darko Dunjic, en serb som värvades för €150 000 år 2008, den senaste spelaren man la ut en transfersumma för. De spelarna i den nuvarande truppen som bör lyftas fram är:

ANNONS

Jérôme Rothen – Alla kommer väl ihåg Rothen? En av ligans bästa spelare den gångna säsongen, hans vänsterfot sätter fortfarande några frisparkar per säsong. Han kan komma att bli helt avgörande för om klubben håller sig kvar eller inte.

Wahbi Khazri – Ses som en mer användbar spelare än Diallo. Annars är de rätt lika: tekniskt duktiga och fostrade i den egna akademin.

Yannick Cahuzac – Nämns oftast på grund av att han är en dåre (12 gula, 2 röda denna säsongen), men den här defensiva mittfältaren gör ett underskattat jobb som sopkvast framför backlinjen. Namnet Cahuzac är väldigt känt på Korsika, hans farfar Pierre Cahuzac (tränare för klubben under åtta år) har en läktare döpt efter sig.

Féthi Harek – Algerier som hängt som vänsterback i klubben i några år nu. Orkar upp och ned i 90 minuter. Gjorde en väldigt bra säsong.

Macedo Novaes – Ytterliggare lite brassetouch till Ligue 1. Novaes är en rätt typisk brasiliansk målvakt, lite småsprallig men han kan göra enorma räddningar.

ANNONS

Toifilou Maoulida – Har fortfarande kvar delar av sitt ryck som gjorde honom till en bra Ligue 1-anfallare under många år, men har även blivit lite smartare. En av Bastias bästa spelare den gångna säsongen.

Tränaren är Frédéric Hantz, en förhållandevis ung tränare som ofta får beröm för sin tränarstil. Spelarna gillar honom trots att han kan vara lite strikt, men han har även ett gott taktiskt öga och har visat sig vara bra på att få in rätt sorts spelare i laget. Den hittills enda spelaren man har värvat inför den kommande säsongen är Palmieri, en egen produkt som varit iväg några år och nu kommer tillbaka gratis. En sund värvning, helt i linje med vad Hantz brukar köra med.

Precis som många andra Ligue 1-klubbar så drömmer Bastia om Korsikafödda Squillaci, men det återstår att se hur mycket pengar de har att spendera på nya spelare. Även om Arsenal släpper honom så lär hans lönekrav vara höga. Det sägs dock att man kommer att försöka satsa på att hämta in flertalet spelare från Korsika, samt spelare från lägre divisioner (Gaëtan Varenne, “den nya Giroud”, har nämnts). Det kanske finns pengar till någon större investering, men inte mer än så.

ANNONS

Om vi ska gå på det mer tragiska så är det i år 20 år sedan olyckan på Stade Armand-Césari, när en läktare rasade och 18 människor dog under semifinalen i cupen mellan Bastia och Marseille. Anledningen var att man hade byggt nya läktare som inte pallade för trycket. Sedan dess har dock arenan blivit omrenoverad fyra gånger, den senaste renoveringen blev klar i vintras och nu tar arenan drygt 16000 åskådare.

Jag tror ändå att Bastia är den nykomlingen med mest skrällpotential. Under de tre senaste säsongerna har två av tre nykomlingar klarat sig kvar i Ligue 1, så det är långt ifrån omöjligt att hänga kvar åtminstone någon säsong extra. Däremot är det väldigt svårt att etablera sig i mittens rike, det är egentligen inte någon klubb som känns helt säker där. Det som Bastia har är en tydlig strategi, en väldigt bra tränare och både rutin och spetskvalitéer. Skaffar man sig lite flyt, fortsätter med den fina hemmaformen (men ändå kniper några strösegrar på bortaplan), hittar rätt med ett par värvningar och lite sånt så kan man definitivt hänga kvar. Det känns som att flera Ligue 1-fantaster kommer att få upp ögonen ordentligt för Bastia den kommande säsongen.

ANNONS

Det mest intressanta ska dock bli att se Korsikaderbyna mellan Ajaccio och Bastia.

***

Mohamed Fofana (Toulouse till Reims, gratis)
En affär som kom från ingenstans. Reims har två bra mittbackar och får nu in ytterliggare en. Fofana håller bra Ligue 1-klass när han får gå skade- och sjukdomsfri, och har dessutom en exemplarisk attityd. För Reims’ del kan inte en värvning bli så mycket bättre än såhär. Intressant att notera är att fjolårets ordinarie mittbackspar Weber och Tacalfred spelade varenda minut av ligaspelet, ska de splittras nu? 4/5

Hugo Konongo (Bordeaux till Évian, gratis)
Spelade bara reservlagsfotboll i Bordeaux och det är fortfarandeosäkert vilken roll han kommer att ha i Évian. En ung vänsterback, kan gå lite hursomhelst det här, men antagligen tänkt som reserv. 1/5.

***

Inte ett ord om Ibrahimovic? Okejrå. Är det något Paris SG behöver är det en Ibrahimovicliknande anfallare. Det har visat sig att Ancelottis spelsystem inte funkar till 100% när en sådan som Gameiro springer runt där framme. Dessutom är han såklart ett tillräckligt stort namn och PSG har gott om Italienanknytning. Med tanke på att Milan är lite på nedgång och kanske bara har plats med ett visst antal egon i truppen nu när omklädningsrummet har tappat lite av sin sköna aura  (Gattuso, Seedorf, Nesta etc.) så vore det ju inte helt otänktbart med en flytt.

ANNONS

Men nej, det kommer inte att ske. Paris SG:s projekt ligger minst ett år för tidigt för Ibrahimovics del. Med helt rätt värvningar i sommar och en väldigt bra säsong finns det en möjlighet att de kan utmana på allvar om Champions League till 2012/2013, men den kommande säsongen har de en sämre chans att nå titeln än vad Milan har. Deras prioritet nästa säsong kanske snarare ligger i att vinna ligaguldet, precis som med Manchester City den gångna säsongen. Om Ibrahimovic inte ens får en löneökning för att flytta – varför ska han då göra det? Det känns inte heller som att Milan är det minsta sugna på att sälja.

Och nej, han heter Ibrahimovic, inget annat. Jag skriver inte “Karim” eller “Henrik” när jag pratar om andra fotbollsspelare, så varför ska jag göra det med Ibrahimovic? Den enda gången det är okej att skriva “Zlatan” är när man har helt slut på tecken på Twitter och verkligen inte kan få plats med efternamnet. I talspråk kan det också vara lite mer okej att säga “Zlatan”.

ANNONS

Det verkar dock som att Marvin Martin (Sochaux) går till Lille. Bra för alla parter.

***

Och där var även landskampen mellan Frankrike och Estland slut. 4-0 blev det till slut efter mål av Benzema (2), Ribéry och Ménez. En lagom uppvärmning inför EM. Estland var väl okej stundtals, men Frankrike fick rulla runt och skaffa sig självförtroende. Sitter bara försvarsspelet kan det bli ett roligt mästerskap. Viktigt att vinna de här landskamperna på hemmaplan, om inte annat för att vinna tillbaka folkets “kärlek”.

Frankrike har även gått över till en mer 4-3-3-lik formation och även om Blanc inför matchen pratade om att den här startelvan kanske inte skulle vara den som får starta i premiären, så känns det ändå sannolikt att det blir så.

Ribéry – Benzema – Nasri
Malouda – Diarra – Cabaye
Evra – Mexès – Rami – Debuchy
Lloris

Evra får alltså fortsätta och skrällen i startelvan är väl att Malouda verkar ha skjutit in sig i Blancs förtroendepärm. “Koscielny?” säger några, men att han fick hoppa in som defensiv mittfältare tyder på att han inte är aktuell att starta. Som starka inhoppare finns nu Giroud (återigen ett bra inhopp idag), Ben Arfa och Ménez. Offensiven ser ofantligt bra ut.

ANNONS

Nu ska bara defensiven hålla också. Måtte M’Vila snart vara tillbaka…

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-05 kl 22:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto