POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Fyra matcher, sedan fick han sparken"

Franska klubbar har gott om tålamod för sina tränare, det är en av de sakerna som jag tycker är vackert med Ligue 1. Visst, det brukar bli runt fem tränarbyten under varje säsong, men varje tränare brukar få ett par år på sig att försöka bevisa sitt värde – såvida de inte skickar ned klubben i absolut katastrof. Att det ser ut såhär var en av anledningarna till att det blev högljudda protester när Paris SG ersatte Kombouaré med Ancelotti. “If it ain’t broken, don’t fix it” genomsyrar de flesta av klubbpresidenternas tänk. Fegt menar vissa, tålamod menar andra. Jag är närmare åt tålamod-hållet, men samtidigt skulle fransk fotboll må bra av lite hårdare och snabbare beslut.

Det finns ju dock undantag, klubbar som går hårt åt att det är fegt att vänta. Évian sparkade tränare Paille när de ledde tredjedivisionen för ett par år sedan, i vintras fick Casoni lämna trots att man gjorde sin första säsong i Ligue 1 någonsin och då låg på en elfteplats, och efter förlusten borta mot Ajaccio (ni kan ju fråga Paris SG hur “lätt” det är att spela borta mot Ajaccio…) i helgen så fick man nog av Correa. Förra året kom ligans första tränarbyte (Roy i Nice, som dock befodrade sig själv till sportchef istället) den 15:e november. Nu dröjde det inte längre än till den 3:e september innan vi fick en förändring på en klubbs tränarpost.

Det är ändå underligt. Jag tycker att Pablo Correa, 45 år gammal, är en av ligans bättre tränare och han gjorde ett hästjobb med att ta ett ekonomiskt begränsat Nancy till en rad mittenplaceringar. Han anställdes som ny tränare för Évian i januari i år. Visst, klubben avslutade den förra säsongen svagt och den här säsongen har man bara tagit en poäng fyra första matcherna, men man har mött bland annat Bordeaux och Lyon. Nej, det här handlar inte om resultaten, utan för att Évian märkte att Correa inte alls passade in i klubbens stil. Han lägger stort fokus på hur hans egna lag ska sköta det defensiva spelet och är inte förtjust i att släppa fram ungdomar. Évians stora mål är att spela underhållande fotboll och ha mängder med spelare från den egna nystartade akademin i A-truppen. Det handlar alltså om dålig tränarscouting från Évians sida, även om Correa tog dem till en niondeplats den gångna säsongen. Man har egentligen bara väntat ut till att ha en bra ursäkt till att sparka honom. Nu får vi se var Correa hamnar här näst. Sochaux? Utomlands?

Det är sportchefen Dupraz som blir tillfällig tränare, även om det inte är klart om han bara är det under en kort tid eller under resten av säsongen. Det här är den tredje gången som Dupraz tränar Évian. Först gjorde han det mellan 2000 och 2009, direkt efter det blev han sportchef och satte in sig själv som tillfällig tränare under våren 2010. Det ryktas om att Boghossian, tidigare landslagsspelare och numera delägare av Évian tillsammans med bland annat Zidane, kommer att ta över. Han har dock aldrig varit huvudtränare tidigare, så det är fullt möjligt att han snarare ska agera marionettdocka åt sportchefen Dupraz.

Évian har alltid sköts på ett annorlunda sätt, ett ofranskt sätt. Huruvida de tar rätt beslut är en lång diskussion, men de följer iallafall inte den klassiska mellanmjölksvägen. För mer läsning om Évian och Pablo Correa så rekommenderar jag de här länkarna: Länk 1. Länk 2.

Lyon – Valenciennes 3-2
0-1 Gil (12′)
1-1 Bastos (17′)
2-1 Gomis (20′, straff)
3-1 Grenier (66′)
3-2 Pujol (76′)

Lyon gör sällan mer än vad de behöver. De började matchen mot Valenciennes på ett oinspirerat sätt, men när de fick ett mål emot sig kom de med två snabba repliker. Vi har sett det så många gånger förr. Ett lunkande Lyon som helt plötsligt får kvickhet och påhittighet i anfallen när de måste göra mål. Med undantag för hur de försvarade fasta situationer så gjorde Lyon en stabil insats efter ledningsmålet. Ynglingarna Lacazette och framförallt Grenier låg bakom segern.

Toulouse – Reims 1-1
0-1 Självmål (56′)
1-1 Ben Yedder (88′)

När Toulouse slängde in juniorer i startelvan i förra matchen blev det seger. När man satsade på ett mer rutinerat manskap mot Reims så var förlusten inte långt borta. Det var någon form av underskattning, för när Toulouse väl kom igång i slutet av matchen så var det bara en storspelande Agassa i målet hos Reims som räddade nykomlingen från förlust. Varför spelade inte Toulouse sådär från början?

Bastia – Saint-Étienne 0-3
0-1 Cohade (11′)
0-2 Aubameyang (26′)
0-3 Guilavogui (89′)

Efter en pigg och jämn start på matchen så hade Saint-Étienne ensamrätt på farligheter i första halvlek. Man hade helt klart tagit med sig Brest-matchen (4-0) in i den här och siffrorna hade kunnat vara större än 2-0 i paus. Bastia tappade boll på helt fel ställen, så Saint-Étienne kom med rättvända spelare i hög fart in i sista tredjedelen. Bastia lyckades stabilisera upp sig i andra halvlek genom att ta andra typer av risker, men det tog fram till den 70:e minuten innan man skapade sin första målchans.

Brandão fick göra debut för Saint-Étienne med ett kort inhopp, och i klassisk Brandão-anda så höll han först på att göra självmål, sedan fick han en hockeyassist till det tredje målet. Han är överallt och försöker sig på allting, i både positiv och negativ bemärkelse. Om det finns någon Bendtner i Ligue 1 så är det Brandão.

Lorient – Nancy 3-0
1-0 Giuly (19′)
Missad straff Traoré (34′, Lorient)
2-0 Koné (35′)
3-0 Traoré (84′)

Efter en jämn start på matchen så var det Giulys första mål i Lorienttröjan som avgjorde matchen. Det är alltid svårt att vända matcher mot Lorient eftersom de är så pass passningsskickliga när de har en bra dag, det är svårt att ta bollen från dem. I den här matchen nådde man upp till nästan samma nivåer som de hade för ett par år sedan, då de kallades för “Frankrikes Arsenal”. Nancy sprattlade till litegrann, men då räddades Lorient av Koné och Audard innan Traoré satte 3-0 genom en enormt vacker frispark.

Brest – Troyes 2-1
1-0 Ben Basat (11′)
1-1 Obaddi (66′)
2-1 Dernis (94′)

Till och med Brests tränare Chauvin lät irriterad över vinsten. Brest hade bara två chanser på matchen: ett inlägg som stöttes in och ett chansskott som borrade sig upp i krysset. Annars var det Troyes som dominerade matchen igenom. Två ramträffar, en sanslös räddning från Thébaux, en kaosartad situation där bollen bara inte ville in. Det var de hetaste chanserna för Troyes, bortsett från målet. Hade de varit mer effektiva så hade de tagit 6-7 poäng såhär långt. Nu står de bara på 1 poäng.

Ajaccio – Évian 2-0
1-0 Medjani (20′)
2-0 Cavalli (42′)

Ajaccio börjar alltid sina hemmamatcher i högt tempo. Den stora frågan brukar snarare vara om de tar vara på sina målchanser, eller missar och börjar att tröttna. Den här kvällen skapade de chans efter chans och bara fortsatte att trycka på i hela första halvlek, även efter 1-0. Évian gjorde revolutionära förändringar i pausen vilket nästan ledde till en reducering, men när den inte kom tog Ajaccio kontroll på matchen igen.

Sochaux – Montpellier 1-3
0-1 Belhanda (15′, straff)
0-2 Herrera (57′)
1-2 Privat (62′)
1-3 Cabella (77′)

Tänk vad mål kan betyda mycket. Montpellier tog tag i matchen från start utan att för den skull imponera, men Sochaux fick den bästa chansen när Boudebouz hade helt öppet läge. Ett mål där och matchutvecklingen hade varit en helt annan. Nu gjorde istället Montpellier det första målet och fylldes med självförtroende och stabilitet. Det krävdes ett nickmål av Privat för att Montpellier skulle börja skaka, men då skakade man å andra sidan ordentligt. Matchens lirare Cabella lyckades dock gräva fram en målchans, och då var matchen spikad. De olika sektionerna i matchen var tydligt avdelade av målen.

Bordeaux – Nice 1-1
Rött kort Sané (64′, Bordeaux)
1-0 Saivet (86′)
1-1 Traoré (92′)

Sett till hur matchen utvecklade sig var det ett rättvist resultat, men Bordeauxtränaren Gillot var inte nöjd efter matchen. Nog för att man hade spelat en viktig match i Europa League på torsdagen, men det saknades aggresivitet och tempo i spelet. Bordeaux gjorde en hel del liknande insatser förra året. Laget är svåra att tippa av den anledningen. Sett till målchanserna i den här matchen så borde det dock ha kommit fler mål tidigare.

Marseille – Rennes 3-1
1-0 Morel (15′)
1-1 Féret (57′)
2-1 Gignac (84′)
3-1 Självmål (93′)

Serieledarna Marseille har full pott efter fyra matcher, samtidigt som man har gått bra i Europa League. Precis som i förra ligamatchen mot Sochaux så startade man riktigt bra under den första kvarten, fullt med frenesi, för att sedan mattas och bjuda in motståndarna i matchen. Den här gången hade man dock tagit ledningen efter den fina starten. Även om Rennes hade några bra perioder i matchen, i klassisk Rennes-stil, så var det här Marseilles match. Gignac fick återigen visa att fettrehaben förra sommaren samt tränarbytet har gjort stor nytta för honom personligen.

Efter en bra start på säsongen så börjar genast kraven att bli högre och det finns en mer positiv atmosfär kring klubben nu än vad det var för baraq en månad sedan, det återstår bara att se hur länge det håller innan man faller ihop. Å andra sidan sa jag samma sak om Montpellier förra året…

Lille – Paris SG 1-2
0-1 Ibrahimovic (1′)
1-1 Chedjou (12′)
1-2 Ibrahimovic (21′)

Så kom den där första segern för Paris SG. I den här matchen fanns det ännu fler glimtar av vad Paris SG kan göra när de får vara ett mer samspelt lag med alla stjärnor på planen. Alla vet ju att det bara krävs tid för att få det att fungera, men samtidigt är kraven skyhöga redan från start. Sedan har de Ibrahimovic, som kan göra lite vad han vill. Kan man vara en av världens bästa spelare även om man “bara” spelar i Ligue 1?

Tyvärr fick “bara” 32 707 åskådare chansen att se matchen, trots att arenan tar drygt 50 000. Anledningen är att det har varit en stor marknad i Lille den här helgen, så det fanns inte tillräckligt med poliser. Det var bara säsongskortinnehavarna som fick komma in. Annars hade det nog blivit fullsatt.

Omgångens bästa: Malbranque (Lyon). Har inte spelat fotboll på ett år och kom till Lyon för att vara en billig mittfältsreserv, men går direkt in från start och levererar en riktigt fin insats som defensiv mittfältare. Har Lyon gjort ett riktigt kap?

Omgångens sämsta: Några enstaka Sochaux”fans” som tydligen ska ha hoppat på den egna spelaren Boudebouz genom att kalla honom för bland annat en “smutsig arab”. Anledningen är att han vill gå till Marseille. Sochaux jobbar hårt med att hitta de skyldiga.

Omgångens Kim: Ibrahimovic (Paris SG). Två klassmål och alltid ett hot, trots att han mötte ett i vanliga fall stenhårt mittbackspar.

Omgångens mål: Ibrahimovic 0-1 (Lille – Paris SG). Det var många vackra mål den här omgången. Alain Traorés frispark, Dernis’ avgörande i 94:e minuten, halvvolleyn från Gignac. Paris SG:s första mål mot Lille visade dock upp alla kvalitéer som laget besitter. Dessutom såg det väldigt… samspelt ut.

Omgångens elva (4-3-3)

Giuly (Lorient) – Ibrahimovic (Paris SG) – Aubameyang (ASSE)
Malbranque (Lyon) – Grenier (Lyon) – Cabella (Montpellier)
Brison (ASSE) – Koné (Lorient) – Medjani (Ajaccio) – Clerc (ASSE)
Agassa (Reims)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-09-03 kl 15:25
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto