Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ligue 1 börjar ikväll

Nu jävlar. Månaders väntan, med bara ett för fransmännen misslyckat EM-slutspel där emellan, är nu över. Ligue 1 har sin första match för säsongen ikväll. Det mesta handlar om Paris SG. Man kan inte hitta en artikel utan att de nämns, framförallt är det Ibrahimovic som är det stora samtalsämnet. Aldrig tidigare har ett franskt lag haft så höga krav på sig.

Som vanligt när det är premiäromgång lär det bli många målsnåla matcher, de flesta lagen brukar vara nöjda med att starta säsongen med ett oavgjort resultat. Förra säsongen bjöds vi dock på några fina matcher, exempelvis så vann Lorient på bortaplan mot Paris SG. Det blir ett identiskt möte den här omgången. Några andra matcher man minns från förra året var när Rennes körde över Dijon med 5-1, eller Saint-Étiennes 2-1 mot Bordeaux, eller när blivande seriesegrarna Montpellier inte ens såg ut att segra mot blivande nedflyttningslaget Auxerre. Säsongens första mål gjordes av Mounier, det tog drygt fem minuter.

Det brukar ta 15 omgångar innan tabellen sitter ordentligt för resten av säsongen, men det är så många frågor. De mest intressanta är vilka spelare och vilka lag som överraskar positivt och negativt. Mina tips:

Positiva överraskningar
Lag: Nancy
Målgörare: Privat (Sochaux)
Talang: Mulumba (Lorient)
Målvakt: Delle (Nice)
Spelare: Obraniak (Bordeaux)

Negativa överraskningar
Lag: Rennes
Målgörare: Erding (Rennes)
Talang: Mensah (Évian)
Målvakt: Agassa (Reims)
Spelare: Alex (Paris SG)

Era tips? Några fler kategorier?

Behöver ni hjälp med lagen? Kolla den här bloggposten.

TV-tider
Fredag 20.45: Montpellier – Toulouse (TV4 Sport)
Lördag 21.00: Paris SG – Lorient (TV4 Sport)
Söndag 21.00: Reims – Marseille (TV4 Sport)

Montpellier – Toulouse (Fredag 20.45)
Saknas: Belhanda, Mounier, Bocaly, Estrada (Montpellier), Machado (Toulouse)

Regerande mästarna utan Giroud, och dessutom saknar man de två andra offensiva kvalitetsspelarna Belhanda och Mounier. De här tre spelarna hade varit perfekta till att dyrka upp Toulouses tjocka försvar. Jag kan tänka mig att Montpellier har boll, men få chanser. Intressant att se om Toulouse har ställt om spelet något, på försäsongen har de sett mer lite offensiva ut och tar framförallt väldigt många avslut. Om Montpellier ger Herrera tillräckligt med lägen, och Toulouse har flyt med avsluten kan det bli några mål, men det lutar på en målsnål tillställning där bägge lagen är väldigt nöjda med oavgjort. 1-1.

Håll koll på: Cabella (Montpellier). Ojämn, men har han rätt dag är de få försvarare i ligan som hinner med hans explosiva steg och helikoptervy-tänk.

Nancy – Brest (Lördag 21.00)
Saknas: Dampha, Louis (Nancy), Traoré, Apanga, Ferradj, Coulibaly, Lesoimier, Guidileye, Ayité, Alphonse, Micola, Touré (Brest)

Två normalt sett kontringsstarka lag, men framförallt Brest har genomgått stora förändringar, även delvis Nancy. Vi vet inte var vi har Brest, men många har tippat nedflyttning för deras del. Avbräcken ser många ut, men det är bara Lesoimier som hade startat, några av de spelarna är helt enkelt bara petade ur matchtruppen. Får Nancy ett tidigt mål kan matchen öppna upp sig, men annars? Nja. 1-0.

Håll koll på: Mollo (Nancy). Den enda offensiva kvalitetsspelaren på planen. Brukar vara noggrann och hålla på med saker i högt tempo.

Évian – Bordeaux (Lördag 21.00)
Saknas: Ehret, Mensah, Govou (Évian), Traoré, N’Guemo, Henrique, Poko, Jussiê (Bordeaux)

Två lag som tagit det lugnt på transfermarknaden. Det mest upphetsande att berätta är att Évian har tappat Kahlenberg och Poulsen och istället hämtat in två spelare från den tunisiska ligan, och en från den rumänska ligan. Två lag med bra tränare, matchen hänger mycket på hur Plasil och Obraniak återhämtar sig. Man kör sena tester på de två spelarna. Är de två med kan det bli en intressant tillställning. 1-2.

Håll koll på: Mariano (Bordeaux). Trémoulinas är bättre, men nu har Mariano fått en inskolningssäsong. Kan han bli ligans näst bästa högerback efter Debuchy nu när Azpilicueta lämnar?

Nice – Ajaccio (Lördag 21.00)
Saknas: Civelli, Anin, Cvitanich (Nice), oklart med Ajaccio

Nice på hemmaplan mot ett alltid lika aggresivt Ajaccio. Det här är en sådan match som kan bli låst från första minuten och bli en riktig pissmatch, eller så kan det fara och flänga åt alla möjliga håll. Det kan bli en hel del kort i den här tillställningen. En potentiell kultmatch om nu inte Ajaccios nya tränare Dupont har hunnit etablera tråkfotbollen. 2-1.

Håll koll på: Bauthéac (Nice). Nu när Mounier har lämnat är det Bauthéac som ska sköta det mesta i offensiven. Inte riktigt samma spelartyp, Mounier bygger mycket av sitt spel på sin högerfot och finurlighet, medan Bauthéac är kvick och orkar löpa hela tiden.

Paris SG – Lorient  (Lördag 21.00)
Saknas: Motta, Silva, Pastore, Hoarau, Pastore, Sissoko, Bisevac (Paris SG), Lautoa (Lorient, kan bli fler)

Säsongen är lång, men Paris SG får inte vackla en enda period under den här säsongen. Fansen kommer kräva både resultat och prestation från första början efter ett fjolår med besvikelser. Detta mot ett Lorient som är oerhört svårslaget när de har vaknat på rätt sida. Lorient var exempelvis ett av blott två lag (det andra Nancy) som vann på Parc des Princes förra säsongen, ett omen för vad som komma skall? Seger för Lorient ger dock runt 10 gånger pengarna. 3-1.

Håll koll på: Lavezzi (Paris SG). Alla vet hans kvalitéer, men hur ser hans roll ut och hur får han ut sina kvalitéer i ett nytt lag?

Sochaux – Bastia (Lördag 21.00)
Saknas: Banana, Daf, Perquis, Boudebouz, Nogueira, Butin, Contout (Sochaux), Agostini, Sans, El-Azzouzi (Bastia)

Både Sochaux och Bastia vill känna av allting såhär i början av säsongen. Sochaux bygger något nytt och Bastia är nykomlingar. Det kan bli många unga spelare på planen, kan någon av de kliva fram? 1-0.

Håll koll på: Rothen (Bastia). Det var några år sedan som vi senast såg honom hänga runt i Ligue 1. Hur är det med tempot? Tillslaget är fortfarande bland de bästa i Frankrike.

Saint-Étienne – Lille (Lördag 21.00)
Saknas: Lemoine (Saint-Étienne), oklart med Lille

Kanske den “största” matchen den här helgen. Fräscha lag som ställs mot varandra, och även om Lille är en klass bättre så bjuder Saint-Étienne alltid upp till bra matcher, oavsett vilket lag de möter. Se upp för kontringarna i den här matchen, de kan vara helt avgörande. 1-1.

Håll koll på: Payet (Lille). Svag debutsäsong, men blev ändå uttagen i Deschamps första landslagstrupp. Nu möter han klubben där han fick sitt stora genombrott.

Rennes – Lyon (Lördag 21.00)
Saknas: Boukari, Brahimi (Rennes), Lovren (Lyon)

Ett Rennes som känns på nedgång mot ett Lyon som troligen tar ytterliggare en mellansäsong, även om de lär vara bättre än ifjol. För ett par år sedan hade det här varit en riktigt höjdarmatch, nu är jag inte lika säker längre. En jämn match där Lyons individuella kvalitéer avgör. Rennes’ 200-meterslöpare kan dock göra mycket oreda med ett hafsigt Lyonförsvar. Lloris (sjuk i veckan), Bastos och Réveillère (båda två håller på att byta klubb) kan också saknas. 1-2.

Håll koll på: Lacazette (Lyon). Har tidigare haft en jämn utvecklingskurva, vilket tyder på att han kommer ta en ordinarie plats den här säsongen. Jag kallade honom för en kobra för ett par dagar sedan, känns som en bra liknelse. Bäst vad det är så kommer han i hög fart och skaffar sig en bra möjlighet.

Troyes – Valenciennes (Lördag 21.00)
Saknas: troligen Bréchet (Troyes, kan bli fler), Angoua, Bong, Djuric, Massampu, Pujol (Valenciennes)

Småspännande. Var står de här lagen? Troyes har allt att vinna den här säsongen, Valenciennes lär inte åka ur så de kan satsa hårt, dessutom måste de förbättra sitt bortaspel den här säsongen. Upplagt för en mindre målfest? Kanske. I den här matchen har vi faktiskt två lag som bör gå för seger. 2-2.

Håll koll på: N’Sakala (Troyes). Vänsterbacken som har ryktats till både Marseille och Lyon. En av få spelare i Troyes som man känner sig säker på att han verkligen håller för den här nivån. Hur många risker vågar han ta i premiären?

Reims – Marseille (Söndag 21.00)
Saknas: För tidigt att säga, Alou Diarra (Marseille) har dock skrivit på för West Ham

Reims lär vara som en vanlig nykomling. Eftersom de har värvat så pass mycket rutin kanske de till och med kan skrälla till det i början. Den stora frågan handlar snarare om var Marseille står det här året. Kan Baup pumpa in tillräckligt mycket energi för en annars riktigt stark startelva till att gå ut och vinna sådana här “skitmatcher” utan problem? Mitt svar: Ja. Det är snarare under en längre period ett mycket tunt Marsielle kan få problem. 0-2.

Håll koll på: Gignac (Marseille). Har nu gjort två mål på två matcher i Europa League. Det är nu det riktiga testet kommer. Kan han motivera sig tillräckligt för att återigen explodera i Ligue 1?

***

Deschamps har roat sig med att ta ut sin första landslagstrupp, det är träningsmatch mot Uruguay på onsdag. Resultatet blev följande:

Det står (Ny) efter de spelarna som inte var med i EM-truppen. 

Målvakter: Lloris, Mandanda
Saknas: Carrasso
Kommentar: Inga konstigheter. Den solklara ettan och den solklara tvåan.

Försvarare: Clichy, Debuchy, Evra, Jallet (ny), Koscielny, Sakho (ny), Varane (ny), Yanga-Mbiwa (ny)
Saknas: Abidal, Rami, Mexès, Sagna, Kaboul, Réveillère, Mathieu etc.
Kommentar: Deschamps vill testa nytt här. Jallet-uttagningen är mest för att han vill ge honom en morot efter hans fina vår, men de unga mittbackarna Varane (19 år), Sakho (22 år) och Yanga-Mbiwa (23) ska visa vem utav dem som är värd att satsa på i kvalet.

Mittfältare och anfallare: Capoue (ny), Gonalons (ny), Martin, Matuidi, Mavuba (ny), Payet (ny), Ribéry, Valbuena, Benzema, Briand (ny), Giroud, Gomis (ny)
Saknas: Malouda, Diarra, Nasri, M’Vila, Cabaye, Ben Arfa, Gourcuff, Diaby, Ménez, Rémy, Gameiro etc.
Kommentar: Fyra spelare (Ménez, Nasri, Ben Arfa, M’Vila) blir åsidosatta i den här truppen på grund av deras beteende under EM. Återstår att se vilka av de fyra som återvänder till landslaget i framtiden. Det exprimenteras en hel del på centralt mittfält. Capoue och Gonalons slåss med nygamla Mavuba. En jämn kamp, små marginaler avgör deras kommande år i Les Bleus.

Det är framförallt Varane och Capoue som är nya spännande namn. Jag hade gärna sett någon ung offensiv spelare bli uttagen, men konkurrensen är inte stenhård. Lacazette och Cabella låg nog närmast.

***

Europacupspelet? Lille går in i Champions Leagues sista kvalrunda och får möta FC Köpenhamn. Montpellier och Paris SG är redan klara för gruppspelet.

Marseille har redan spelat en omgång i Europa League och hade inga problem att slå turkiska Ekisehirspor med sammanlagt 4-1. Nu får de möta Sheriff Tiraspol från Molvadien. Även Bordeaux går in i den här runden, som är den sista innan gruppspelet, men fick ett betydligt svårare motstånd: serbiska Röda Stjärnan. Lyon är klara för gruppspelet.

***

Jérémie Bréchet (Sochaux till Troyes, gratis)
En gång i tiden var han landslagsman och ordinarie i Lyon. Sedan flyttade han till Inter och… ja, han fick aldrig mer göra en A-landskamp. En mittback, för jag kan tänka mig att han ska spela där, som direkt går in och höjer laget. Hade det inte varit för hans skadehistorik hade han inte spelat i en så pass liten klubb som Troyes. 4/5

Simon Falette (Lorient till Laval, lån)
Fick någon match i backlinjen ifjol, men behöver mer speltid. Samtidigt är Lorient ute efter Rose, som är en ung back från – jorå – Laval. Ett tecken på att en affär med Rose är på gång?

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-10 kl 17:41
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons