Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Inför Ukraina - Frankrike"

L’Équipe brukar vara rätt ute och det presenterade den troliga startelvan i morse:

Ribéry – Benzema – Ménez
Martin – M’Vila – Cabaye
Evra – Mexès – Rami – Debuchy
Lloris

Bänk: Carrasso, Mandanda, Koscielny, Réveillère, Clichy, Matuidi, Diarra, Malouda, Nasri, Ben Arfa, Giroud, Valbuena

Med andra ord: alla spelare är friska och Blanc gör tre förändringar. Diarra, Malouda och Nasri ut, in med M’Vila, Martin och Ménez. Diarra petas, trots en mycket bra match mot England, av den tidigare skadade M’Vila. Det bytet sker rakt av eftersom Blanc tycker att M’Vila är en bättre fotbollsspelare, det finns inte många motargument och Blanc har sagt att Diarra och M’Vila inte ska spela tillsammans. Han tycker att spelet blir för stelt med två renodlade defensiva mittfältare. Det är istället de två andra förändringarna som är intressanta.

Maloudas spring i benen behövdes mot England, även om laget inte fick ut så mycket utav det, men nu får istället Martin spela, en spelare som var nära att petas ur den slutgiltliga truppen. Martin är en betydligt mer passningssäker spelare, men som sagt: det blir inte samma djupledsspel från mittfältet och frågan är egentligen vem av de två som sköter det defensiva arbetet bäst? Löpandet kommer istället att ske ute på kanterna, Blanc sätter in den betydligt mer ytterlika Ménez på högerkanten istället för Nasri, som alltid trippar inåt i planen. Det vi kan förvänta oss av förändringarna är att ett bredare anfallsspel samt mer passningssäkerhet centralt. Det man tappar är Nasris förmåga att ta sig fram på små ytor samt det som gör Tyskland så bra: förmågan att skapa oreda i motståndarnas yta framför backlinjen med hjälp av löpningar från mittfältet. Deras två mål mot Holland kom till när Khedira, Schweinsteiger och Özil drog bort van Bommel och De Jong från sina ytor.

Blanc satsar istället på att få Ukrainas defensiva mittfältare ur balans på ett annat sätt: tvinga Tymoshchuk att ta beslut vem han ska markera. Hade Nasri spelat på kanten men dragit sig inåt i planen hade Tymoshchuk kunnat spendera stora delar av matchen framför backlinjen, och ändå kunnat täcka bort Frankrikes mest kreativa spelare. Nu måste Tymoshchuk ta beslut: antingen kliva upp för att pressa Martin och Cabaye, eller ta sig ut på kanterna för att hjälpa ytterbackarna med Ménez och Ribéry. Vilket det än blir kommer Frankrike att få en ledig yta framför backlinjen, alternativt att Tymoshchuk bara stannar kvar centralt i banan och då tappar Ukraina ett av sina bästa defensiva knep. Det finns få spelare som är så duktiga på att “stänga av” motståndarspelare som Tymoshchuk gör för Ukraina. Nasri hade antagligen inte varit lika bra om han hade ställts mot Tymoshchuk.Sedan får vi inte glömma bort att Blanc gillar att vila spelare. En pigg Nasri kan behövas senare i turneringen, samtidigt som Ménez inte spelat så mycket den senaste månaden och kan behöva få upp flåset igen.

Hade jag varit förbundskapten hade jag ändå försökt hitta ett sätt att spela med både M’Vila och Diarra. M’Vila har tidigare visat att han kan spela som tvåvägsspelare, så varför inte köra honom där istället för Martin? Diarra borde få starta efter sin insats mot England, trots en svag säsong i Marseille. Jag håller däremot med Blanc om att Ménez är bättre än Ben Arfa, samt att Giroud och Benzema inte funkar tillsammans.

Defensivt har Frankrike tre saker att se upp med:

1. Ukraina anfaller som allra bäst på sin högerkant. På den kanten har Frankrike den defensivt lata Ribéry och Evra, som varit rent av medioker och nonchalant de senaste landskamperna. Är verkligen Martin, Cabaye och M’Vila tillräckligt rörliga och defensivt inriktade för att ge Evra understöd?

2. Försvara hörnor. Frankrike saknar huvudstarka spelare, framförallt nu när Diarra är petad. Ukraina behöver inte många hörnor för att skapa farligheter.

3. Shevchenko. Någon förklaring behövs inte.

Ikväll klockan 18.00 på

TV4 SVT2 (sorry!). Framförallt Benzema måste kliva fram, annars kommer folk vilja ha in Giroud i startelvan istället. Upp med energinivån och håll lite bättre koncentration än mot England så kommer Frankrike att vinna detta. 2-1 till Frankrike. Voronin ger Ukraina ledningen, Frankrike kvitterar genom ett distansskott från Martin och Ribéry avgör i slutet.

***

Jonathan Kodija (Reims till Chamois Niort, lån)
Gjorde det bra när han var utlånad under våren, men får inte någon ny chans. Egen produkt som lär säljas nästa sommar, såvida han inte exploderar hos Ligue 2-nykomlingarna.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-15 kl 14:04
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons