Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Uk-rain-a - Frankrike 0-2, talang slog vädergudarna"

L’Équipe brukar luska fram den rätta startelvan, men igår var de helt fel ute. Istället för att fortsätta med en 4-3-3 valde Blanc att gå tillbaka till 4-2-3-1,  den formationen han har använt i kvalet. Diarra och Nasri fick vara kvar, istället var det Malouda och Evra som ersattes av Ménez och Clichy. Bytet Malouda-Ménez betydde att Nasri gick in på sin favoritposition (central offensiv mittfältare) och Frankrike fick två mer renodlade kantspelare framåt. Det var antagligen såhär Blanc från början hade tänkt ställa upp i mästerskapet, med undantag för att Evra och M’Vila skulle ha spelat istället för Clichy och Diarra.

Benzema
Ribéry – Nasri – Ménez
Cabaye – Diarra
Clichy – Mexès – Rami – Debuchy
Lloris

Matchen började sådär. Ett stort åsknedslag under La Marseillaise fick hela arenan att hoppa till, det var till och med så att musiken slutades att spela för en sekund. Man försökte spela matchen några minuter, men det var tydligt att planen var ospelbar på grund av allt regn. Passningsspelet och löpningarna var helt annorlunda jämfört med hur det ser ut på en normal plan, så matchen bröts efter fyra minuter efter ännu ett åsknedslag. Efter en timmes uppehåll kom man igång igen, och även om första halvlek fortfarande var präglad av den dåliga planen (det blev dock bättre i andra halvlek) så var det Frankrike som tutade på allra bäst.

Defensiven gjorde ett bra jobb förutom när Rami ställdes i löpdueller med Shevchenko. I det här mästerskapet har faktiskt Mexès varit den bästa mittbacken, frågan är om det inte är Rami som ligger i farozonen till att petas? Det hade behövts en smartare mittback, men Koscielny kan inte beskyllas för att vara särskilt smart utan lever snarare på sin snabbhet så frågan är om Frankrike hade vunnit något på att byta mittback? Antagligen inte. Clichy och Debuchy stängde iallafall av kanterna på ett föredömligt sätt och Diarra förstörde alla Ukrainas chanser att spela sig framåt. Jag tycker att Diarra återigen gör en klockren insats och bör spela även mot Sverige.

Frankrike hade en hel del bra intentioner, men misslyckades oftast i sista eller näst sista passningen. Om man hade skött sig mer noggrant hade man kunnat gå till halvtidsvilan med en ledning, men det stämde inte riktigt för spelarna. Som ovan nämnt: planens skick spelade antagligen in en hel del, men det kan man inte skylla på. En spelare som Benzema måste kliva fram mer när han märker att laget inte skapar särskilt många heta målchanser.

Statistikt sett var det här en jämnare match än den mot England, men känslan var hela tiden att Frankrike skulle vinna. I början av andra halvlek fick en för dagen pigg men lite ineffektiv Ménez sätta 1-0 och av bara farten tryckte Cabaye in 2-0. Den här matchen vanns inte av någon taktiskt överlägsenhet, flyt eller liknande – Frankrike var det tekniskt sett bättre laget och lyckades därför utnyttja de svagheterna Ukraina hade. Efter målen hade Frankrike bud på fler mål, men man taggade ned sig och Blanc lät några spela (M’Vila, Giroud, Martin) få komma in och känna sig delaktiga i slutspelet. 2-0 var talande för matchbilden.

Rami, Benzema och Nasri förväntade jag mig mer av. Nasri kan skylla på att han blev tokmarkerad av Tymoschuk, men han borde ha kunnat hitta fler fria ytor. Benzema gjorde visserligen två assist, men är fortfarande för osynlig och när han väl har boll händer inget extraordinärt. Rami har gått från att vara backlinjens säkraste spelare till att se rent av klumpig ut. Blanc har visat att han inte är rädd för att peta defensiva startspelare som exempelvis M’Vila och Evra, så Rami måste höja sig. Bäst? Den centrala mittfältsduon Diarra och Cabaye tillsammans med Ribéry. Cabaye gick av med lite skadekänning och vilas kanske mot Sverige.

Det kom dock ett trist besked kom i morse. Thierry Rolland, en av Frankrikes bästa fotbollskommentatorer med bland annat 22 fotbollsmästerskap och en mängd OS på sitt CV, har avlidit efter att ha fått en stroke. Från början var det tänkt att han skulle vara med och kommentera EM 2012, 74 år gammal, men han gav upp den idén i sista stund. Frankrikes Hegerfors, om inte större. Vila i frid.

***

Eric Bauthéac (Dijon till Nice, gratis)
En av Dijons bästa spelare, en väldigt pålitligt vänsterkantspringare. Kommer att ersätta Mounier och Nice kunde inte ha hittat ett bättre alternativ. 4/5

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-16 kl 12:45
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons