Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Har vi redan sett årets bästa målvaktsinsats?"

Det blir en kortare omgångsanalys än vanligt på grund av tidsbrist, men det finns ändå några saker att notera. En sak är att samtliga lag som slutade topp-5 förra året (Montpellier, Paris SG, Lille, Lyon, Bordeaux) misslyckades med att vinna den här omgången. De hårda kraven på resultat, de mindre lagens entusiasm i början av säsongen samt att vissa av toppklubbarnas nyckelspelare har haft landslagsturneringar under sommaren påverkar både spelet och resultaten. Hittills är det bara Bordeaux i hela Ligue 1 som lyckats göra tre bra matcher såhär långt.

ANNONS

Évian – Lyon 1-1
1-0 Barbosa (55′)
1-1 Bastos (72′)

Ooops. Nog för att Lyon inte har imponerat spelmässigt såhär långt, och Évian kan vara duktiga på att försvara sig, men man måste kunna ställa högre krav på Lyons insats. Som vanligt var det någon av López och Bastos som fick ta hand om det mesta i kvalitetsväg. Lyon hade svårt att komma till särskilt många vettiga lägen, Évian hade byggt upp hela sin matchplan på att få med sig en poäng. Har Aulas överskattat truppens förmåga? Det finns fortfarande lite tid att förstärka truppen de sista transferdagarna.

Nice – Lille 2-2
0-1 Payet (35′)
1-1 Pejcinovic (43′)
2-1 Bauthéac (55′)
2-2 Sidibé (58′)

Lille vilade över halva startelvan då man är tvungna att vinna mot FC Köpenhamn i Champions League den här veckan. Därför kom man aldrig i närheten av normal nivå. Några av ersättarna var bra, resten var osynliga. Det var istället Nice som skapade klart flest målchanser och var hela tiden hetare. Det kändes som att Nice var en nivå bättre på det mesta, förutom att man ibland gjorde en del stressade ingripanden i defensiven. Det som gjorde att Nice inte vann var att Landreau i Lilles mål gjorde en superb insats, den bästa insatsen från en Ligue 1-spelare såhär långt den här säsongen. Samma Landreau som nästa säsong lär sätta ligarekord i antal spelade matcher i högstadivisionen. Han har nu 556 matcher, rekordet har Ettori (alla matcher för Monaco) med 602 matcher.

ANNONS

Resultatet i matchen? Surt för Nice, okej för Lille.

Nancy – Toulouse 0-1
0-1 Sissoko (10′)
Rött kort Luiz (49′, Nancy)

Toulouse hade en stark start och fick även in det första målet tidigt, något som borde ha öppnat upp matchen. Det var dock bara Toulouse som fortsatte att pumpa på, men det ebbades ut efter en knapp halvtimme, och när väl Nancy kom igång fick man en man utvisad. Toulouse hade bra kontroll på grejerna, Nancy verkade mest rycka på axlarna och tyckte att “sådana här skitmatcher gör man ibland”. Toulouse saknade sex potentiella startspelare, och i 18-mannamatchtruppen fanns elva-tolv spelare från den egna akademin. Imponerande att då gå in och vinna så pass stabilt som man ändå gjorde.

Reims – Sochaux 1-0
Rött kort Corchia (36′, Sochaux)
Missad straff Ghilas (38′, Reims)

ANNONS
1-0 Självmål (94′)

En match mellan två nervösa och pressade lag som var i stort poängbehov, och det märktes. En match full med tekniska misstag, inte blev det en bättre matchbild av att Sochaux drog hem allt folk till egen planhalva efter sin utvisning. Reims körde med en helt ny backlinje jämfört med förra matchen, men den skötte sig förvånansvärt stabilt, även om de sällan sattes på prov. Ett mål i absolut sista sekunden gav en blytung seger. Sochaux, flopplag även det här året?

Rennes – Bastia 3-2
1-0 Alessandrini (22′)
1-1 Marque (27′)
2-1 Pitroipa (39′)
Kört kort Ilan (53′)
2-2 Marchal (75′)
3-2 Erding (83′)

Rennes reste sig i ett pressat läge och tog en välförtjänt seger. Bastia satte visserligen två mål på fasta situationer och de är effektiva framåt, men samtidigt bjöd man på klantigt försvarsspel flera gånger om, framförallt vid de två första målen. Det finns fortfarande mycket att jobba med spelmässigt i Rennes, man känner inte alls igen deras fina fotboll, men de är på gång. Det var lite frågetecken för Bastias defensiv inför säsongen, Hantz kanske måste ta ett steg tillbaka och köra en lite försiktigare fotboll?

ANNONS

Troyes – Lorient 2-2
1-0 Nivet (2′)
1-1 Barthelmé (18′)
2-1 Obaddi (51′)
2-2 Mvuemba (62′, straff)

Det är kul att se de rutinerade nyförvärven Nivet och Bréchet i Troyes. De kliver in och ger ett lugn till det här laget, och visar de yngre spelarna hur man ska spela fotboll. Man räddar dessutom sina lagkamrater i svåra situationer. Troyes insatser i de tre första matcherna har lovat mer än den ynka poängen som man hittills har tagit, men nu har man åtminstone tagit sin första poäng i den här säsongen. Lorient gjorde en okej insats, så hemmafördelen var inte särskilt stor, men visst hade man unnat Troyes en seger. Troyes börjar växa fram som en liten personlig favorit den här säsongen (efter Nice, såklart).

Valenciennes – Ajaccio 3-0
1-0 Samassa (16′)
Rött kort Pierazzi (37′, Ajaccio)

ANNONS
2-0 Néry (56′)
3-0 Självmål (79′)

Oavgjort mot Paris SG förra veckan, storstryk mot Valenciennes den här veckan. Där har ni verkligheten för Ajaccio. Valenciennes är dock ett fruktat hemmalag, men Ajaccio hade en väldigt svag start på matchen och det mesta gick emot dem. När även målvakten Ochoa gick ut skadad strax efter Nérys soloräd så var det inte mycket att snacka om. Hemmastarkt Valenciennes mot ett oturligt och nonchalant Ajaccio. Segermarginalen var kanske lite väl stor, men Valenciennes har nu sju poäng av nio möjliga och ser lite bättre ut än väntat, åtminstone i avgörande lägen. Motståndet har dock varit svagt (Ajaccio, Nice, Troyes).

Montpellier – Marseille 0-1
0-1 Gignac (76′)

“Hälften av mina spelare är rövhål”, sa Montpelliers president Nicollin efter matchen. Så är också ett sätt att uttrycka det på, jag skulle inte säga samma sak. Nog för att regerande titelhållarna bara har en poäng med sig efter de tre första omgångarna, men det här var ju en match där de kom igång med offensiven betydligt mer än tidigare matcher. Nu fick man grepp om bollen och var mer påhittiga, men man mötte en stark Marseillebacklinje. Spelet mattades dock efter ett tag, och en pånyttfödd Gignac kunde sticka upp och sätta ett mål för Marseille istället.

ANNONS

Serieledning, tre raka segrar och noll insläppta ligamål för ett Marseille i kaos. Montpellier ligger trea från slutet. Smaka på det.

Saint-Étienne – Brest 4-0
1-0 Aubameyang (13′)
2-0 Hamouma (28′)
3-0 Guilavogui (61′)
4-0 Aubameyang (62′)

Saint-Étienne hade börjat säsongen svagt, men Galtier testade nya saker och helt plötsligt var anfallsspelet från fjolåret, fyllt med kombinationer och snabbhet, tillbaka. Mot ett Brest som inte riktigt visste hur de skulle agera så var det total överkörning när dessutom Aubameyang, en av ligans bästa offensiva spelare, gjorde sin första bra match för säsongen. Det är väl sådana här förluster som Brest får tåla om de ska ha en spännande men oerfaren tränare som Chauvin, som försöker spela en mer offensiv fotboll. När spelet inte stämmer blir det luckor i defensiven. Man ska dock inte underskatta Saint-Étiennes prestation, det är såhär de ska spela fotboll.

ANNONS

Paris SG – Bordeaux 0-0

Ancelotti ändrade om en hel del jämfört med de tidigare matcherna, både med spelare och taktik. Rabiot, född 1995, fick starta. En kille som tidigare spelat mittback, men numera är någon slags offensiv mittfältare/tvåvägsspelare. Han gjorde det bra, var alltid spelbar, försökte sig på lite olika saker, visade fin teknik, var hög (längdmässigt) som ett hus, stor kalufs. Lite väl enfotad och mattades ju längre matchen led, men det var inte hans fel att PSG tappade poäng.

PSG började matchen bra, man hade tålamod och spelade runt. Man blev dock otåliga ju längre matchen gick, och man hade problem att hitta bollar till Ibrahimovic. Anledningen? Bordeaux hade gått tillbaka till att spela med en fembackslinje, så Ibrahimovic var tvungen att ensam slåss mot tre mittbackar. Ett litet steg i rätt riktning för Ancelotti och Paris SG, men kraven på resultat är skyhöga. Nu måste man vinna de kommande matcherna för att man ska dämpa buropen. Fotboll är en komplex sport, det krävs mer än pengar för att vinna matcher.

ANNONS

Tabell: Omgång 3

Omgångens bästa: Landreau (Lille). Fyra-fem riktigt bra räddningar. En av de bästa målvaktsinsatserna i ligan under de senaste åren.

Omgångens sämsta: Ilan (Bastia). Vissa röda kort är mer korkade än andra. Ilan fick frispark emot sig, en solklar sådan, och följde upp ett gult kort med att protestera sig till ytterliggare ett gult, detta när hans lag var i ett måls underläge.

Omgångens Kim: Bajrami (Monaco). Fräscht inhopp mot Arles, även om matchen redan var vunnen.

Omgångens mål: 1-1 Bauthéac (Nice – Lille). Jo, Bastos’ frispark var stenhård, men murens placering sätter vi ett frågetecken för. Nices kontring mot Lille var däremot perfekt. Palun, en nödlösning på högerbacken, vinner boll vid egen planhalva nära hörnflaggan, sedan tar det inte många tillslag och sekunder innan bollen vackert har vandrat ända fram till Bauthéac som med “fel” fot skjuter bollen i krysset.

ANNONS

Omgångens elva (4-3-3)

Aubameyang (ASSE) – Gignac (Marseille) – Alessandrini (Rennes)
Sissoko (Toulouse) – Lemoine (ASSE) – Barbosa (Évian)
Néry (Val.) – Krychowiak (Rei.) – Perrin (ASSE) – Dja Djédjé (Év.)
Landreau (Lille)

Kommentar: Krychowiak och Perrin var kanske inte självklara val, men bägge två är i grunden mittfältare som fått kliva in som mittbackar, de spelade över förväntan i två lag som höll nollan. Många som slogs om platserna på det mittfältet, och fler spelare från Saint-Étienne (ASSE) hade kunnat komma med. Jämnt skägg mellan Alessandrini och Pitroipa. Landreau och Aubameyang de mest givna.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-27 kl 22:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto