Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Ett nytt Les Bleus, eller bara ny kosmetika?"

Det ryktades om att Deschamps nobbade fotbollsförbundets första bud, men trots detta tog det inte många dagar innan de var överrens. Ett kontrakt som sträcker sig till 2014, med option på en förlängning med ytterliggare två år, blev påskrivet och Deschamps har pratat mycket om vilken stolthet han känner över att få träna landslaget.

ANNONS

Detta är den stora skillnaden mellan Deschamps och Blanc. Blanc är mer av en tänkare och taktiker, medan Deschamps är lite mer… mänsklig. Han använder hjärta mer än hjärna. Han är ingen cyniker, han gillar att lita på sina spelare (både som personer och på planen) och han brukar ha en bra relation med sina spelare. Han själv har visserligen bråkat med Marseilles sportchef Anigo, men det har varit rätt skandalfritt (med undantag för Brandão…) hos hans spelare under åren i Marseille. I franska termer är det här ungefär som att byta ut Lagerbäck mot Hamrén, även om avståndet är betydligt mindre mellan Blanc och Deschamps.

Medan Blanc hade en tydlig filosofi och många taktiska drag, så föredrar Deschamps att ge mer ansvar att spelarna ska lösa situationer som kan uppstå. Trots detta är Deschamps en tränare som prioriterar defensiven mer än vad Blanc gör, men samtidigt kanske Frankrike behöver detta just nu. De offensiva spelarna är tillräckligt bra för att sköta stora delar av jobbet själva, kvalitéerna finns framåt snarare än bakåt så de defensiva spelarna behöver mer stöd. “Man måste bygga grunden innan man kan bygga taket” och allt det där.

ANNONS

Den stora frågan är… hur tydliga kommer skillnaderna att vara efter tränarbytet? I mina ögon är Blanc och Deschamps ungefär lika skickliga tränare, har en liknande spelar- och tränarbakgrund och även om Deschamps har några fördelar jämfört med Blanc så får man inte glömma bort att det första mästerskapet för en tränare inte alltid blir framgångsrikt. Det brukar krävas ett mästerskap för att lära sig vad det handlar om (Hamrén…), oavsett vilka erfarenheter man har plockat på sig som spelare. Eftersom Blanc gjorde ett småtrist kval och inte lyckades få igång spelet under EM-slutspelet så är jag tveksam till att resultaten och spelet kommer se annorlunda ut under Deschamps. När Blancs spel inte stämde såg det ut… ptja, ganska exakt som Deschamps spel när det inte stämmer. Vi får heller inte glömma bort att Blanc åkte ut mot mästarna i kvartsfinalen.

ANNONS

Huvudorsaken till att Blanc fick sparken var för att han inte kunde kontrollera sina spelare samt att han bråkade med förbundets president Le Graët. Vem säger att Deschamps har verktygen för att lösa de situationerna klart bättre? Som ovan nämnt, Deschamps bråkade sig bort från Marseille och gjorde även samma sak när han var i Monaco. Han kanske har bättre koll på spelarna, men går det att hålla dem i koppel, eller är det ett omöjligt uppdrag? Fler tränare än Blanc har misslyckats med uppdraget att få de franska egospelarna att dra åt samma håll.

Deschamps vet ännu inte vilka spelare han kommer att ha tillgång till under hösten. M’Vila, Ménez, Ben Arfa och Nasri ska få sina domar av förbundet för sina ageranden under EM-slutspelet. Deschamps har inte strukit dem från landslaget, utan vill se hur förbundet dömer dem innan han tar ett beslut kring deras framtid i Les Bleus. Det troligaste verkar fortfarande vara att de tre förstnämnda blir avstängda i några få matcher, medan Nasri får en längre avstängning som eventuellt är tidsbestämd. Inga spelare har heller bestämt sig för att sluta i landslaget.

ANNONS

Det känns långt ifrån otänkbart att Deschamps använder sig att flera Marseillespelare i början. Spelare han vet var han har. Rémy, Valbuena, Diarra, Mandanda och Cheyrou lär alla vara högaktuella för den första landslagstruppen, den som ska möta Uruguay i en träningsmatch i Le Havre den 15:e augusti. I VM-kvalgruppen finns Spanien, Vitryssland, Georgien och Finland. Med andra ord lär man tvingas spela kvalmatcher för att nå VM-slutspelet. Minimumkravet för Deschamps är att ta sig till VM samt gå förbi gruppspelet i slutspelet.

Deschamps var det enda vettiga alternativet eftersom exempelvis Wenger sa nej. Fotbollsförbundets president Le Graët sa att Deschamps hela tiden hade varit deras förstaval, och det föll väldigt lägligt in att han sa upp sig från Marseille vid just den här tidpunkten. På det sättet behövde inte förbundet lägga ut någon summa till Marseille. Vi får se om Le Graët kan få en bättre relation med Deschamps än vad han hade med Blanc. Blanc envisades med att vilja ha ett långt kontrakt och en stor ledarstab, något som störde Le Graët.

ANNONS

I vilket fall blir det ytterliggare en nystart för landslaget. Blanc gjorde många ändringar på spelarsidan, men lyckades ändå inte lösa problemen som uppstod under Domenechs styre. Deschamps har ännu inte hintat om vilka truppförändringar han kommer göra, utan vi kan bara vänta och se. Kommer han ge M’Vila en lika stor roll? Tar han tillbaka Lassana Diarra? Vilka bildar mittbackspar? Är Lloris fortfarande lagkapten när kvalet börjar?

Min VM-kvaltrupp, spelarna i kursivt får en chans mot Uruguay men lär sedan vara petade

Målvakter: Lloris, Mandanda, Carrasso
Försvarare: Mexès, Koscielny, Rami, Sagna, Debuchy, Clichy, Kaboul, Sakho, Trémoulinas
Mittfältare: Ménez, Martin, M’Vila, A.Diarra, L.Diarra, Cabaye, Ribéry, Capoue, Matuidi
Anfallare: Benzema, Giroud, Rémy, Gameiro, Lacazette

Montpelliertrion Yanga-Mbiwa, Stambouli och Cabella reserver tillsammans med ett par rutinerade spelare som exempelvis Mavuba och Ruffier.

ANNONS

***

Alexis Thébaux (Caen till Brest, €1,2 miljoner)
Brest tappade Elana till Lille och behövde en ny förstamålvakt. De kunde inte ha gjort ett bättre val än att värva Thébaux från nedflyttade Caen. Personligen tycker jag att Thébaux var bättre än Elana under säsongen som gick och hade det inte varit för att alla andra franska klubbar redan hade löst sina målvaktssituationer så hade Thébaux gått till en större klubb. 4/5

Francois Clerc (Nice till Saint-Étienne, gratis)
Att släppa Clerc var ett korkat val av Nice, framförallt när de inte verkar ha råd att värva in en ny högerback. Clerc är en stabil Ligue 1-spelare med landslagsmeriter som kommer passa väldigt bra in i ett homogent och skönt Saint-Étienne. 4/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-07-10 kl 13:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto