Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Omgång 3: Mutu-mania

Orsoni har haft några hektiska år. Mellan alla mordåtal och kokainaffärer, så har han även hunnit med att plocka ett par stora värvningar till Ajaccio som han är klubbpresident för. Först fixade han en deal med ett mexikanskt TV-företag så att Ajaccio kunde få den mexikanska landslagsmålvakten Ochoa, och den här sommaren kom han på idén om att “den där Mutu borde vara något”. För ett par dagar sedan blev affären klar. Två stora spelare som har kommit till Ajaccio på allt annat än normala sätt.

ANNONS

Vad har då Orsoni gjort för att få det dem? Ajaccio är fortfarande en av ligans minsta klubbar med en årlig omsättning på €19 miljoner, bara Troyes har en lägre omsättning. För att växa gör Ajaccio inte de klassiska “ett-litet-steg-i-taget”-grejerna, utan man försöker sig snarare på de stora sakerna. Det ligger inte i Orsonis mentalitet att ta mellanvägen till någonting. Han har dock erkänt att det inte var enkelt att övertala Mutu, framförallt inte eftersom Orsoni inte ville ljuga utan sa rätt ut till Mutu att Ajaccio är en väldigt begränsad klubb. Han var tydlig med vilken situation klubber är i som troliga nedflyttningskandidater, men försökte även berätta om fördelarna med att spela i Ajaccio. Hur bra Korsika är, att han skulle få spela mot Paris SG, att han skulle bli behandlad som en stor stjärna, de galna supportrarna. Ett par dagar efter matchen mot Paris SG så skrev till slut Mutu på för Ajaccio. Med tanke på att det handlar om två starka karaktärer som Orsoni och Mutu så kan vi tänka oss att de firade kontraktet på ett allt annat än normalt sätt, vi får väl hoppas att kokain och servitörer inte var inblandade den här gången…

ANNONS

Mutu blir dock ingen särskilt dyr affär. Han rev kontraktet med Cesena och tjänar €75 000/månad i Ajaccio, kanske ännu lägre, vilket är hälften av vad han hade i Cesena. Ett kontrakt på två år går därför på Ajaccio sammanlagt €2-2,5 miljoner om man räknar in sign on. För att vara en spelare som kan vara skillnaden mellan Ligue 1 och Ligue 2 så är det småpengar.

Personligen tycker jag det ska bli oerhört spännande att se vad Mutu kan hitta på. Just den gångna säsongen såg jag inte lika mycket Serie A som jag brukar göra så jag vet inte hur hans säsong i Cesena har varit, men i Fiorentina var han en gudomlig spelare. När han var som allra bäst tycker jag han var bland de bästa offensiva spelarna i Serie A. Motivationen lär inte vara densamma nu, men han har fortfarande kvalitéer som gör att Ajaccio kommer ta minst tio poäng extra den här säsongen om han får hålla sig skadefri.

ANNONS

Vad Ajacciofansen gör just nu? Hittar på bästa möjliga sätt för att tacka Orsoni för ännu en kioskvältarvärvning. Orsonis förflutna spelar ingen roll så länge han håller Ajaccio i Serie A i och gör en och annan värvning som får de egna fansen att gå upp i falsett. Nu sägs han jobba på att värva en ny mittback. Bli inte förvånad om Orsoni och Ajaccio presenterar ytterliggare ett förvånande, stort namn under de närmaste dagarna.

Matchtruppsinformationen nedan kommer att uppdateras under morgondagen, när alla lag har presenterat sina matchtrupper. 

Évian – Lyon (Fredag, 20.45) TV4 Sport Extra
Saknas:
Bugnet, Ehret, Mensah, Khlifa (Évian), Grenier, Gourcuff, Pied (Lyon)
Tillbaka/nya: Govou (Évian), Lovren, Réveillère (Lyon)

Om Évian förlorar även den här matchen så kommer det att börja gnällas. Tränaren Correa är duktig, men ingen större favorit hos fansen. Man har redan hunnit bli kräsna efter bara en enda säsong i Ligue 1, men samtidigt har spelet varit långt ifrån det man visade under förra året så kritiken är delvis befogad. Man slår mestadels långa chansbollar. Låga odds på att det blir en tråkig match med resultatet “typ 0-2”. Lyon lär starta med nyförvärvet Bisevac, men det är nog för tidigt för tidigare skadade Lovren att kliva in i startelvan. Pied är petad eftersom han lär säljas till Nice. Bortaseger.

ANNONS

Nice – Lille (Lördag, 17.00) TV4 Sport
Saknas:
Pentecôte, Coulibaly, Fofana, Cvitanich, Monzón, Eysseric (Nice), Basa, Kalou (osäker), Debuchy (Lille)
Tillbaka/nya: Anin, Civelli (Nice)

Nice lever för sådana här matcher. I “vanliga” ligamatcher får laget alltid slåss mot en krisstämpel, men när de stora lagen kommer på besök, då vaknar laget till. Lag som Marseille, Bordeaux, Toulouse och Paris SG misslyckades med att vinna sina bortamatcher mot Nice den gångna säsongen. Truppen är dock svag eftersom Pied, Eysseric och Cvitanich ännu inte är spelklara. Oroväckande att Cvitanich ännu inte kan spela, mer än två veckor efter det att han blev klar. Lille? Svag match mot FC Köpenhamn i veckan, har de revanschbegär eller är de lite slitna? Sent test på Kalou. Bortaseger.

Nancy – Toulouse (Lördag, 20.00)

ANNONS
Saknas: Helder, Moukandjo, Dampha, Hammar (Nancy), Rivière, Regattin, Aurier (Toulouse)
Tillbaka: Zenke (Nancy)

Ben Yedder och Mollo är i fokus, i egenskap av de troligaste matchavgörarna. Det blir nog nämligen på det sättet att någon form av individuell prestation, alternativt en fast situation, blir avgörande i den här matchen. Det är vissa farhågor inför den här matchen eftersom det är två lag som spelar liknande fotboll, med mycket folk centralt vilket kan låsa matchen, men på förhand är det ändå en av de mest intressanta matcherna den här omgången. Toulouse brukar dock ha lätt för Nancy. Oavgjort.

Reims – Sochaux (Lördag, 20.00)
Saknas:
Weber, Tacalfred, Sekkat, Peuget (Reims), Perquis, Sauget, Mikari, Butin, Duplus, Roussillon (Sochaux)
Tillbaka/nya: Signorino, Souaré (Reims), Contout (Sochaux)

ANNONS

Dags att resa på sig. Om Reims vill hänga kvar krävs det att de börjar plocka poäng, det här är deras första måste-match för säsongen. De saknar sina ordinarie mittbackar Weber och Tacalfred, men har förvånansvärt bra ersättare. Sochaux är så pass ojämna så det mesta lär handla om vilket humör de kommer till matchen med. Ett annat problem med Sochaux är att de har brister i avgörande lägen, både offensivt och defensivt. Hemmaseger.

Rennes – Bastia (Lördag, 20.00) TV4 Sport
Saknas:
Kembo Ekoko, Tettey, Apam, Boukari, Brahimi (Rennes), Agostini, Sans, El-Azzouzi (Bastia)
Tillbaka/nya:

M’Vila-situationen är inte löst och Rennes är kvar i samma grepp som tidigare. Antonetti måste även försöka hitta formen för Pitroipa och Féret, det är spelare som måste kliva fram nu när det går tyngre. Till skillnad från de andra nykomlingarna Troyes och Reims, så har Bastia visat upp en poängvinnarmentalitet som kommer ta dem långt det här året. Det är många som tror på skräll i den här matchen, inklusive undertecknad. Bortaseger.

ANNONS

Troyes – Lorient (Lördag, 20.00)
Saknas:
Faussurier, Enza Yamissi, Drouin, Bahebeck (Troyes), Pedrinho, Gassama, Ecuele Manga, Coutadeur, Aliadière, Quercia, Emeghara (Lorient)
Tillbaka/nya: Yattara, Bréchet (Troyes), Lautoa, Bourillon (Lorient)

Det ska bli intressant att se vad ett pånyttfött Lorient kan göra nu när de inte möter ett topplag. I en match mot Troyes kan de fokusera mer på sitt bollrullande högt upp i banan som ska nöta ut motståndarna, snarare än kontringar och distansskott. Man saknar dock sina tre förstaval som spetsanfallare. Bortaseger.

Valenciennes – Ajaccio (Lördag, 20.00)
Saknas:
Djuric, Angoua, Massampu, Camara (Valenciennes), oklart med Ajaccio
Tillbaka/nya: Bong (Valenciennes),

Är det något vi har lärt oss av Ajaccios senaste år i Ligue 1, så är det att man kan utmanövrera Paris SG på hemmaplan den ena matchen, för att sedan åka på storstryk under nästa bortamatch. Vi får se om nya tränaren Dupont har lyckats få in mer stabilitet i laget. Valenciennes är otroligt hemmastarka, elva segrar och fyra oavgjorda på de 20 matcherna man spelat på den nya arenan. Sådana här hemmamatcher, där man “ska” vinna, har man dock en tendens att tappa poäng i. Oavgjort.

ANNONS

Montpellier – Marseille (Söndag, 17.00)
Saknas:
Estrada, Bocaly, Saihi (Montpellier), oklart med Marseille
Tillbaka/nya: Mounier (Montpellier)

Ett utsålt derby. Marseille måste bevisa mer spelmässigt, Montpellier måste bevisa mer resultatmässigt. Tre segrar för Montpellier, tre för Marseille på de sex senaste ligamatcherna mellan de här två lagen. Den här matchen är omöjlig att tippa. Oavgjort.

Saint-Étienne – Brest (Söndag, 17.00)
Saknas: Baysse (osäker), Grougi, Alphonse, Brou Apanga, Coulibaly, Ferradj, Guidileye, Kantari, Ayité (Brest), oklart med Saint-Étienne
Tillbaka/nya: Makonda, Khaled (Brest)

Ett Saint-Étienne där allting är som vanligt, mot ett Brest som vi inte alls vet var vi har. Antagligen en rätt stabil hemmaseger att vänta, Chauvin gör sitt första år som huvudtränare i Ligue 1 och lär göra en del misstag under hösten. En förlust mot Saint-Étienne vore inte världens undergång för Brest. Hemmaseger.

ANNONS

Paris SG – Bordeaux (Söndag, 21.00) TV4 Sport
Saknas: Oklart
Tillbaka/nya: Oklart

Säsongens första stormatch? Kanske. Åtminstone den första matchen mellan två potentiella titelutmanare. Har Ancelotti förstått att man inte kan glida igenom ligaspelet utan att ha koll på motståndarna? Om inte, så kommer deras tröga backlinje och otydliga mittfältssammansättning få stora problem med det snabba anfallsspelet hos Bordeaux. Bordeaux brukar alltid ta minst lika många poäng mot topplagen som mot bottenlagen, så det här blir ett tufft test för PSG. Jag tror dock på islossning. Hemmaseger.

***

Aly Cissokho (Lyon till Valencia, €6 miljoner + €2 miljoner)
I helgens match mot Troyes såg vi vilken fotbollsspelare Cissokho är. Han har fysiken till att ta sig framåt, men han har ingen som helst spelförståelse utan går bara på chansinlägg efter chansinlägg. Lyon skrattar hela vägen till banken efter den här försäljningen, även om man köpte honom för runt det dubbla.

ANNONS

César Azpilicueta (Marseille till Chelsea, €8,8 miljoner)
Om Cissokho var en dålig deal för Valencia, så är det motsatsen med Chelseas köp av Azpilicueta. En av ligans klart bästa högerbackar med en mängd utvecklingspotential, att gå till Chelsea är ett bra steg. De kommer spela 60-talet matcher det här året, så Azpilicueta kommer få många chanser. Sett till att högerbackar fortfarande är en bristvara i fotbollsvärlden, så kanske Azpilicueta kan utvecklas till en av världens bästa på sin position.

Valentin Eysseric (Monaco till Nice, lån)
Ytterliggare ett bevis på att Monzón kommer att lämna Nice. Eysseric är nämligen, precis som Monzón, en duktig spelare när det gäller att ta fasta situationer. 20-åringen verkar vara lite av en Yohan Mollo-typ, som även han är fostrad i Monaco, och Mollo tar mycket inspiration från Cristiano Ronaldo. Frågan är om Eysseric är tillräckligt bra för Ligue 1? En billig, intressant lösning för Nice och en köpoption ingår. 3/5

ANNONS

Guirande N’Daw (Saint-Étienne till Ipswich, lån)
N’Daw såg ut att stanna då det inte fanns något intresse, men Saint-Étienne lyckades till slut skeppa iväg ytterliggare en medioker spelare som ändå bara hade fått sitta på läktaren.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-24 kl 20:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto