POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"En fråga om ambitioner"

Olivier Sadran. Bara 43 år gammal, men han har ändå varit president för Toulouse i elva års tid. När han tog över klubben sommaren 2001 hade klubben gått i konkurs och var nere i tredjedivisionen. Han hade ingen erfarenhet av att sköta en fotbollsklubb, och med hans 32 år på passet fanns det till och med några spelare i A-truppen som var äldre än honom själv.

Trots detta lyfte han upp klubben två divisioner på två säsonger, klubbens ungdomslag vann Coupe Gambardella år 2005 och ett par år efter det slutade A-laget på en tredje plats i Ligue 1, något som innebar Champions League-kval. Detta med Johan Elmander som den kanske största, bästa och viktigaste spelaren i laget.

Klubben var som ett nytt Lyon, fast man hade växt ännu snabbare. Det hade tagit över tio år för Aulas att få Lyon till toppen i Ligue 1, Sadran hade lyckats på sex år. Ambitionerna var höga i klubben, men man lyckades inte hitta rätt melodi för att få behålla de bästa spelarna. Istället för att etablera sig i striden om Champions League-platserna och eventuellt ett ligaguld, så har man varit mer ojämna resultatmässigt, och trots att man sitter på ligans kanske starkaste defensiv så får man nuförtiden vara nöjda om man slutar på en sjätteplats. Man har inte kunnat att bygga ihop en stark startelva, utan hela tiden fått bygga nytt.

Inte heller själva klubben har lyckats att växa. Idag har man en omsättning på €40 miljoner/år, vilket gör att man ligger i det övre mittenskiktet av ligan, långt efter toppklubbarna. Även klubbar som Saint-Étienne och Rennes omsätter mer. Sadran har dock kommit till en insikt de senaste året – egna produkter och billig scouting funkar minst lika bra som dyra spelarköp.

Toulouse har hittat Emana i Valencias reservlag, Abdennour i den tunisiska ligan och Elmander i Bröndby. Man har varit duktiga på att se potentialen i spelare i åldrarna 18-22 år, och då framförallt spelare som det inte är en stor huggsexa över. Ben Yedder är ett bra exempel – för två år sedan spelade han egentligen bara futsal, nu är han Toulouses ordinarie anfallare.

Man har dock på senare år haft problem att värva etablerade A-lagsspelare, så mycket till den grad att Sadran nu har sagt nej till att värva ihop ett lag. Nu ska man satsa hårt på egna produkter, och komplettera med någon enstaka spetsvärvning och ett par rutinerade “pappor” till truppen. I sommar har man sålt för €8,1 miljoner, men har bara hämtat in de gamla gratispelarna Zebina och Blondel. Det betydde exempelvis att laget som startade ligamatchen mot Nancy (vinst, 1-0) i helgen såg ut såhär:

4-1-4-1 (Spelare i fetstilt är från den egna akademin)

Ben Yedder
Tabanou – Siriex – Sissoko – Braaten
Akpa Akpro
M’Bengue – Abdennour – Yago – Ninkov
Ahamada

Bänk: Blondel, Firmin, Didot, Aguemon, Peyre, Rodrigues, Bangré

Dessutom saknades exempelvis Capoue, den främsta akademiprodukten från de senaste åren. 11/18 spelare i matchtruppen hade alltså blivit fostrade i klubbens egen akademi. Sammanlagd prissumma för den här matchtruppen: €4,5 miljoner. Snittålder på matchtruppen: 23 år (höjs rejält av Didot, Blondel, Siriex och Braaten).

Toulousefansen ser såklart positivt på just det här fenomenet, men det är en fråga som alltid dyker upp: att satsa såhär hårt på egna talanger, är det ett tecken på höga ambitioner, eller brist på detsamma? Man kan argumentera för att klubben satsar hårt på att behålla de här spelarna, men samtidigt finns det pengar på banken som kan spenderas. Klubben som för några år sedan siktade mot Champions League får nu se exempelvis den 19-åriga debutanten Yago kliva in och spela mittback i en viktig bortamatch i ligan.

Själv är jag av åsikten att om en klubb verkligen har pengar att lägga ut på att förbättra truppen, så kommer de göra det. Det gömmer sig mer bakom brist på nyförvärv än att “vi tror på våra ungdomar”. Det är dock en fråga om att dra och släppa i handbromsen. Toulouses sportsliga organisation hade kortsiktigt (och därmed också långsiktigt) mått bra av ett par stabila nyförvärv. Det kan finnas en stor risk i att chansa med för många unga spelare. Det är inte på något sätt en garanti att man blir en duktig fotbollsspelare, bara för att man spelar i Ligue 1 när man är 17-19 år gammal.

Se exempelvis på det Coupe Gambardellalag som vann finalen år 2005. Man var då Frankrikes bästa ungdomslag för spelare som var 18 år eller yngre, men väldigt få spelare från den truppen har lyckats. Constant (Milan) fick visserligen hoppa in i den där finalen år 2005, men annars är Ayasse (Nancy) och Pentecôte (Nice) de som har lyckats bäst – och de är inte ens ordinarie i mitten/bottenlag i Ligue 1. Finalen vanns med hela 6-2 mot ett Lyon som hade spelare som Rémy, Ben Arfa och Benzema i laget. Bara för att man är lovande när man är 17-18 år, eller för den delen förlorar en final med 2-6, så betyder det inte att man har hela sin framtida A-lagskarriär spikad och klar.

Fansen är redan irriterade över bristen på nyförvärv, men Toulouse håller fast vid att man är en klubb som ska upp och slåss i toppen av tabellen om några år. Ahamada var den målvakten som höll flest nollor i ligan ifjol, M’Bengue är en av ligans bästa vänsterbackar, Capoue är fransk landslagsman, även Sissoko har gjort en A-landskamp, Tabanou står för stora delar av lagets anfallsspel. Klubben har visserligen tidigare fått fram spelare som Candela och Barthez, men aldrig tidigare har man haft så här bra rull på akademispelare.

De kommande dagarna, fram till det att transferfönstret stänger den 4:e september 23.59, kan komma att bli avgörande för Toulouses kommade säsonger. Om man värvar in en eller två spelare med rätt profil, som kan hjälpa de unga spelarna, så tycker jag att man kan säga at Toulouse har höga ambitioner för framtiden. Om inte? Då är det nog snarare så att man satsar på att förbättra ekonomin de kommande åren.

***

Den franska A-landslagstruppen till VM-kvalmatcherna mot Finland (7:e september) och Vitryssland (11:e september)

Målvakter: Lloris (K), Mandanda, Landreau
Försvarare: Clichy, Evra, Jallet, Koscielny, Rami, Réveillère, Sakho, Yanga-Mbiwa
Mittfältare: Cabaye, Capoue, Diaby, Gonalons, Matuidi, Mavuba, Valbuena
Anfallare: Benzema, Giroud, Gomis, Ménez, Ribéry

Saknas (i urval)
Målvakter: Carrasso
Försvarare: Sagna, Abidal, Kaboul, Mexès, Varane, Debuchy
Mittfältare: Malouda, A.Diarra, L.Diarra, Nasri, M’Vila, Ben Arfa, Gourcuff
Anfallare: Rémy, Gameiro

Deschamps saknar många spelare. Av bråkstakarna från EM-slutspelet så är det bara Ménez som har blivit uttagen, antagligen eftersom han varit så tydlig med att be om ursäkt. Nasri, Ben Arfa och M’Vila får fortfarande stå utanför truppen. Dessutom är många spelare skadade eller ännu inte i form, exempelvis Sagna och Debuchy, så det här är en bra bit ifrån den bästa möjliga truppen.

De förändringar man kan notera är att Landreau är ny tredjemålvakt och de unga spelarna som Deschamps verkar vilja satsa på är Capoue, Gonalons och Yanga-Mbiwa. Annars är det inga större förändringar jämfört med hur Blanc hade det.

***

Sebastián Dubarbier (Lorient till Córdoba, gratis)
För tre år sedan hämtade Lorient in tre argentinare – Sosa, Dubarbier och Peñalba. Man storsatsade på det spåret. Nu har alla tre lämnat och alla tre värvningar var floppar. Dubarbier var utlånad till Córdoba förra året, och man har förhandlat under hela sommaren för att hitta en lösning som betydde att han stannar kvar i den spanska andradivisionen.

Mickaël Ciani (Bordeaux till Lazio, €2,5 miljoner)
Ciani gjorde en landskamp år 2010, men sedan dess har karriären gått rakt nedåt. Han har haft vissa perioder där han nått tillbaka till sin råa, dominerande mittbacksstil, men under andra perioder har han sett riktigt svag ut. Gillot har jagat en mer stabil mittbackstyp (Baysse?) i ett års tid, och sålde gladeligen Ciani. Får han en pånyttfödelse i Serie A?

Tomás Micola (Brest till Slavia Prag, €0,5 miljoner)
När Micola köptes till Brest för ett par år sedan var det med tron på att det var en kontringsstark supertalang. Han har bara lyckats göra ett enda mål under de här två säsongerna, och Brest har velat skeppa iväg honom under en längre tid. Det var först nu som det dök upp en villig köpare.

David Jarolim (Hamburg till Évian, gratis)
Jarolim har hängt i Hamburg i en herrans massa år. Han behövde dock hitta en ny klubb den här sommaren. Det är bra av Évian att få in en sådan här rutinerad spelare utan att betala någon övergångssumma, men behövdes verkligen en till central mittfältare? 3/5

Fabian Monzón (Nice till Lyon, €3 miljoner + €2 miljoner)
Monzón var lite av en chansvärvning för Nice förra året, han såg inte särskilt stabil ut i Boca, men han tog chansen rejält under den gångna säsongen. En spelare som älskar att använda sin vänsterfot. Lyon får en bättre vänsterback än Cissokho och sparar samtidigt in pengar. Nu ska vi bara se hur han klarar av den här kvalitetsklättringen från Nice till Lyon. 4/5

Jérémy Pied (Lyon till Nice, €3 miljoner)
Det ryktades först att Nice skulle få €2,5 miljoner plus Grenier och Pied i utbyte mot Monzón. Det var dock för bra för att vara sant. Pied för €3 miljoner är dock en bra värvning. Han kommer antagligen att blomma ut ordentligt när han får starta varje vecka. En ny Mounier? 4/5

Steed Malbranque (Klubblös till Lyon)
Malbranque skrev på för Saint-Étienne förra sommaren, men bröt kontraktet efter bara en ligamatch, det är fortfarande oklart varför. De senaste månaderna har han tränat med Lyon, som plockar in honom som en billig reserv. Han är ju trots allt fostrad i klubben. 2/5

Lucas Mendes (Coritiba till Marseille, €2 miljoner)
En svårbedömd värvning, framförallt eftersom jag aldrig har sett honom spela. Vissa menar att det är ett kap, en vänsterback som är atletisk och en strålande huvudspelare, medan andra tycker att man istället skulle ha lagt pengar på ett mer säkert kort (exempelvis Bong i Valenciennes). 3/5

Abraham Guié Guié (Nice till Lausanne, lån)
En av Nices alla floppvärvningar till offensiven, en spelare som kom in när dåvarande sportchefen Roy var desperat efter att fylla upp truppen med spelare under förra sommarens sista transferdagar. Fansen brukar håna honom, det enda han har är en okej snabbhet. Kommer antagligen aldrig mer att spela i Nice.

Kafoumba Coulibaly (Nice till Kasimpasa, €1,5 miljoner)
Coulibaly går till storsatsande Kasimpasa och blir lagkamrat med Isaksson. Han ville testa på något nytt, även om Nice såg honom som ordinarie högerback det här året. Man behövde dock pengar, och Coulibaly är inte mer än en okej spelare, så i slutändan var det inte svårt för Nice att acceptera ett bud.

Diego (Tours till Reims, €1,5 miljoner)
Reims lyckades hitta pengar till att göra en stor mittfältsvärvning. Diego har jagats av varenda bottenlag i Ligue 1, och Reims sätter högra krav på honom. Kan gå lite hursomhelst detta. 3/5

Jean II Makoun (Aston Villa till Rennes, lån)
Makoun var stundtals strålande på Lilles mittfält för några år sedan. Han gick då till Lyon, som värvade alla duktiga Ligue 1-spelare de kom åt. Efter det har karriären inte varit särskilt bra. Det finns hopp om att han ska nå tillbaka till gamla höjder, och isåfall är det en kanonförstärkning. Annars? Nja. 3/5

Alexander Tettey (Rennes till Norwich, €1,5 miljoner)
Rennes’ utrensning fortsätter. Tettey gjorde alltid ett habilt jobb när han fick spela för Rennes, vilket inte blev så ofta. Ingen direkt förlust för Rennes. €1,5 miljoner är ett klart godkänt pris.

Razak Boukari (Rennes till Wolves, €3,5 miljoner)
Det syns att talangen finns där, men han lyckades aldrig i Rennes, precis som med Tettey. Några enstaka bra prestationer var allt han bjöd på från sina kantpositioner. Rennes är glada över att att ha fått tillbaka stora delar av de €5 miljonerna man betalade för 18 månader sedan.

Bakary Sako (Saint-Étienne till Wolves, €3,8 miljoner)
Jag gillar verkligen Bakary Sako, han har en rejäl vänsterslägga, speedig spelstil och en udda familj (bror 1 och bror 2). Hans fjolårssäsong var inte lika bra som förväntat eftersom folk trodde att han skulle blomma ut till lagets stjärna, men han borde ha kunnat hitta en bättre klubb än Wolves om han nu var ute efter en nytändning.

Lynel Kitambala (Saint-Étienne till Dynamo Dresden, lån)
Slog sin flickvän/fru förra året vilket gjorde att jag tappade all respekt för honom. Saint-Étienne var i stor brist av anfallare förra sommaren, så man värvade Kitambala i all hast. Han lyckades inte alls och får nu spendera ett år i Frankrikekolonin i Dynamo Dresden.

Damien Perquis (Sochaux till Real Betis, €0,75 miljoner)
Sochaux vill bygga upp ett helt nytt lag och skeppar iväg alla spelare som känner minsta tvekan åt att stanna i klubben. Perquis var lagets bästa mittback, men kontraktet höll på att gå ut så de sålde honom. De borde nog värva en ny mittback, annars ser det lite väl tunt ut bakåt.

Carlos Sánchez (C.S.D. Rangers till Valenciennes, lån)
Sánchez ville testa på något nytt, så han förlängde inte kontraktet med Valenciennes. Därför lämnade han klubben i somras. Det pratades om bland annat Udinese och Bolton, men när inte erbjudande dök upp så fick han göra en underlig grej. Han skrev på för chilenska klubben C.S.D. Rangers och blev direkt utlånad till… Valenciennes. Valenciennes har saknat spelskicklighet på mittfältet i början av säsongen, så det är ett välkommet tillskott. 4/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-30 kl 11:50
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå