Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Inför Sverige - Frankrike"

Jag har kollat runt på förväntade franska startelvor och kan konstatera att det enklaste är att berätta vilka spelare som inte är aktuella. Blanc kommer inte att släppa startelvan till spelarna förrän runt klockan 18.00 ikväll och det spekuleras i hur mycket han kommer att rotera för att spelarna ska vara så pigga som möjligt i den troliga kvartsfinalen. Det verkar dock som att Mandanda, Carrasso, Koscielny, Réveillère och Matuidi inte får starta. Övriga 18 spelare konkurrerar i allra högsta grad eftersom det inte finns några skador i truppen. Det är ju trots allt en gruppseger (och därmed att få slippa möta Spanien) som står på spel, så Blanc slänger inte ut ett rent B-lag. Han har pratat om att inte underskatta det svenska landslaget och att man inte kan gå in i en mästerskapsmatch på halvfart, utan han vill ha “starkaste möjliga startelva”, men som sagt: någon rotation blir det nog. Min gissning på startelvan är:

Benzema
Ribéry – Nasri – Ménez
Cabaye – M’Vila
Clichy – Mexès – Rami – Debuchy
Lloris

Martin kan komma in ifall Blanc inte vill riskera något med Cabaye. Cabaye gick ut med skadekänning mot Ukraina, men läkarna har sagt att han är 100%-ig. I offensiven är det framförallt Malouda, Ben Arfa, Valbuena och Giroud som konkurrerar om en startplats. Benzema lär dock få starta, åtminstone bör han få göra det för att försöka få igång målskyttet. Diarra kan få starta om Blanc vill ha extra fysik till att försöka få bort Ibrahimovic från matchen. Jag tror den platsen är det stora dilemmat för Blanc. Store Diarra hade verkligen behövts, Blanc har flera gånger sagt att han har stor respekt för att Sveriges välväxta spelare och det är även så att Diarra har gjort ett mycket gott mästerskap såhär långt, men samtidigt skulle M’Vila behöva komma igång också. Blanc har tidigare sagt att han inte tycker att de två ska starta tillsammans, så det känns osannolikt att de får göra det ikväll. Den som startar den här matchen lär även få starta i kvartsfinalen.

Eller. Det är ju inte helt säkert att det blir kvartsfinal. Om Frankrike förlorar med fler än ett mål samtidigt som Ukraina vinner mot England så är Frankrike utslagna. Vid alla andra resultat är dock Frankrike vidare. Det är alltså inte särskilt troligt att detta blir den sista mästerskapsmatchen och de franska medierna har inför matchen snarare fokuserat på vad spelarna gör vid sidan av planen under det här mästerskapet (bland annat får man besök av flickvänner/fruar etc. upp imorgon). Det råder en klar underskattning från de franska mediernas sida, men spelarna och Blanc känns taggade.

Svenskarnas anfallsvapen lär vara Ibrahimovic, han kan nog ha lekstuga med Rami och Mexès om han har rätt dag, samt fasta situationer. Frågan är snarare hur Frankrike kommer att hota den svenska defensiven. Även om Hamrén har ungefär lika mycket taktiskt sinne som en brödlimpa så är den svenska mittfältsduon Källström-Svensson smarta i det defensiva arbetet. Ytorna kommer att finnas på kanterna. Ménez och Ribéry är dock inga “hänga vid hörnflaggan för att få slå inlägg”-typer. Clichy har en svag vänsterfot så hoppet står nog till att Debuchy kan hota. Debuchys högerfot vid inlägg, fransmännens kvicka passningsspel, djupledslöpningar från Cabaye samt individuella prestationer från Benzema och framförallt Ribéry. Där har vi nog de troligaste sätten att göra mål på för Frankrikes del.

Det här känns som en bra match för Cabaye om han får starta. Ibrahimovic lär “slarva” i det defensiva arbetet och då får Cabaye tid och yta för sitt passningsspel, samtidigt som han kan dyka upp i anfallen och göra livet jobbigt för de tröga svenska spelarna. Det kanske till och med är så att detta mästerskapet blir Cabayes stora internationella genombrott? Det stora frågetecknet inför den här turneringen var om Cabaye höll en generellt tillräckligt hög klass för den här nivån, och det har han visat att han gör. Får han bara ut allting av sitt spel, och det brukar han få, så är det en nyckelspelare för Frankrike. Han har inte någon svaghet: han sköter defensiven alldeles utmärkt och framåt bjuder han på en bra blandning av “säkra passningar”, passningar som öppnar upp för målchanser, rörlighet, djupledsspel. Han är väldigt smart och alltid spelbar. Han har även visat poängspelartendenser i detta mästerskapet.

Matchen ikväll är 20.45 och visas på SVT1.

***

Oumar Sissoko (Metz till Ajaccio, gratis)

Kommer in som uttalad reservmålvakt och för den uppgiften duger han, men känslan är ändå att Ajaccio eventuellt kör med honom som förstemålvakt om Ochoa lämnar. Isåfall är det en rejäl chansning. 2/5

Renaud Cohade (Valenciennes till Saint-Étienne, gratis)

Det har ryktats om det ett bra tag, men nu har Cohade skrivit på för Saint-Étienne som en ersättare för Batlles. Cohade hade en riktigt, riktigt bra säsong i Valenciennes. Det är både en krigare och en spelare med tekniska färdigheter. En riktigt bra deal för Saint-Étienne, hade han varit några år yngre hade varenda fransk klubb velat ha honom. 5/5

Cédric Kanté (PAO till Sochaux, gratis)

Jag vet inte var Kanté står nuförtiden, det kanske kan bli en ny Zebina (dvs skitbra), men känslan är ändå att Sochaux, med deras defensiva problem förra säsongen, hade behövt en mer stabil mittback. Nu vill de visserligen lägga pengar på andra positioner, men om Kanté blir deras enda mittbacksvärvning kommer de få problem. 2/5

Lucas Deaux (Reims till Châteauroux, gratis)

Förvånande att Reims släpper en relativt ung spelare som dessutom är egen produkt som fick mycket speltid under året. Han hade utan tvekan kunnat göra ett gott jobb som reserv.

Romain Poyet (Brest till Caen, gratis)
Arnaud Souquet (Lille till Mouscron, lån)
Matthieu Fontaine (Reims till Rouen, gratis)
Sega Keita (Troyes till Rouen, lån)
Sacha Petshi (Troyes till Orléans, lån)

Reserver som inte gör någon större skillnad.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-19 kl 12:44
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons