Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Det här är Ligue 1: Troyes, Brest, Reims, Ajaccio

Det har varit lugnt på bloggen de senaste veckorna, men eftersom Ligue 1 börjar om mindre än en vecka (fredag, 20.45, Montpellier mot Toulouse) så kommer det nu att dyka upp lagguider varje dag. Vi tar fyra lag varje dag, och ordningen är inte svårare än så att jag börjar nedifrån och arbetar mig uppåt i min egentippade tabell. Jag hade först tänkt köra två lag per artikel, men det blir så många artiklar, så vi kör fyra på varje.

ANNONS

Det är dumt att dra ut på det mer än såhär, så vi sätter igång med dagen fyra lag: Troyes, Brest, Reims och Ajaccio.

Espérance Sportive Troyes Aube Champagne

Tippad placering?
20, det vill säga sist i tabellen.

Hur uttalar man Troyes?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
Nykomlingar. En liten klubb som dock gör sin tredje sejour i Ligue 1 på drygt tio år, vilket får ses som ett förvånansvärt bra facit. För att vara en klubb av deras storlek har man en riktigt bra akademi, men man kommer från en liten stad och brukar ofta ha problem med ekonomin. Lever endast på att utveckla spelare. Sämsta laget i Ligue 1, och har även minst budget (€19 miljoner/år).

Vad är målsättningen?
Att försöka hänga kvar. Frågan är om de själva känner att det är realistiskt?

Hur var förra säsongen?
Det var knappt någon som trodde att Troyes skulle gå upp, men de föll inte igenom när alla andra konkurrenter gjorde det. Hade faktiskt ligans bästa försvar, vilket var överraskande eftersom tränaren Furlan gillar att få laget att spela en passningsrik och rätt offensiv fotboll.

ANNONS

Vilken är årets match för klubben?
Matcherna mot Reims är regionalt bunden. Nu när de två dessutom slåss om att få stanna kvar i Ligue 1 lär de matcherna även ha stor sportslig betydelse.

Har de en galen president?
Nej. Presidenten Daniel Masoni håller en oerhört låg profil och vi vet knappt något alls om honom, trots att hans far Angel var president för klubben mellan 1995 och 2004. Angel sålde klubben 2004, men Daniel köpte tillbaka densamma för tre år sedan. Duktig affärsman, men han har nästan alltid setts som “pappas pojk”. Tog även över sin fars företag efter hans hastiga bortgång 2005, men sålde det bara några år senare.

Vem tränar laget?
Jean-Marc Furlan lyckades hitta något i laget som jag inte trodde fanns. Jag har aldrig sett honom som någon större tränare, men 54-åringen kanske är en ny Alex Dupont? En tränare som blommar ut som tränare först efter 50-strecket, när man fått en annan syn på fotbollen. Det var många som hyllade Furlans prestation ifjol, men han kan nog få sparken i vinter såvida inte laget överträffar förväntningarna. Duktig på att förändra laget och taktiken efter förutsättningarna, har dock som ursprungsidé att Troyes ska spela en fin men ändå effektiv fotboll.

ANNONS

Vem är stjärnan?
Nygamla nyförvärvet Benjamin Nivet har hunnit att bli 35 år, men var den enda offensiva Caenspelaren som kan få godkänt för sin säsong 2011/2012. Han går in på sin andra sejour i Troyes, den tidigare var mellan 2002 och 2007. En smart offensiv mittfältare med gott tillslag. Han måste dock producera “poäng”.

Vem gör målen?
Marcos är inte en typisk brassenanfallare. En rörlig men stark target som är väldigt bra i luftrummet. Han öser inte in mål, men bör göra sju-åtta stycken den här säsongen. Det finns faktiskt två andra brassar (Thiago Xavier och den forna jättetalangen Rincón) i laget, men de är defensivt lagda. Grax kan göra några mål om han slipper skador, även Yattara borde kunna komma upp i runt fem mål.

Vilka lovande spelare finns?
N’Sankala (1990) är ordinarie vänsterback och det är bara en tidsfråga innan han flyttar till en större klubb. K.Camara (1992, mittfältare, inte att förväxla med Troyes-anfallaren med samma efternamn) har också fått vara med på försäsongen och har fått en plats i A-truppen. Troyes har en del talanger, men brukar vara snabba med att sälja av de som har slagit sig in i startelvan. De bägge inlånade, offensiva 93:orna Yattara och Bahebeck spås också lysande framtider, om de lyckas etablera sig i Ligue 1 den här säsongen.

ANNONS

Någon skön spelare man kan kolla in?
Lilian Thurams kusin är visserligen förstamålvakt och egentligen värd den här “utmärkelsen”, men det ska bli kul att se om Gope-Fenepej får spela något. 23-åringen kommer direkt från Nya Kaledoniens (!!!) inhemska ligan, och har bara spelat i hemlandet tidigare. Antagligen är han en bra bit ifrån Ligue 1-klass, men några inhopp kommer han väl att få? Man har även en av ligans kortaste spelare, Othon (1,62 m).

Hur har transfermarknaden sett ut?
Man ställde tidigt in sig på Nivet, och även försöka hugga några andra gratisspelare. Man har inte kunnat lägga ut några övergångssummor, man kunde exempelvis inte ens betala de €0,5 miljonerna som Dijon krävde för att Troyes skulle få behålla lånet Cacérès. De €2,75 miljonerna man har fått in i övergångssummor har spenderats på att höja lönebudgeten samt lägga på skulderna som klubben har. Det kommer att anlända fler spelare – det pratas om rutinerade balansspelaren Berenguer (Nancy). Har, till skillnad från många andra Ligue 1-klubbar, valt att låna ut ett flertal unga spelare.

ANNONS

Hur fixar man biljetter?
Det borde vara enklast att köra via Digitick. Arenan tar över 21 000 åskådare, men man snittade bara drygt 7 000 den gångna säsongen, så det borde inte vara några problem att få bra biljetter, möjligen undantaget PSG-matchen.

Arena: Stade de l’Aube (21 684 platser)
Tröjor: Har ännu inte släppt sina tröjor, de nya sponsorerna blev precis klara

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Nivet (Caen, gratis, m), Darbion (Skoda Xanthi, gratis, m), Dreyer (Fréjus, gratis, mål), Gope-Fenepej (Magenta, gratis, a), Ngoyi (Paris SG, gratis, m), Bahebeck (Paris SG, lån, m/a), Yattara (Lyon, lån, a)

Spelarförluster: Sidibé (Lille, €2 miljoner, b), Cacérès (Dijon, avslutat lån, m/a), Beauvue (Châteauroux, €0,75 miljoner, a), Keita (Rouen, lån, a), Blondel (Toulouse, gratis, mål), Rother (Espinal, lån, b), Petshi (Orléans, lån, m), Philippon (Créteil, lån, mål), Barreto (Fréjus, lån, m)

ANNONS

Startelva (4-2-3-1)

Marcos
Obbadi – Nivet – Bahebeck
Ngoyi – Thiago
N’Sakala – Drouin – Rincón – Faussurier
Thuram-Ulien

Kommentar: För att vara en klubb av Troyes’ storlek och med deras ekonomi, så tycker jag det känns som en förvånansvärt intressant elva. Det är fortfarande den sämsta elvan i Ligue 1, men det sa jag även om Ajaccio förra året. En bra blandning av gammalt och ungt som får hjälp av extremt rutinerade duon Nivet och Marcos till att skaffa poäng. Håller man sig undan skador så är det lite skrällvarning. Om man vill ha en mer defensiv elva kan man flytta upp Faussurier, som trivs bäst som högermittfältare, och sätta Jarjat som högerback. Förutom Jarjat så är Darbion, Yattara, lagkaptenen Yamissi och Grax de som utmanar om startplatser.

ANNONS


Stade Brestois 29 

Tippad placering?
19, näst sist i tabellen.

Hur uttalar man Brest?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?

Jag hoppas att det inte är något Brest-fan som läser de här meningarna: Brest är den tråkigaste klubben i ligan. Inte mycket till historia utan det är mest hoppande mellan andra- och tredjedivisionen, med undantag för högstadivisionsspel under 80-talet. Man har med franska mått mätt en svag akademi, har ingen identitet till att spela en “attraktiv” fotboll, få starka profiler, trist arena. De jobbar dock smart och har så smått ökat budgeten för varje år.

Vad är målsättningen?
De går in på sin tredje raka Ligue 1-säsong, men bör inte sikta på mer än att hålla sig kvar, eventuellt hålla sig undan den “värsta” bottenstriden.

Hur var förra säsongen?
Man kom aldrig riktigt igång, det var en grå säsong. Framförallt gjorde inte stjärnan Nolan Roux mål under hösten, och såldes sedan i januari till Lille. Brest hade mycket väl kunnat åka ur. Sportchefen Martins tog tillfälligt över laget under de sista omgångarna och klarade kontraktet med ett par poäng.

ANNONS

Vilken är årets match för klubben?
Det är egentligen AS Brest och Guingamp som är de stora rivalerna, men eftersom de inte spelar i samma division (AS Brest är lååångt ned i seriesystemet nu för tiden) så är Bretagne-derbyna mot Rennes och Lorient det hetaste man kan hitta.

Har de en galen president?
Nej, men Guyot är mer frispråkig än den vanliga, slätstrukna standardpresidenten, fast han är inte särskilt kontroversiell. Gillar att klä sig i en offerroll. Han har gjort sig ett namn i renhållningsindustrin. Det har varit snack om att han har velat sälja klubben, framförallt eftersom många fans var förbannade över hans agerande förra säsongen, när han inte spenderade pengar på att ersätta Roux och dessutom sparkade Dupont. “Han har gjort ett bra jobb, men nu måste något nytt in” är den allmänna uppfattningen.

ANNONS

Vem tränar laget?
Det som talar för att Brest kan bli en roligare klubb är den nya tränaren Chauvin. Han har fått lite “Jeu à la nantaise” under det senaste året när han tränade Nantes. Innan dess hade han gjort ett väldigt bra jobb i Sedan. Bara 43 år och en av de mest lovande tränarnamnen i Frankrike, han är dessutom en av de där tränarna med en väldigt begränsad spelarkarriär bakom sig. När han var tränare i Sedan och Nantes var han skicklig på att hitta guldkorn på transfermarknaden och i sina ungdomslag, han har med andra ord ett öga för billig talang. Nu testas han i Ligue 1 för första gången.

Vem är stjärnan?
En plats som är “ledig” eftersom Elana, Zebina och Roux har lämnat. Nya målvakten Thébaux är alltid bland de bättre i Ligue 1, men mittfältaren Grougi och hans fantastiska tillslag och matchvinnartendenser har gett Brest många poäng. Utan honom hade de utan tvekan åkt ur Ligue 1.

ANNONS

Vem gör målen?
Grougi kommer fortsätta att göra mål från mittfältet, men det behövs en större målskytt. Israelen Ben Basat har fått sin inskolningssäsong och lär göra fler än de fyra han satte förra säsongen, men även den nya holländaren Benschop lär kunna knopa in några bollar.

Vilka lovande spelare finns?
Martial (1991, mittback) och Sissoko (1990, mittfältare) kan ta ett extra steg den här säsongen efter att ha haft en lite anonym 2011-2012-säsong. Sissoko, som är lillebror till PSG-spelaren, har sett väldigt bra ut på försäsongen. Khaled (1992, mittfältare) och Ba (1993, anfallare) kommer också få en hel del speltid och har kanske ännu mer potential än Sissoko och Martial, fast de har fortfarande en hel del skolning kvar innan de ger bra prestationer under en längre period.

Någon skön spelare man kan kolla in?

ANNONS
Det är svårt att missa Paul Baysses kalufs. Han är dessutom en hård och rätt komplett mittback (ibland högerback) som egentligen borde spela i en större klubb.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Den forna Juventushögerbacken Zebina var en av ligans bästa mittbackar den gångna säsongen, men han och den väldigt duktiga målvakten Elana lämnade båda som bosman. Man har dock hämtat in bra ersättare och även förstärkt offensiven, utan att för den skull spendera särskilt mycket pengar. Man agerade snabbt. Fler värvningar? Inte omöjligt, framförallt vill de nog ha in en anfallare till. Några fler reserver kan också lämna.

Hur fixar man biljetter?
Det ska dyka upp biljetter här i framtiden.

Arena:
 Stade Francis-Le Blé (15 097 platser)
Tröjor: Hemma (vit) / borta (rödvit) / tredje (blå)

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

ANNONS

Nyförvärv:
Traoré (Sedan, gratis, b), Benschop (AZ, €1,3 miljoner, a), Thébaux (Caen, €1,2 miljoner, mål), Chafni (Auxerre, gratis, m), Mendy (Odense, gratis, b), Dernis (Montpellier, gratis, m), Sissoko (Udinese, förlängt lån, m), Soumah (Angers, tillbaka från lån, m)

Spelarförluster:
Elana (Lille, gratis, mål), Zebina (Toulouse, gratis, b), Gentiletti (Argentinos, avslutat lån, b), Poyet (Caen, gratis, m/a), Jemâa (Auxerre, avslutat lån, a), Ewolo (Laval, gratis, m), Daf (Sochaux, gratis, b), Bigne (?, gratis, b)

Startelva (4-3-3)

Lesoimier – Benschop – Dernis
Chafni – Sissoko – Grougi
Lorenzi – Kantari (K) – Baysse – Mendy
Thébaux

Kommentar: Det finns en hel del alternativ i offensiven, så elvan är väldigt preliminär. Det är inte ens säkert man kör en 4-3-3, men det lär bli något liknande. Det är ett rätt homogent lag utan större svagheter, men samtidigt betyder det att det saknas kvalitet lite här och var. Lite kultstatus, men så mycket mer positivt finns inte att säga. Viktigt att Kantari är tillbaka efter en lång skada. Culma och Ben Basat borde kanske få plats på mittfältet respektive i anfallet.

ANNONS


Stade de Reims

Tippad placering?
18:e plats, det vill säga nedflyttning.

Hur uttalar man Reims?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?

Champagnelaget som är tillbaka. Man var ohyggligt stora på 50-talet, spelade Europacupfinal mot Real Madrid och hade spelare som Kopa och Fontaine, men har varit borta från Ligue 1 under en jäkla massa år, närmare bestämt 33 år. En av de mest klassiska lagen i Frankrike, i en undersökning visade det sig att Reims var det tredje populäraste “andra”laget (det vill säga det laget man sympatiserar mest med, förutom sin “egna” klubb) i Frankrike. Mer läsning här.

Vad är målsättningen?
Precis som med den en annan nykomling, Bastia, så är det att klara sig kvar det här året, men sedan försöka stiga till mitten av tabellen på bara ett par år.

Hur var förra säsongen?

ANNONS
Svag månaden efter vinteruppehållet, men annars höll man igång en god låga genom hela säsongen. Hade en stabil startelva med en hel del kvalitet.

Vilken är årets match för klubben?
Troyes. Två lag som ligger en bit utanför Paris. År 2009 drabbade fans mellan Reims och Troyes samman, vilket ledde till 18 gripanden.

Har de en galen president?
Jean-Pierre Caillot? Nja. Han brukar ha kort tålamod och vissa samarbetssvårigheter, men jag har inte hört något som tyder på att han är galen. Jag har dock ingen särskild koll på honom. Han har varit i klubben en herrans massa år, och president sedan 2004, och kämpat stenhårt för att få tillbaka klubben till den högsta divisionen. Stade de Reims är hans stora kärlek.

Vem tränar laget?
Fournier har varit i laget några år nu och verkar ha hittat en bra, stabil grund att stå på. Jag är ännu inte övertygad om hans storhet, men han är fortfarande ung (44 år) och har gjort ett gott jobb, så jag ska ge honom en ärlig chans under hans första säsong i Ligue 1 som huvudtränare. En tränare vars attityd och personlighet gillas av spelare och fans.

ANNONS

Vem är stjärnan?
Förra årets offensiv bestod av Fauré, Amalfitano och Ghilas. De två första har fått lämna och kvar är bara Ghilas, som dock var den bästa av de tre. Det var viktigt att de fick behålla honom, han var tidigare bara på lån från Hull. En spelare som slog igenom först när han var 23-24 år gammal.

Vem gör målen?
Fauvergue är världens äldsta talang. 28 år gammal och är fortfarande “lovande”, men har aldrig lyckats i Ligue 1. Nu måste han göra ett 10-tal mål. Oftast är han bara storväxt och kämpar hårt, men inte mycket mer. Ghilas brukar också göra en del mål, och man har lånat in Toudic som öste in mål under sin förra sejour i klubben.

Vilka lovande spelare finns?
Det satsas inte på unga spelare i Reims, vad jag vet finns det inte ens en enda fransk ungdomslandslagsman i klubben vilket är ovanligt för en klubb av Reims’ storlek. Det finns några spelare i åldrarna 21-23, där Krychowiak (1990, främst mittfältare) är den mest namnkunniga. Lite väl mycket kylskåp över hans spelstil, men gör mycket nytta.

ANNONS

Någon skön spelare man kan kolla in?
Gaëtan Courtet blev diagnosterad med testikelcancer för ett år sedan, men klarade av behandlingen och spelade ett 15-tal matcher förra säsongen, trots en ankelskada.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Det är sällan en nykomling värvar in så många duktiga spelare som Reims har gjort. Man har värvat sju spelare – nästan samtliga är kring åldrarna 25-30, med mycket Ligue 1-rutin och som dessutom är bra fotbollsspelare. Allting gick dessutom så snabbt. Fournier har haft gott om tid på sig att spela ihop laget. Någon mer stor offensiv värvning vill man ha.

Hur fixar man biljetter?
Reims egna onlinebiljettförsäljning ligger nere de två första matcherna. Francebilett och Ticketnet rekommenderas av klubben om man vill gå på de matcherna.

Arena: Stade Auguste Delaune (21 684 platser)

ANNONS
Tröjor: Hemma (röd) / borta (blå) / tredje (vit)

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Fauvergue (Sedan, €0,6 miljoner, a), Ghilas (Hull, gratis, m/a), Toudic (Lens, lån, a), Fofana (Toulouse, gratis, b), Krychowiak (Bordeaux, €0,8 miljoner, m), Signorino (Laval, gratis, b), Devaux (Toulouse, gratis, m)

Spelarförluster: Fauré (Guingamp, gratis, a), Amalfitano (Newcastle, gratis, m), Tainmont (Châteauroux, gratis, m), Deaux (Nantes, gratis, m), Fontaine (Rouen, gratis, b), Collet (?, gratis, m), Aubey (brutet kontrakt, b), Kodija (Amiens, lån, a)

Startelva (4-2-3-1)

Fauvergue
Ayité – Devaux – Ghilas
Ca – Krychowiak
Signorino – Tacalfred (K) – Fofana – Glombard
Agassa

Kommentar: Imponerande transferagerande, men jag tycker ändå inte att startelvan känns klockren. Det känns som att det är lite för många saker som måste stämma för att man ska kunna hänga kvar med ett sådant här lag. Många av de här spelarna är dock så pass rutinerade att laget knappast kommer att falla samman, men finns spetsen där? Man lär gå från ett finrullande lag till mer kraftfullt sådant i och med uppflyttningen.

ANNONS


Athletic Club Ajaccio

Tippad placering?
17. De klarar sig precis kvar. Observera att man börjar med två minuspoäng då fansen skämde ut sig förra säsongen.

Hur uttalas Ajaccio?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
Nykomlingar ifjol, kommer från ön Korsika. Det är en inte alltför stor klubb, utan har bara gjort några fåtal besök i högstadivisionen genom åren. Gillar att ha många korsikaner i laget, oftast är det hårt jobbande och ibland fult spelande lirare. En klubb som inte visar några större tendenser till att vilja växa kraftigt de kommande åren, utan verkar vara nöjda med att vara en av ligans klart minsta klubbar.

Vad är målsättningen?
Klara nytt kontrakt. Om de gör en riktigt bra säsong kommer de att ha 7-8 poäng till nedflyttningsstrecket.

Hur var förra säsongen?
Började uselt och låg klart sist i tabellen när vinteruppehållet kom, man var inte redo för Ligue 1. Våren var något helt annat, det var som ett helt nytt lag och man klarade sig kvar med tre poängs marginal. Litade mycket på kollektivtet, men det är klart att brasseduon Eduardo och Ilan, latebloomern Cavalli och målvakten Ochoa gav kvalitéer som var nödvändig för deras Ligue 1-existens.

ANNONS

Vilken är årets match för klubben?
Korsikaderbyt mot Bastia. Ajaccio har varit “lillebror” i rätt många år nu när det gäller storlek på klubben, framgångar och resultat i mötena mellan de båda lagen.

Har de en galen president?
Snälla nån. Zamparini och grabbarna är mesproppar i jämförelse med Orsoni.

Vem tränar laget?
Nya Alex Dupont. En äldre herre som tidigare mestadels jobbat med mindre klubbar, det är först på senare år som han har fått sitt “genombrott”. Gjorde ett hästjobb med att ta upp Brest till högstadivisionen, och sedan fick han dem även att stanna där. Pantaloni tränade Ajaccio förra säsongen, men lämnade av personliga skäl. Dupont brukar ha en bra relation med sina spelare och kör en cynisk men effektiv fotboll. Det kan behövas: trots Ochoa i mål så släppte man in flest mål av alla lag i serien den gångna säsongen.

ANNONS

Vem är stjärnan?
Det här är enkelt: Ochoa. Den mexikanska landslagsmålvakten är i Ajaccio av en enda anledning: det finns ett mexikanskt TV-bolag, ägare av Ligue 1-rättigheterna, som sponsrar hans lön. Ajaccio är numera en av de största klubbarna borta i Mexiko, turistbyråerna i staden Ajaccio har tvingats lära sig fraser på spanska så att de kan kommunicera med de mexikanska besökarna. Ochoa är egentligen “för bra” för laget och räddade dem ofta från fiasko under förra hösten. Mer anonym under våren, men fortfarande lagets bästa spelare.

Vem gör målen?
Just nu är det Eduardo. Maximerar han sina prestationer blir det 10 mål. Man letar dock efter en ny anfallare, helst en startspelare men i värsta fall en Eduardoreserv.

Vilka lovande spelare finns?
André är visserligen 22 år, men man bara väntar på att det ska explodera för honom. Han har det mesta: slitstyrka, grovhet, bra tillslag, bra “uppsugningsförmåga”. Tvåvägsmittfältare som dock spelar där han behövs. Aldrig bäst på plan, men alltid bland de bättre. Landslagsman för U-21. Nämnas bör även Wilfried Zahibo, en 93:a som också är ungdomslandslagsman och lär få göra A-lagsdebut på mittfältet den här säsongen. Deville (1993, mittfältare) kommer från Anderlecht där han hade ett väldigt gott rykte, en intressant chansning.

ANNONS

Någon skön spelare man kan kolla in?
Den rätt unga ytterbacken Lippini. Fostrad i lugna, ljuva Montpellier, men det märks inte. Oerhört ettrig och vårdslös. Potential att bli den nya Cyril Rool, mannen med flest antal kort i högstadivisionen.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Mittfältet har förstärkts både defensivt och offensivt, med såväl unga spelare som mer rutinerade pjäser. En mittback och en anfallare kommer att anlända, kanske även någon bonusspelare till mittfältet. Det finns dock inte mycket pengar att spendera, därför var det underligt att man gick med på att släppa Ilan till rivalen Bastia. Det viktigaste var dock att få behålla Medjani, André och Ochoa. Några yngre bänkspelare kan lånas ut.

Hur fixar man biljetter?
Det är extremt sällan fullsatt, så det går att köpa biljetter vid arenan på matchdagen, alternativt på kansliet några dagar innan. Kostar €10-25. Vad jag vet kan man inte förköpa biljetter över internet på ett enkelt sätt, utan isåfall får man kontakta klubben via mail en bra bit i förväg. Om man ska se derbyt mot Bastia eller någon av matcherna mot topplagen rekommenderas detta alternativtet om man vill vara garanterad en plats.

ANNONS

Arena: Stade François Coty (10 660 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Faty (Aris, gratis, m), Diarra (Lorient, gratis, m), Delort (Metz, tillbaka från lån, a), Deville (Anderlecht, gratis, m), Belghazouani (Zulte Waregem, gratis, m), Sissoko (Metz, gratis, mål)

Spelarförluster: Socrier (Angers, gratis, a), Ilan (Bastia, gratis, a), N’Diaye (Marseille, avslutat lån, b), Oberhauser (?, gratis, mål), Cilia (?, gratis, b), Debes (slutar, mål), Gigliarelli (GFC Ajaccio, gratis, mål)

Startelva (4-2-3-1)

Eduardo
Diarra – Cavalli – André
Pierazzi (K) – Faty
Lippini – Medjani – Poulard – Diawara
Ochoa

Kommentar: Även om laget har fått mer kvalitet och variation jämfört med ifjol, framförallt på mittfältet, så är det fortfarande ett lag som bygger mycket på styrka, snabbhet och aggressivitet. Man borde kunna stänga igen defensiven bättre nu när man har Faty och Pierazzi som sittande defensiva mittfältare, men ytterbackarna Lippini och Diawara håller farligt låg Ligue 1-klass. Mittbacksvärvningen kan vara avgörande för klubbens framtid, om inte gamlingen Poulard orkar med en säsong till. Det är dessutom väldigt många “om” som måste stämma för att anfallspositionen ska vara säker, men där kommer det att värvas.

ANNONS

Det vore förövrigt förbaskat trevligt om ni ville ta in en titt på mitt och Jonas Jacobsons fotbollsmagasin Nummer 33.

***

Anthony Modeste (Bordeaux till Bastia, lån)
För två år sedan var han bland de hetare anfallstalangerna i landet. Trots en sejour i Blackburn i våras, där han visserligen floppade, så är inte intresset för honom större än att Bastia kan få låna in honom. Pendlar mellan tre och fyra i betyg, det är trots allt en intressant värvning sett ur Bastia-ögon. 3/5

Landry Bonnefoi (Amiens till Bastia, gratis)
Precis som med Modeste, så spåddes Bonnefoi en lysande framtid när han gick till Juventus som ung. Karriären stagnerade totalt i Italien, i Bastia är han bara inhämtad för att agera andraval som målvakt. 2/5

Ludovic Giuly (Monaco till Lorient, gratis)
Han är tillbaka! Monaco ville inte ha kvar honom, så de bröt kontraktet och då var Lorient snabba med att hugga. Håller han för tempot i Ligue 1 så är det fortfarande en klasslirare, men det oroar att Monaco inte var ett dugg intresserade av att behålla sin Champions League-kultspelare från 2004. 3/5

ANNONS

Kim Källström (Lyon till Spartak Moskva, €3 miljoner + eventuellt €0,6 miljoner)
Nu är det officiellt. Lyon tappar en stor spelare, en bra människa och en nyttig ledartyp. Spelmässigt kan man hitta något likvärdigt på lång sikt, men går ledaren och personen Källström att ersätta?

Mohamed Yattara (Lyon till Troyes, lån) och Jean-Cristophe Bahebeck (Paris SG till Troyes, lån)
Två spelare som har avgörande säsonger i sina karriärer. Lyon och Paris SG tror fortfarande på dem, vilket tyder på att det finns mycket talang i de bägge kropparna. Det känns som att Troyes gör helt rätt i att låna i dem, offensiven blev genast mycket mer intressant. 4/5

Simon Zenke (Samsunspor till Nancy, gratis?)
Nancy har varit på jakt efter en anfallare under flera månaders tid, men Zenke känns som en chansning man var tvungen att ta eftersom säsongen snart sätter igång. Han ville hem till Frankrike och då högg Nancy. Är han verkligen tillräckligt bra för att vara startspelare? 3/5

ANNONS

Vincent Muratori (Monaco till Nancy, gratis)
Jag kan inte tänka mig annat än att han är inhämtad som vänsterbacksreserv. Osexig övergång. 2/5

Tongo Doumbia (Rennes till Wolves, lån)
Prototypen för en afrikansk tvåvägsspelare. Oortodox teknik, men har en fysik som kan dominera matcher. Är dock långt ifrån en särskilt smart spelare, Rennes kommer nog inte att sakna honom.

Jérémie Janot (Saint-Étienne till Le Mans, gratis)
Usetl. Janot har varit i klubben i snart 20 år och han ÄR Saint-Étienne, men nu blev han nedskickad som tredjemålvakt, trots att han för drygt ett år sedan var solklart förstaval. Jag betygsätter i normala fall inte spelare som flyttar bort från Ligue 1, men det är är ett undantag. 0/5 ur Saint-Étienne och mänsklighetens synvinkel.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-04 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto