POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Omgång 2: Marseilles framtid på spel

Det är ännu mer galenskap på gång i Marseille. När Deschamps tröttnade på att bli dåligt behandlad och stack iväg till förbundskaptenjobbet, så försvann den sista stabila pusselbiten i klubben. Kvar är Louis-Dreyfus som “tvingas” äga Marseille och hon själv har erkänt att hennes fotbollskunskaper inte är “i topp”, Labrune som knappt gjort ett rätt under sitt första år som president och Anigo. Anigo är en okej sportchef, men han har ett stort ego och de flesta av värvningarna från förr var Deschamps’ önskemål, Anigo gjorde inte mycket mer än att förhandla fram affärerna. Nu ska Anigo gå från att hålla sig i skymundan, till att försöka styra både tränaren och truppen i rätt riktning – och samtidigt spara pengar.

Hittills har han inte imponerat. Trots att man har en tunn trupp så har lät han Alou Diarra lämna i utbyte mot en marginell ersättning. Mbia och Azpilicueta ska också säljas, men det verkar som att man kommer få ihop max €15 miljoner för de två spelarna vilket egentligen inte är tillräckligt för att både spara pengar och hämta vettiga ersättare. Man har värvat in Raspentino, en 23-åring som inte ens fick hoppa in mot Reims trots att man bara hade elva andra A-truppspelare, och just nu pratas det om eventuella värvningar av Spahic och Barton. Man har förnekat ryktena kring den sistnämnda, men med tanke på hur styret ser ut i Marseille så skulle jag ändå inte bli förvånad om man tar in honom på ett lån. Spahic och Barton i Marseille? Med tanke på förbundets strikta avstängningspolicy de senaste åren så kommer de få tillbringa mer tid på läktaren än på planen.

Marseille är en klubb som är svårdefinierad i dagsläget. Ekonomiskt sett är man utan tvekan topp-3 i Frankrike, på många ekonomiska plan når man upp i samma nivåer som betydligt mer framgångsrika klubbar, exempelvis Dortmund, Napoli och Valencia. Visst, nu har man blivit drabbade av att arenan renoveras, men så många miljoner ska man inte behöva tappa på grund av den renoveringen. Trots de här förutsättningarna så har man haft stora ekonomiska problem. Lönerna är skyhöga, det finns knappt någon utvecklingspotential i ekonomin, förutom enstaka framgångar så har man dessutom haft sportsliga problem. Den stora frågan är: vem har låtit den ekonomiska sitsen bli så här?

1. Louis-Dreyfus?
2. Presidenterna Labrune/Dassier?
3. Anigo?
4. Deschamps?

Vi får komma ihåg att Deschamps krävde en stor och dyr trupp, något annat var otänkbart för honom. Hade Marseille gjort sig av med honom ännu tidigare hade de fått hela Marseilles befolkning efter sig, man kunde inte göra något annat än att ha kvar honom med hans egna förutsättningar. I klubbar som är i sådana här tuffa tider, med höga kostnader och intäkter som inte är i närheten av att klara av de kostnaderna, brukar man få se skillnaden mellan bra klubbledningar, och dåliga sådana. Dortmund är ett utmärkt exempel på hur man kan agera för att på några år förändra situationen, detta genom vettiga ägare som hade bra anställd personal. Man visste vad som behövde göras. Marseille går sin egna väg, och det verkar som att man mestadels chansar i de flesta av besluten man tar.

Marseilles ekonomi är i ett låst läge. Louis-Dreyfus vill inte gå in med mer egna pengar, Labrune verkar både sakna idéer och sunt förnuft samtidigt som Anigo inte kan trolla så mycket med en tunn spelartrupp. Till detta har man förbannade fans i bakgrunden, som avskyr både ledningen och fjolårets tiondeplacering. Man har inte fansens förtroende till att ta ett par sportsligt svaga år för att rädda klubben. Vad som finns kvar? Det finns några alternativ.

1. Louis-Dreyfus säljer klubben.
2. Man fortsätter på det här spåret och hoppas på maximal sportslig utdelning sett till truppens förmåga.
3. Byta ut minst en av Labrune och Anigo.

Det här läget är ingenting som har hänt över en natt utan under en längre tids felaktiga val, men det kommer att krävas en snabb lösning för att få klubben tillbaka på en stabil nivå igen. Balansgången mellan att satsa och dra i handbromsen måste vara perfekt. Höga löner och stora ekonomiska förluster i årsrapporterna måste bytas bort, och samtidigt så får det sportsliga inte bli lidande. Det blir inte lättare av att klubben under det senaste året har tappat spelare som Taiwo, Lucho González och Heinze utan att få någon ekonomisk ersättning, och ingen av de unga spelarna verkar vara redo att etablera sig i A-truppen på allvar.

De kommande två veckorna kan bli avgörande för klubbens framtid. Istället för att slå ifrån sig på alla andra (Labrune: “Det är ingen som vill betala pengar för våra spelare!”) så krävs det en rejäl självrannsakan hos Marseilles ledning för att lösa den här situationen. Man kan inte lägga sig ned och dö genom att skära ned rejält på truppkostnaderna och hämta in några billiga snabbfix-lirare, stora sportsliga ambitioner måste fortfarande finnas. 

Nåväl. Det är ju faktiskt matcherna den här helgen också. Fransmännen tycker att det tydligen är för mycket begärt att gå ut med matchtrupper 24 timmar i förväg, så därför är det fortfarande oklart på många håll vilka spelare som saknas den här omgången. “Saknas”-listorna kommer att uppdateras under morgondagen. 

Lille – Nancy (Fredag 20.45) TV4 Sport Extra
Saknas: Debuchy (Lille), Dampha, Hammar, Zenke, Helder (Nancy)

Jag tror stenhårt på bägge de lär lagen den här säsongen. Båda två kommer dessutom från bra premiärer och har i det närmaste bästa möjliga startelvor. Det här matchen kan nog bli underhållande, framförallt eftersom det är den första matchen på den nya arenan Grand Stade Lille Métropole. Hemmaseger.

Lyon – Troyes (Lördag 17.00) TV4 Sport
Saknas: Lovren, Réveillère (Lyon), Bréchet, Outrebon, Enza-Yamissi, Grax, Yattara (Troyes)

Se och lär, Marseille. Lyon har också behövt dra ned på kostnaderna, men har gjort det i ett sunt tempo och dessutom fått in en vettig förstärkning i Bisevac, förhoppningsvis är han spelklar till den här matchen. Ett Lyon som inte imponerade spelmässigt men ändå vann, mot ett Troyes som spelade över förväntan men som gick ifrån premiären utan poäng. Samma scenario i den här matchen? Inte osannolikt. Hemmaseger.

Bastia – Reims (Lördag 20.00)
Saknas: Agostini, El-Azzouzi (Bastia), Ghisofli, Signorino, Peuget (Reims)

Ett nykomlingsmöte. Eftersom nykomlingar brukar falla ihop framåt våren, så krävs det att plocka så många poäng som möjligt under de första månaderna, medan man fortfarande har självförtroendet från Ligue 2-säsongen kvar. Bastia såg betydligt skarpare ut än Reims i premiären, och Bastia har 40 raka hemmamatcher utan förlust. Hemmaseger.

Brest – Évian (Lördag 20.00)
Saknas: Apanga, Ferradj, Coulibaly, Makonda, Khaled, Guidileye, Alphonese, Micola, Aiyté (Brest), Govou, Ehret, Bugnet, Mensah (Évian)

Évian föll tungt i premiären mot Bordeaux, man gick inte alls att känna igen. Nu möter man dock ett betydligt sämre Brest och då har man en bra chans att åtminstone plocka någon poäng, eller är det dags för Brests tränare Chauvin att visa varför han klassas som en av landets mest lovande tränare? Govou det enda tunga avbräcket i lagen, men han har ju varit borta en längre tid. Jag tror på en mindre skräll: bortaseger.

Lorient – Montpellier (Lördag 20.00) TV4 Sport
Saknas: Monnet-Paquet, Ecuele Manga, Bourillon, Lautoa, Pedrinho, Gassama, Emeghara, Quercia (Lorient), El Kaoutari, Belhanda, Estrada, Saihi, Mounier, Aït-Fana (Montpellier)

Montpellier fortsätter att sakna alla kreativa spelare och Lorient har sina tre bästa mittbackar frånvarande, och har ännu inte skrivit kontrakt med Rose (Laval). Ska vi gissa på att Lorient backar hem med ett par spelare extra för att stänga av Montpelliers snabba kanter samt ge extra understöd till ovana mittbackar, och istället hoppas på att Traoré kan göra magi med sin vänsterfot? Oavgjort.

Toulouse – Saint-Étienne (Lördag 20.00)
Saknas: Aurier, Regattin (Toulouse), Diomandé, Brandão (Saint-Étienne)

Två jämnstora klubbar, två olika spelfilosofier. Hur mycket den här matchen öppnar upp sig beror helt och hållet på vilken attityd Toulouse går in i matchen med. Kör de sin vanliga fotboll, som stryper både ytor och kontringar, så kommer det här att bli en låst match. Ett tidigt mål från Saint-Étienne kan dock öppna upp matchen rejält. Bortaseger.

Valenciennes – Nice (Lördag 20.00)
Saknas: Angoua, Bong, Djuric, Massampu (Valenciennes), Anin, Pentecôte, Civelli, Cvitanich, Coulibaly (Nice)

Nice har ännu inte balanserat upp truppen och saknar dessutom flera viktiga spelare. Sett till att Nice är ett uselt bortalag och Valenciennes var ett av de bättre hemmalagen ifjol, så har jag svårt att se något annat än en hemmaseger med ett eller två måls marginal. Valenciennes måste dock rycka upp sig spelmässigt. Hemmaseger.

Bordeaux – Rennes (Söndag 17.00)
Saknas: Kana Biyik (osäker), Kembo Ekoko, Apam (Rennes), fler kan tillkomma här

Den här matchen är de snabba anfallens heliga fader. Det går nog inte att poängtera tillräckligt mycket hur viktigt första målet är i den här matchen, och eftersom Bordeaux nästan alltid gör minst ett mål under första kvarten så har de en stor fördel. Hemmaseger.

Marseille – Sochaux (Söndag 17.00) TV4 Sport
Saknas: Ej klart ännu

Fjolårets flopplag ställt mot varandra. Här gäller det att hitta balansen mellan stabilitet och frenesi. Marseille hade marginalerna med sig Reims och Sochaux hade de emot sig mot Bastia. Marseille sägs dock få tillbaka exempelvis Rémy, så de får betecknas som stora favoriter, trots osäkerheten i klubben. Sochaux’ start på säsongen är inte att leka med: tre nykomlingar som kommer att kämpa till sista blodsdroppen, samt Paris SG, Marseille, Saint-Étienne, Montpellier och Rennes. Det lutar åt en riktigt tung start på säsongen. Hemmaseger.

Ajaccio – Paris SG (Söndag 21.00) TV4 Sport
Saknas: Ej klart ännu

Om man bortser från de sportsliga kvalitéerna, så är Ajaccio på bortaplan en av de jobbigaste matcherna på året. Ajaccio spelar ettrigt och fult, och fansen kan ibland bli galna, även om de inte är särskilt många. Dessvärre så är Ajaccios backlinje så pass instabil, samtidigt som laget fortfarande väntar på sina två kvalitetsvärvningar Mutu och Cetto, att Paris SG lär få fina ytor att jobba med. Bortaseger.

***

Milan Bisevac (Paris SG till Lyon, €2,75 miljoner + €0,5 miljoner)
Lyon får in sin efterlängdade startmittback, Bisevac behöver inte sitta på bänken något mer och Paris SG släpper en lönepost och får även en till icke-EU-plats i truppen. Nog för att Paris SG förstärker en rival, men annars är det här en affär som alla vinner på. Ett mittbackspar med serben Bisevac och kroaten Lovren räcker långt, både i Ligue 1 och ute i Europa. Réveillère skulle egentligen ha skickats åt andra hållet, men han misslyckades med läkarundersökningen. 4/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-17 kl 19:25
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå