POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det här är Ligue 1: Toulouse, Montpellier, Nancy, Marseille

Nu vet ni hur det funkar. Tryck på länkarna nedan för att komma till de tidigare genomgångarna.

1-4: ?
5: Marseille
6. Nancy
7. Montpellier
8. Toulouse
9. Saint-Étienne
10. Rennes
11. Sochaux
12. Évian

13. Lorient
14. Nice
15. Bastia
16. Valenciennes

17. Ajaccio
————
18. Reims
19. Brest
20. Troyes

Toulouse Football Club

Tippad placering?
8. Sämre än vad de vill, men bristen på offensiva spelare är inte optimalt.

Hur uttalas Toulouse?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
För nio år sedan var man tillbaka i Ligue 1 och sedan dess har man varit ett stabilt lag på den övre halvan, man har till och med varit på några enstaka Europacupäventyr. Man har en stor mängd akademispelare som etablerat sig i A-truppen och några av dem även är nyckelspelare, goa tröjfärger, duktiga på att utveckla spelare, trevliga personer i föreningen. Med andra ord en skön klubb – men man spelar en fotboll som är lätt att tröttna på. Nio spelare på rätt sida om bollen, en ensam anfallare som jagar, jagar, jagar.

Elmander passade perfekt i den rollen när han var där, och det är alltid kul att se hur uppskattad Elmander är inte bara i Toulouse, utan i hela Frankrike. När supportrar till alla möjliga olika klubbar vill ha en kvalitetsanfallare så pratar de inte om “en ny Drogba” eller “någon som liknar Benzema”, utan de vill nästan alltid ha en “Elmander-typ”. Vi i Sverige har nog svårt att greppa hur bra han var i Toulouse (2006-2008).

Vad är målsättningen?
Slåss om Europa League-platsen.

Hur var förra säsongen?
Åttondeplats vilket var klart godkänt. Man kunde inte göra så mycket mer med tanke på skador och tunn trupp.

Vilken är årets match för klubben?
Bordeauxmatcherna utgör ett sydvästderby, Derby de la Garonne. Trots att det är en bra bit mellan städerna, nästan 25 mil, så brukar det hetta till rejält, både på och utanför planen. På planen har det bjudits på flertalet matcher med “Årets match”-potential, åtminstone när det gäller spänning. Så sent som för tre år sedan blev två Toulousesupportrar dömda till sex månaders fängelse i samband med det här derbyt, efter att ha gett sig på poliser med våld.

Har de en galen president?
När Sadran köpte Toulouse för elva år sedan var klubben konkurshotad och spelade i tredjedivisionen. Sadran, blott 32 år “gammal” vid den tidpunkten, gjorde ett jävligt gott jobb när han vände på hela skutan och snabbt fick upp laget till Ligue 1. En lokal kille som är omtyckt av alla, och som många ser upp till tack vare hans sätt att styra klubben. Han har slagits mot ett problem: trots alla välscoutade nyförvärv och egna talanger, så tappar man spelarna för fort. Man har inte kunnat hålla kvar nyckelspelarna särskilt länge utan hela tiden fått bygga nytt. Trots alla dyra försäljningar så är inte ekonomin i topp utan man måste börja skära ned på kostnaderna, frågan är om Sadran har fått ut maximalt av denna klubben, eller om man kan ta det där svåra steget till att bli en klubb som permanent slåss om Champions League-platserna? Det verkar som att Sadran har tappat den där extra gnistan ambition. Det var just hans höga ambitioner som lyfte upp klubben till de här höjderna.

Vem tränar laget?
Alain Casanova, och ja det är hans riktiga namn, går in på sin femte säsong som huvudtränare för klubben. Eller, det är faktiskt så att han bara har varit huvudtränare för Toulouse, ingen annan klubb. Hans 4-1-4-1 gör att Toulouse alltid är bland de lagen som släpper in minst antal mål, men taktiken gör att han är i kraftigt behov av en kvalitetsanfallare av typen Gignac-i-storform för att få spelet att fungera. Någon sådan har han inte haft de två senaste säsongerna, utan de bästa målskyttarna har gjort fem mål, så därför har man inte kunnat sluta bättre än åtta.

Vem är stjärnan?
Det var en hel del personer som ville ha med Capoue i EM-truppen, inklusive undertecknad. Kom till Toulouse som 17-åring och har blivit bättre för varje år, till skillnad från exempelvis kraftigt övervärderade Sissoko. Capoue är en best och hans passningsspel är det inget fel på, men man skulle önska att han blev mer aktiv i offensiven. Kan se otymplig ut, men lyckas med nästan allt han försöker sig på.

Vem gör målen?
Man sätter allt hopp på Rivière, som gick skadad under delar av förra säsongen. 22-åringen har alltid varit en stor talang, men har aldrig fått det att riktigt stämma i A-lagssammanhang under en längre tid. Toulouse la dock ut €6 miljoner när han värvades för ett år sedan från Saint-Étienne, så man tror mycket på honom. Eller: man kräver mycket av honom. Han levererar dock alltid en god kämparinsats.

Vilka lovande spelare finns?
Nu när klubben saknar pengar till att värva nytt så satsar man stenhårt på de unga spelarna som finns. Oortodoxa Ahamada (1991) är redan en av ligans bättre målvakter, Regattin (1991) brukar beskrivas som “Toulouses Messi” (extremt uttjatad jämförelse, jag vet), Akpa-Akpro (1992) är alltid stabil var han än får spela, Aurier (1992) ses som en av ligans mest lovande ytterbackar. Jag slår dock ett slag för Rodrigues (1994), som trots sin ålder redan debuterat i A-laget. Duktig på att hålla passningsspelet i laget flytande, en nog så viktig egenskap.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Norrmannen Braaten är ingen stjärna, men vinner mycket på att han är kvick, orkar löpa i 90 minuter och har en klart funktionell teknik.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Lagkaptenen Congré ville till Montpellier och ersättaren hämtades direkt in: Zebina, en av ligans bästa mittbackar. Han är äldre, men minst lika bra och man tjänade €5 miljoner på det bytet. Annars har man bara gjort sig av med några reserver för att lätta på lönerna.

Hur fixar man biljetter?
Du behöver antagligen registrera dig, men ta via officiella hemsidan.

Arena: Stadium Municipal de Toulouse (35 472 platser)
Tröjor: Hemma (lilavit) / borta (vit) / tredje (mörkblågrå-ish)

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt.

Nyförvärv:
Zebina (Brest, gratis, b), Blondel (Troyes, gratis, mål)

Spelarförluster: Congré (Montpellier, €5 miljoner, b), Bulut (Galatarasary, lån, a), Fofana (Reims, gratis, b), Riou (Nantes, gratis, mål), Devaux (Reims, gratis, m), Loustallot (Rodez, gratis, mål), Soukouna (Luzenac, lån, a), Cakin (?, gratis, b/m)

Startelva (4-1-4-1)

Rivière
Tabanou – Sissoko – Didot – Braaten
Capoue
M’Bengue – Abdennour – Zebina (K) – Ninkov
Ahamada

Kommentar: Tydliga rollfördelningar. Capoue, Zebina och Abdennour är lagets styrka, en smart och spelskicklig köttmur. Ytterbackarna är fulla med styrka och energi både framåt och bakåt. Yttrarna är riktigt snabba så att de hinner med både försvar- och anfallsspel. De centrala mittfältarna har rena tvåvägsroller. Rivière ska springa tills han stupar. Det är sällan snyggt, men effektivt. Machado kan slängas in för att få mer bollinnehav, men annars ska man inte räkna med så många förändringar. Ser man fler än tre Toulousespelare i ett ordnat anfall så ska man vara förvånad.


Montpellier Hérault Sport Club

Tippad placering?
7:a. Nej, jag tror inte att de orkar en säsong till.

Hur uttalas Montpellier?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
Tänk er Kalmar FF: en förening som jobbat sunt i många år, men ändå haft attityd samt en aura av familjär känsla och som sedan vinner sitt första ligaguld. Montpellier var dock betydligt mer oväntade seriesegrare än KFF, många hade nog tippat Montpellier kring en tiondeplats. Lever mycket på långsiktighet och den egna akademin.

Vad är målsättningen?
En del tror att Montpellier kommer att sluta topp-4, men om sanningen ska fram ska de vara glada om de hamnar på den övre halvan av tabellen och gör ett godkänt gruppspel i Champions League. Kommer de topp-4 i ligan har de gjort en prestation som är nästan lika imponerande som fjolårets dito.

Hur var förra säsongen?
Fantastisk, man föll inte igenom en enda gång under säsongen, utan man pumpade på. I vissa matcher såg det lite segare ut, men då hade man motivation och klass nog att ändå vinna.

Vilken är årets match för klubben?
Marseille ligger nära, men det är ingen större hatrivalitet. Istället vill man nog knäppa Paris SG på näsan även den här säsongen, åtminstone i matcherna lagen emellan.

Har de en galen president?
Loulou Nicollin är inte galen. Han är bara en karaktär utöver det vanliga. Han är mycket mer än några knasiga citat varje säsong. En Baloo som älskar Montpellier mer än vad han älskar sin egna familj. Däremot börjar han bli till åren, och hans son får ett större ansvar. Förhoppningsvis orkar familjen fortsätta med det här projektet i många år till. Det är få presidenter i Europa som arbetar så vettigt som Nicollin-familjen. 

Vem tränar laget?
Girard är en produkt från Montpelliers stora rival Nîmes, men fansen älskar honom ändå. Han hade olika jobb inom fotbollsförbundet under många år innan Montpellier ringde sommaren 2009. Det har gått lite upp och ned med resultaten, men klubben har alltid trott på honom. Snart 60 år, men brinner fortfarande. Just hans glöd, utan att på något sett vara en hetsporre, är en stor anledning till varför han är en så pass duktig tränare.

Vem är stjärnan?
Undertecknad tycker att Belhanda har mer potential än exempelvis Giroud och det är jag nog inte ensam om att tycka. Jag tror han kan gå ännu längre, grejen är dock att Giroud var en mer färdig spelare. Belhanda är en av få spelare som kan vara värd epitetet “den nya Zidane”, även om han aldrig kommer att bli just så bra.

Vem gör målen?
Belhanda, Charbonnier, Utaka, Camara, Mounier – alla kan gör en hel del mål. Den stora målskytten som ska ersätta Giroud är dock Herrera. Han ser inte så mycket ut för världen, han sliter där framme men gör ingen nytta i spelet, men så helt plötsligt så löper han ifrån en försvarare och gör mål. Han har det när det gäller att göra mål.

Vilka lovande spelare finns?
Montpellier har en av landets bästa akademier. Stabila Stambouli (1990, back/mittfältare) och Cabella (1990, mittfältare) kommer antagligen vara A-landslagsmän inom några år ifall de utvecklas rätt. Cabella, ja. Man vet aldrig vad som sker när han får bollen. Ibland slår han en dålig passning, eller tar ett omotiverat avslut, men oftast driver han upp bollen med hög fart och antingen utmanar eller slå en galet fin passning. En annan som klubben tror mycket på är Dabo (1992, mittfältare). Det finns dock många spelare i åldrarna 18-23 år som är intressanta.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Bédimo kom från nedflyttade Lens förra sommaren. Han har visat upp en sällan skådad attackvilja från sin vänsterkant. Det är inte bara det att han springer upp och ned i 90 minuter, han har dessutom mycket “slutproduktsmaterial” i sina offensiva raider. De är få ytterbackar som syns så tydligt i offensiven som Bédimo gör, det är inga alibilöpningar utan han vill ha bollen hela tiden. Ändå kraftfull och smart i defensiven.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Man tvingades sälja Giroud, men man har skött sig bra med att hämta in nytt. Herrera och Charbonnier delar på ansvaret att ersätta honom, Congré är en ersättare för Yanga-Mbiwa som lämnar inom ett år och Mounier förbättrar kantspelet något enormt. Montpellier agerar som vanligt sunt, och det är imponerande att man inte låter sig falla in i Champions Leaguehetsen. Det återstår att se vad som händer med Yanga-Mbiwa. Belhanda har sagt att han stannar.

Hur fixar man biljetter?
De har fixat en ny hemsida för det, men de har ännu inte börjat lägga ut matchbiljetter. 

Arena: Stade de la Mosson (32 950 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje kommer de troligen inte använda sig av

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt.

Nyförvärv:
Herrera (Española, €2,5 miljoner, a), Mounier (Nice, €3,5 miljoner, m), Congré (Toulouse, €5 miljoner, b), Charbonnier (Angers, €1,5 miljoner, a), Martin (Amiens, avslutat lån, m), Legras (Martigues, avslutat lån, m), Koita (Lens, avslutat lån, a), Mezague (Martigues, avslutat lån, b), Coulomb (Vannes, avslutat lån, m)

Spelarförluster: Giroud (Arsenal, €12 miljoner, a), Dernis (Brest, gratis, m), Lacombe (Clermont, gratis, m)

Startelva (4-2-3-1)

Herrera
Mounier – Belhanda – Utaka
Estrada – Saihi
Bédimo – Hilton – Yanga-Mbiwa (K) – Bocaly
Jourdren

Kommentar: Förutom att ersätta Giroud så är det bara en förändring i den här elvan: nya Mounier som ska höja kvalitéerna på kantspelet, något som var svagheten hos Montpellier under förra året. Det återstår att se hur många spelare som kan göra det lika bra som ifjol, jag har svårt att se någon av de här nio “gamla” spelarna prestera bättre nu än vad de gjorde då. Det centrala mittfältet är lite svagare än resten av laget. Congré kliver in istället för Yanga-Mbiwa om han lämnar. Camara, Marveaux, Stambouli, Cabella och Aït-Fana kommer att få mycket speltid.

 

Association Sportive Nancy-Lorraine

Tippad placering?
6:a. Mitt tippade skrällgäng det här året.

Hur uttalas Nancy?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
Nancy nu haft ett antal säsonger på raken i Ligue 1, historiskt sett är det annars en klubb som hoppar upp och ned mellan divisionerna. En klubb som har satsat mycket på kontinuitet, lågbudgetalternativ och en familjär känsla, men som övergett konceptet delvis under de senaste åren för att växa. Resultaten har oftast funnits där, bland annat har man varit ute i Europa ett par gånger sedan 2006, men klubben har ändå varit rätt… liten. Deras utveckling de kommande åren kommer att bli intressant att skåda. Det mest meriterande i historien var när Platini hängde i klubben under nästan hela 70-talet.  

Vad är målsättningen?
Man ska vara en bra bit från bottenstriden. Kommer man kring tionde plats lär man vara nöjda, även om man långsiktigt satsar på en plats på övre halvan.

Hur var förra säsongen?
Man började säsongen svagt med bara fem poäng på de första tio matcherna och nya tränaren Fernandez ryktades få sparken. Sedan hände något. Man började spela ett annat spel (ibland 5-3-2, ibland 4-3-3) som byggde mycket mer på fysik. En elfteplats, vilket var klart godkänt.

Vilken är årets match för klubben?
Östderbyt mot Sochaux har eldats på en hel del de senaste åren, i och med att Nancy numera är en nästan lika framgångsrik klubb.

Har de en galen president?
Jacques Rousselot har varit i klubben så länge att det är svårt att tänka sig ett Nancy utan 62-åringen. Han blev huvudsponsor till Nancy 1987, och gillade klubben så mycket att han köpte den 1994. Vi får se hur länge han orkar med, han blev oerhört besviken när inte Nancy kunde slåss om att vara en av värdstäderna för EM 2016. Han ville ha en anledning till att renovera arenan, hans stora mål är att öka publiksnittet vilket han har lyckats bra med. Han “slutade” som affärsman för några år sedan för att satsa helhjärtat på Nancy. Mycket uppskattad president.

Vem tränar laget?
Förra sommaren valde man att släppa tränaren Correa som hade varit där i nio framgångsrika år. Man ville testa något nytt. Jean Fernandez hade valt att sluta i Auxerre och antog Nancys utmaning, och det är en tränare som ofta hänger i diverse Ligue 1-klubbar. Det var även han som fick fart på Zidane och Ribéry. Han har ett gott fotbollsöga och är en realistiskt och omtyckt tränare. Han har blivit härdad och fått några skitsäsonger i sin tränarkarriär, så han vet vad det här handlar om. Han förstår sig på fotboll.

Vem är stjärnan?
Nancy hittade det framgångsrika spelet under november-december men något saknades i offensiven. När Granada var villiga att låna ut Mollo, som hade flyttat från Monaco bara ett halvår tidigare, så högg Nancy. Han blev direkt lagets klart bästa spelare, en högkvalitativ offensiv spelare som gör allting i hög fart och med bra precision. Nu har han dessutom köpts loss. Hur länge kan Nancy få behålla honom?

Vem gör målen?
Här är problemet. Hadji var en målgaranti, men han ville inte förlänga kontraktet så han stack förra sommaren. Det finns några spelare som är kapabla att göra fem-sex mål, frågan är om nya Zenke kan överträffa förväntningarna? Bakar och Mollo känns inte som några större målskyttar, Bakar kan till och med säljas om han inte förlänger sitt kontrakt. Man hade nog vunnit på att behålla Niculae som var inlånad förra året, han hade känts som en säkrare spelare än Zenke. Zenke är dock en Nancy-spelare rakt igenom av det jag har hört och läst mig till, en spelare som löper mycket, rätt och med “rejälhet”.

Vilka lovande spelare finns?
Correa gjorde ett jättebra jobb när han tränade klubben, men han hade svårt att lyfta upp ungdomar i A-truppen. Det har förändrats i och med att Fernandez blev ny tränare. Den största talangen är Haïdara (1992, försvarare) som redan lär vara ordinarie den här säsongen. En skön ytterbackstyp, fysisk och förvånansvärt säker i det offensiva spelet, det är snarare i defensiven han kan göra lite positionsmisstag. Hammar (1992, mittfältare) tror man också mycket på. Även talanger som Jeanvier (1992, försvarare), Joachim (1992, anfallare) och Dampha (1991, mittfältare) kommer att få speltid. De mest lovande spelarna sägs dock vara 96:orna Mayard (anfallare) och Assoumin (försvarare), men det är väl tidigt för dem att spela redan den här säsongen. Eller?

Någon skön spelare man kan kolla in?
Ibland vet man inte riktigt vilken sport Salif Sané borde syssla med. Basket, rugby, kanske australisk fotboll. Ibland ser han inte ut att vara fotbollsspelare med den där enorma kroppen. Han gör dock mer nytta än vad man tror, och det är inte bara Stokespel i grabben utan han kan även ha ett hotande offensivt spel utan att behöva kötta.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Man värvade loss Sané, Mollo och Mangani som hade varit inlånade tidigare, samtidigt som man har förstärkt mittfältet med fyra nya namn. Detta för att täcka upp för förlusterna av Traoré (Milan) och Diakité (QPR). Man lär även fortsätta att rensa ut truppspelare, och då man har tappat några nyckelspelare med utgående kontrakt de senaste åren, så har man en ny policy för viktiga spelare: förläng kontraktet under sista året, annars säljs du. Spelare med utgående kontrakt 2013 är dock “bara” Bakar, några reserver som ändå ska säljas samt ett par juniorer.

Hur fixar man biljetter?
Ticketnet eller officiella hemsidan.

Arena: Stade Marcel Picot (20 087 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje använder man sig inte utav

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Mollo (Granada, €2 miljoner, m), Louis (Le Mans, €0,7 miljoner, m), Grange (Châteauroux, €0,8 miljoner, m), Ayasse (Arles, gratis, m), Sané (Bordeaux, €1,2 miljoner, b/m), Dampha (Neuchâtel Xamax, gratis, m), Mangani (Monaco, gratis, m), Berenguer (Lens, avslutat lån, m), Alo’o Efoulou (Le Havre, avslutat lån, a), Rachid (Espinal, avslutat lån, m), Muratori (Monaco, gratis, b), Zenke (Samsunspor, gratis?, a)

Spelarförluster:
Traoré (Milan, gratis, m), Jeannot (Châteauroux, lån, a), Vahirua (?, gratis, m), Diakité (QPR, €4 miljoner, m), Niculae (Monaco, avslutat lån, a), Calvé (Caen, gratis, b), Lemaître (?, gratis, b), Bayal Sall (Saint-Étienne, avslutat lån, b), Jo-Gook (Auxerre, avslutat lån, a), Zola (Le Havre, gratis, m), Pillot (?, gratis, mål), Cuvellier (Caen, lån, m)

Startelva (4-3-3)

Mollo – Zenke – Bakar
Ayasse – Sané – Karaboué
Haïdara – Luiz (K) – Puygrenier – Sami
Assembe

Kommentar: Många nyförvärv, få ändringar i startelvan är mitt tips. Den här startelvan består av spelare med olika typer av råfysik. Antingen är man snabb, stark eller uthållig. Spelet är dock bättre än vad man tror, framförallt brukar de bjuda på delikata kontringar som är blixtkriegliknande. Man är långt ifrån låst i en enda uppställning, man växlar en jäkla massa: 5-4-1, 5-3-2, 4-4-2, 4-3-3… Dessutom finns spelare som Grange, Moukandjo, Louis, Mangani och Loties på bänken, spelare som likaväl kan starta som ovan nämnda spelare. Ett lag med många alternativ som har imponerat på försäsongen.

Just den här blandningen av allroundhet i spelet, men ändå att man har några tydliga styrkor, är det som gör att jag tror mycket på Nancy. Det finns många spelare i bra åldrar och man har scoutat väl det senaste året. Får nyckelspelarna vara skadefria och Fernandez inte irrar runt för mycket under de perioderna man har formsvackor, då kan det bli en väldigt trevlig säsong. Majoriteten av alla mål i fotbollsvärlden görs på kontringar och fasta situationer, och där har Nancy få övermän i Ligue 1.

 

Olympique de Marseille

Tippad placering? 
5. Man är inte riktigt ett utmana-om-ligatiteln-lag.

Hur uttalas Marseille?
Såhär. 

Vad är det för typ av klubb?
Är detta Frankrikes största klubb? Kanske, trots bristen på framgångar under 2000-talet. De har åtminstone störst supporterskara och en fin historia att luta sig mot. Ekonomin är dock inte den bästa och de lär få vända på varje krona om de vill ta sig upp mot den absoluta toppen igen.

Vad är målsättningen?
Det borde vara att slåss om Champions League-platserna. Om inte annat för att det ger riktigt mycket pengar att spela i den turneringen.

Hur var förra säsongen?
Om man bara kollar på de bägge franska cuperna samt Champions League: väl godkänt. Om man kollar på ligaspelet: så jävla mycket underkänt att det saknas ord. En klubb av Marseilles storlek ska inte få sluta på en tionde plats i tabellen. Man hade framförallt två långa formsvackor precis i början av säsongen, samt efter juluppehållet. Deschamps var oförmögen till att vända på missflytet och de skrala insatserna.

Vilken är årets match för klubben?
Det har alltid varit möjligheten att få krossa Paris SG. Vinsten med 3-0 på hemmaplan den gångna säsongen lär sitta i alla Marseillehjärtan under många år framöver.

Har de en galen president?
Margarita Louis-Dreyfus blev ny ägare när hennes make avled för tre år sedan. Hon har velat fram och tillbaka om huruvida hon ska sälja klubben eller inte, men hon verkar ge det ett halvhjärtat försök åtminstone. Hon hade först Dassier som president och ledare för klubben, men sparkade honom förra året och in kom Labrune, en man som Margaritas ex-make Robert hade en nära relation med. Det är många som klagar på Louis-Dreyfus och sportchefen Anigo, men jag skulle inte bli förvånad om Labrune är det största rötägget i Marseille, även om vi aldrig får reda på vad som egentligen händer inne i organisationen. Labrune har under sitt år som president lyckats trycka ned klubben till en tiondeplats i ligan, sålt Lucho Gonzalez för 0-noll-inget-nada, inte lyckats lösa bråket mellan tränaren och sportchefen, varit med och anställt chansningen Baup som ny tränare, inte erbjudit annat än billiga värvningar, pratar om att skära ned på kostnaderna utan att något har hänt – och nu tvingas han troligen att sälja Azpilicueta till ett reapris. Jag försöker tänka ut vad han har gjort för positivt, men kommer inte på något.

Vem tränar laget?
Elie Baup. Varför? Sportchefen Anigo ville ha mer makt och ett billigt tränaralternativ när han inte längre kom överrens med Deschamps. Då tog han Baup, som är glad över att ens få nämnas i samma mening som Marseille. Mest känd är Baup för sin tid i Toulouse då han fick Gignac, som nu också är i Marseille, att lyfta till landslagsnivåer, samt för åren i Bordeaux som ledde till en ligatitel under sent 90-tal. De senaste åren har han varit expertkommentator, mest för att ingen klubb ha velat ha honom. Baup verkar dock redan ha tappat omklädningsrummet. En tidsfråga innan han får sparken? HasElieBaupBeenSackedYet.com?

Vem är stjärnan?
Mandanda i målet är den mest stabila spelaren och dessutom lagkapten, men skyttekungar brukar rankas högre när det gäller stjärnstatus. Rémy gör mål och därför är han stor i Marseille. Storebror Ayew och Valbuena är där strax bakom.

Vem gör målen?
Jag tycker att Rémy har blivit lite överskattad, men han ligger någonstans mellan 10-15 ligamål per säsong, och han är även duktig på att avgöra matcher. Han har gått från en ojämn, kvick ytter till att bli en ensam anfallare som klarar av det mesta. Han har till och med lite targetspel i sig. André Ayew är en slitstark ytter, men brukar ändå bara ligga några mål efter Rémy i skytteligan. En Gignac som inte längre behöver fettrehab och letar efter sin form kan överraska.

Vilka lovande spelare finns?
Följsamma N’Koulou (1990, back) klev in som en av ligans bästa mittbackar ifjol. Det är svårt att säga hur stor framtid han kan ha, det känns som att han saknar något för att ta sig hela vägen upp. Lillebror Jordan Ayew (1991, anfallare) kan explodera vilken säsong som helst. De flesta av talangerna är offensiva sådana, det finns några som redan har fått testa på Ligue 1-spel: Omrani (1993, anfallare), Bangoura (1994, mittfältare), Jobello (1994, mittfältare/anfallare), och Gadi (1992, anfallare) exempelvis. Viktig säsong för alla fyra, nu måste de visa varför klubben ska satsa på dem.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Nyförvärvet Raspentino i anfallet. Den värvningen kan gå precis hursomhelst. För bara ett drygt år sedan spelade han amatörfotboll, men nu är han reserv till Rémy i klubben han haft säsongskort till sedan han var fem år gammal. Ingen större målskytt, men han har några kvalitéer som sticker ut. Framförallt löper han i rätt luckor och han har ett sådant där vristtillslag som är stenhårt och precist. Målvakterna kan bara stå stilla och hoppas att bollen går utanför.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Några reserver lämnade när deras kontrakt gick ut, men Marseille ville även sälja en spelare för dyra pengar. Det har dock saknats köpare och därför har man inte kunnat värva något mer än ovan nämnda gratisspelaren Raspentino. Det lär dock värvas ett par spelare (Boudebouz?) innan transferfönstret stänger. Azpulicueta är närmast att offras, framförallt eftersom det saknas köpare för de andra spelarna.

Hur fixar man biljetter?
Digitick, så slipper du registrera dig på Marseilles hemsida.

Arena: Stade Vélodrome (60 031 platser, dock krympt pga renovering)
Tröjor: Hemma / borta / tredje som går att vända ut och in

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt.

Nyförvärv:
Raspentino (Nantes, gratis, a), N’Diaye (Ajaccio, avslutat lån, b), Mbow (Mons, avslutat lån, b), Osei (Bayonnais, avslutat lån, m), N’Doumbou (Orléans, avslutat lån)

Spelarförluster: Brandão (?, gratis, a), Traoré (?, gratis, b), Andrade (?, gratis, mål), Sabo (?, gratis, b)

Startelva (4-2-3-1)

Rémy
A.Ayew – Valbuena – Amalfitano
Diarra – Cheyrou
Morel – Mbia – N’Koulou – Azpilicueta
Mandanda (K)

Kommentar: Baup lär köra vidare på ungefär samma sätt som Deschamps gjorde. En elva med spelare som är i bra åldrar, ett samspelt lag. Vänsterbacken Morel var en vandrande katastrof under förra säsongen, där hade det behövts något bättre. Om Azpilicueta säljs kliver Fanni in, en klart duglig startspelare för en klubb av Marseilles storlek. Kaboré, Gignac, lillebror Ayew, Raspentino och framförallt Diawara sitter på bänken. Bakom dem är de däremot väldigt tunt. De 17-18 A-truppspelarna är tillräckligt bra för titelstrid, men däremot tror jag att oron i klubben smittar av sig på resultaten.

***

Darío Cvitanich (Ajax till Nice, €0,4 miljoner)
Då var det äntligen officiellt. Nice har fått sin anfallare. Magkänslan säger att Puel kan ha gjort ett klipp. Han saknar pengar, men får ändå in en hygglig målgaranti. Han brukar ligga på ett mål varannan/var tredje match, kan han fortsätta med det i Ligue 1 så kommer Nice-fansen att älska honom. 4/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-07 kl 12:00
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto