Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Ibrahimovic och Silva till PSG. Är ligan död eller ännu mer levande?"

Montpelliers organisation hade för ett år sedan en total lönebudget på €24 miljoner per år. Om man går på ryktena som cirkulerar så lär det bara vara marginellt mer pengar än vad Paris SG kommer att betala i årlig lön för att ha Thiago Silva och Ibrahimovic i klubben. Det är nya tider i Ligue 1.

ANNONS

För första gången är Ligue 1 en liga där (ett) lag kan värva spelare som är attraktiva även för de absolut största klubbarna. Under 2000-talet har värvningar som Lucho González (Marseille) och Lisandro López (Lyon) från Porto varit de klart största kioskvältarna. Det är också väldigt bra spelare, men det är/var spelare som klubbar i storleken Real Madrid/Barcelona inte är/var särskilt intresserade av. Åtminstone inte på samma sätt som Lavezzi, Ibrahimovic och Silva.

Även om det bara är ett franskt lag som kan göra sådan här värvningar, åtminstone för stunden, så är det ändå ett stort steg bort från att vara den ligan som övriga ligor använder som en fyndmarknad. Samtidigt har många andra ligor drabbats av ekonomiska problem, vilket gör att franska lag får behålla sina spelare. För fem-sex år sedan hade spelare i samma kvalitetsspann som Martin, Ecuele Manga, Gameiro, Capoue, Ayew etc. redan varit sålda till England/Italien/Spanien, men det funkar inte längre på det sättet utan de stannar kvar i Frankrike i åtminstone något år extra. Förhoppningsvis kan andra lag än PSG ta nytta utav situationen som har uppstått så att hela ligan blir starkare, att andra klubbar än PSG får bättre förutsättningar i framtiden.

ANNONS

Om PSG dessutom börjar att värva fler spelare från den franska ligan så kommer ligan inte heller att dräneras på lika mycket talang, och pengarna stannar dessutom kvar inom Frankrike istället för att åka vidare till exempelvis Serie A. Den franska fotbollen har kanske världens främsta akademier – detta borde PSG kunna utnyttja mer än vad man har gjort hittills. Sedan Qatars regering köpte in sig i klubben har man “bara” värvat fyra spelare från Ligue 1, resten av värvningarna har kommit från Serie A (8), Premier League (1) och La Liga (1). Två av de fyra värvningarna från Ligue 1 (Gameiro och Douchez) har dessutom ryktats vara på väg att säljas redan i sommar.

Om vi bortser från värvningar, på vilket annat sätt kan PSG göra att ligan höjs? TV-avtalet är redan bra, men det kan bli ännu bättre om det internationella intresset för PSG blir större. Detta kan leda till ett ökat intresse för hela ligan, vilket leder till ökade “commercialintäkter” för andra klubbar. På sikt kanske PSG:s situation kan leda till att klubbar som Marseille, Lyon, Lille etc. får fler supportrar i andra länder?

ANNONS

Den stora frågan återstår dock: hur kommer titelstriden att se ut i framtiden?

Det finns faktiskt hopp för att de andra klubbarna ska kunna slåss om ligaguldet. Lavezzi, Silva och Ibrahimovic flyttar knappast till PSG för att de älskar bortamatcher mot Brest eller för att de alltid har drömt om att sänka “de där jävlarna från Nice”: de är här för att vinna Champions League. Det är detta som skiljer dem från Manchester City. Manchester City hade råd att misslyckas i Champions League, eftersom en ligatitel var (nästan) lika stort som en Champions Leaguetitel för den klubben. Även om det var 18 år sedan som PSG vann sin senaste ligatitel kom så får inte fokuset ligga på ligaspelet, utan på Champions League. De andra klubbarna måste sätta sitt hopp till att PSG:s trupp ännu inte är helt redo för att slåss på två fronter, utan man kommer att stöta på komplikationer. Kolla bara på fyra av de fem ligasegrarna i de stora ligorna under den gångna säsongen: Manchester City, Dortmund, Juventus och Montpellier. Lag som antingen inte alls deltog i Europacupspel, eller åkte ut tidigt. Det är svårare än man tror att gå långt både i Champions League samt vinna ligatiteln, hur mycket pengar man än må ha spenderat.

ANNONS

Det tråkiga är att det saknas rejäla utmanare just den här säsongen. Lille kan behöva ett års “mellansäsong”, Marseille och Lyon tvingas tillfälligt skära ned på kostnader på grund av Champions League-frånvaron, Montpellier kommer inte utmana i toppen den här säsongen, Bordeaux är svåra att veta var man har. Eventuellt kan Rennes eller Saint-Étienne skrälla ordentligt, men det känns inte sannolikt. Nej, Lille känns som den på förhand starkaste utmanaren, men som sagt: kan de maximera truppens prestationer redan i år? Det är tveksamt.

Det har funnits rykten om att investerare från arabländerna har varit intresserade av klubbar som Nancy och Nice, men det har stannat vid spekulationer. Just nu finns det inga tydliga indikationer på att fler klubbar kommer att köpas upp. De investerarna det har pratats om har inte alls samma ekonomiska muskler som PSG:s ägare, som indirekt är Qatars regering.

ANNONS

Kommer ligan att dö nu? Nej. Lyon vann sju raka ligatitlar mellan 2001 och 2008 och ligan blev starkare under den tiden, samtidigt som det har varit fem olika seriesegrare under de fem senaste säsongerna. Sånt här kommer och går i cykler. Vem säger att Paris SG kommer kunna spendera pengar i all evighet? Så länge de andra franska klubbarna tror att det går att utmana PSG, så kommer de kunna göra det. Kan Montpellier vinna ligatiteln 2012 med sin väldigt begränsade ekonomi så kan exempelvis Marseille och Lyon utmana PSG i framtiden – om de sköter sig rätt.

Om Silva är den dyraste övergången för en fransk klubb? Ja, fast grejen är att Paris SG gjorde en liknande deal ifjol då man värvade in Pastore och Sirigu från Palermo. Klumpsumman för de två spelarna var €45,9 miljoner, men på papperet skrev man att Pastore kostade €42 miljoner och Sirigu €3,9 miljoner. En felaktig värdering såklart: en italiensk landslagsmålvakt som Sirigu är värd mer än €3,9 miljoner. Så ja, Thiago Silva/Ibrahimovic är runt €15 miljoner (?) dyrare än Pastore/Sirigu, men frågan är hur siffrorna kommer att läggas upp.

ANNONS

Paris SG var i ett stort behov av en kvalitetsanfallare för att inte bara vara ett “typ Champions League-åttondelsfinallag”. Gameiro började förra säsongen strålande, men gjorde bara tre mål från mitten av oktober och framåt. Han passar inte riktigt in i Ancelottis spelsätt. Hoarau är duktig, men ingen kvalitetsspelare man kan förlita sig på. Ibrahimovic är klubbens viktigaste värvning. En ny mittback var inte lika akut eftersom man har Bisevac och Sakho, men det är klart att Silva tillför mycket kvalitet som inte kan jämföras med de övriga mittbackarna i truppen.

PSG kommer i runda slängar att ha betalat €200 miljoner om affärerna med Silva, Ibrahimovic och Verratti går igenom. De spelarna som värvades innan Qatar köpte PSG gick på €26 miljoner. Sammanlagt kommer PSG:s trupp att ha kostat runt €226 miljoner i övergångssummor. Vi kollar på vad övriga lags trupper har kostat:

ANNONS

Alla siffror är ungefärliga

Arsenal: drygt €200 miljoner
Manchester United: €340 miljoner
Manchester City: €420 miljoner
Chelsea: €380 miljoner
Bayern München: €180 miljoner
Inter: Strax under €200 miljoner
Milan: Pfff… Under €100 miljoner
Juventus: €250 miljoner
Real Madrid: runt €500 miljoner
Barcelona: drygt €200 miljoner

Det är värt att notera att de här klubbarna har värvat dyra spelare under en längre tid och även sålt för mer pengar än vad PSG har gjort. Det mest intressanta vore att kolla på lönerna, men där vi får vänta in nästa års ekonomirapport innan vi har de exakta siffrorna för PSG. Innan dess är det svårt att ens ge en kvalificerad gissning.

Financial Fair Play? Det är PSG:s största hot just nu. För att man ska klara av UEFA-regleringarna kommer det att krävas två saker:

1. Marknadsavdelningen måste göra ett sjujäkla jobb med att tjäna mer pengar på tröjförsäljning, sponsoravtal, matchdagsintäkter etc.

ANNONS
2. Man måste gå långt i Champions League varje säsong.

Om man lyckas med de här två sakerna så kan intäkterna vara tillräckligt höga för att balansera upp de höga lönerna. Det kommer att krävas hårt jobb från Leonardo och vd:n Jean-Claude Blanc. Det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut, men det här är ändå så pass kunniga människor så någon typ av plan lär de ha tänkt ut. Om inte annat lär man leta kryhål i FFP.

En trolig PSG-elva:

Ibrahimovic
Lavezzi – Pastore/Nenê – Ménez
Matuidi – Motta
Maxwell – Alex – Silva – Jallet
Sirigu

Ancelotti gillar att köra 4-3-2-1, men känner sig troligen tvungen att köra med tre offensiva mittfältare med tanke på spelarmaterialet. Om man ska leta svagheter så är inte Matuidi(/Sissoko/Verratti) och Jallet några titelavgörare, men sämre startspelare har vunnit Champions League. Att Ibrahimovic och Silva anländer gör dock att framtiden för två bänkade PSG-spelare kommer att diskuteras: Sakho och Gameiro.

ANNONS

Sakho och Gameiro är PSG rakt igenom. Födda i Parisområdet och har växt upp med PSG som favoritklubb. De har haft en tung tid under Ancelotti och blivit bänkade, samtidigt är bägge två i åldrar där de behöver speltid. Gameiro kan säkerligen vara en nyttig Ibrahimovicreserv tillsammans med Hoarau, men Sakho är kanske inte ens förstareserv som mittback. Ancelotti verkar gilla Bisevac mer än vad han gillar Sakho. Både inhemska och utländska klubbar är intresserade av Gameiro och Sakho, och även om Ancelotti har varit tydlig med att han vill ha dem kvar så kan han ändå inte tvinga dem om de verkligen vill sticka. Rykten kring nyförvärv och spelarförsäljningar kommer att hålla på ända fram till den 4:e september, då transferfönstret stänger. Verratti lär bli nästa värvning, och då är Ancelotti nöjd med mittfältet. Isåfall är det bara en ny högerback som känns troligt, även om Ancelotti fick igång Jallet ordentligt under våren.

ANNONS

Det här är också ett hot för Paris SG. När Kombouaré var tränare försökte han bygga upp ett lag med Paris-killar. Många av de franska spelarna i laget är födda i regionen och har växt upp med PSG som favoritlag. Nu riskerar allting att falla samman och då är frågan: finns det några fanbärare att luta sig mot? Hur kommer hierarkierna i omklädningsrummet att vara? Vilka truppspelare fungerar som sköna “fadersgestalter” som man kan lita på? Det finns många frågetecken, just nu ryktas det om att följande spelare kan lämna: Sakho, Gameiro, Lugano, Douchez, Armand, Bahebeck (lån), Kebano (lån). Alla är fransmän förutom Lugano, och de flesta av dem är just sådana här ur-Parisare som Kombouaré ville bygga upp PSG kring.

Det ska bli en väldigt spännande säsong, även om den svenska mediabevakningen kring Ibrahimovic lär vara lite… so-so. Åtminstone till en början. Jag har redan sett fler faktafel om Ligue 1/PSG än vad jag orkar räkna. Om folk tröttnar på ZLATANHYSTERI kan de alltid komma till den här bloggen, där Ibrahimovic lär få ungefär lika mycket utrymme som Källström har fått den gångna säsongen. Mer uppmärksamhet än de andra Ligue 1-spelare, men knappast någon särskilt bevakning. Fransk fotboll är oändligt mycket mer än bara Ibrahimovic.

ANNONS

Ibrahimovic får slåss med Djuric, Källström och Schelin om vem som ska få vara “Veckans Kim”. På den nivån ligger det.

Klicka här för att läsa allting om PSG:s situation. 

Observera att övergångarna med Silva, Ibrahimovic och Verratti ännu inte är officiella, hela artikeln bygger på att de två förstnämnda spelarna blir klara. Om affären inte blir av så lär PSG ändå värva andra kvalitetsspelare. Håll en god ton i kommentarsfältet. Det här ger jag till svensk media: Lugano var en tokflopp i PSG. Seså, inga mer “å han är en så fantastisk bra mittback”.

***

Zouhaier Dhaouadi (Club Africain till Évian, gratis)
Évian behövde alternativ till offensiven och då passade Dhaouadi bra in. Han har talang, men kan även spela på flera offensiva positioner, även om han helst vill spela ute till vänster på mittfältet. En irrationell spelare, kan nog göra en hel del nytta. Ung och möjlig vidareförsäljningspotential. En joker. 3/5 med potential för högre

ANNONS

Iheb Mbarki (Bizertin till Évian, okänd summa)
Danskar, tunisier samt gamla fransmän. Det är vad Évian värvar. Man har varit ute efter tunisiern Mbarki ett bra tag och affären såg ut att dra ut på tiden, men till slut lyckades man lösa 20-åringen. Han sägs ha alla förutsättningarna för att bli en riktigt bra högerback, framförallt gillar han att dra upp på offensiva löpningar men försvarar framförallt väldigt bra, även om han gör något litet misstag varje match, men det gör många unga ytterbackar. Fast… Évian har ju redan Brice Dja Djédjé? 3/5

Ilan (Ajaccio till Bastia, okänd summa, möjligen gratis)
Från ingenstans! Ilan byter en Korsikaklubb mot en annan, trots att han var ordinarie i Ajaccio. Bastia har jagat en toppforward under en lång tid och det såg ut att bli Frau eller möjligen Montaño, men Ilan hade inget vågat att gissa på. En klart duglig startforward som ibland kan göra väldigt avgörande grejer, spännande övergång. 3/5

ANNONS

Roy Contout (Auxerre till Sochaux, okänd summa)
Det är svårt att förstå sig på den här övergången. Contout är skadebenägen, “gammal” (27 år) och medioker, lägg där till att han anländer till ett anfall där det redan finns många bra spelare. Såvida inte Hély har en specialroll för honom så är detta en svag värvning. 1/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-07-13 kl 20:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto