Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Ny förbundskapten, samma problem"

Hansson blogg

Deschamps kan inte förändra allting över en natt, men han gör så gott han kan över de sakerna han kan påverka. Han har åtminstone visat att han inte tolererar dåligt beteende då han har valt att inte ta med Nasri och Ben Arfa, trots att konkurrensen på kantplatserna inte är särskilt stark. Gullegrisen hos Blanc, M’Vila, är inte heller med, utan Deschamps tycker att attityden är bättre hos Gonalons och Capoue. Möjligen inte bättre spelare, men bättre attityd. Vi får se hur länge det dröjer innan M’Vila är tillbaka i A-landslagssammanhang. Det finns trots allt en brist på spelare med ledaregenskaper, några som kan hålla tillbaka de unga egon som finns. Deschamps vill nog vänta in och se hur omklädningsrummet fungerar innan han slänger tillbaka M’Vila.

En del av snacket handlar om att försvaret fortfarande är rejält skadedrabbat, men det går inte att komma ifrån att Lloris är den som “alla” talar om just nu. Villas-Boas har sagt att Friedel är förstemålvakt i Tottenham, vilket skulle betyda att Frankrikes landslagskapten får sitta på bänken, något som har irriterat fransmännen. Själv har jag svårt att se det stora problemet. Lloris kommer att vara förstemålvakt i Tottenham inom ett års tid. Under det närmaste året kommer det “bara” att spelas fem stycken kvalmatcher, varav två är under det här uppehållet, och två stycken är mer än ett halvår framåt i tiden. Just nu är han i matchform, och mycket kan hända under ett halvår. Fransmännen gillar dock att gnälla på saker, och visst har de en poäng i att det är viktigt med en Lloris i toppform när Deschamps bygger nytt. Målvakter brukar dock kunna konservera formen även om man bara får spela några strömatcher i cuperna, och det kan fortfarande bli så att Lloris kommer vara förstemålvakt i Tottenham inom kort. De köper inte en spelare för €10-15 miljoner för att ha på bänken.

Annons

I kvällens VM-kvalmatch borta mot Finland kommer Lloris iallafall att få starta. Frankrike brukar börja kvalen svagt, men nu har man Spanien i sin grupp så då får man inte göra några onödiga poängtapp. Det mest intressanta för mig blir inte att se hur bollrullet fungerar, utan hur pass bra Frankrike är i avgörande lägen. Det kan bli två orutinerad och unga mittbackar (Sakho, Yanga-Mbiwa) som inte får göra misstag, och det vore kul om Ribéry kunde visa upp målformen som han hade innan EM-slutspelet. Får Finland det första målet, alternativt att Frankrike bränner en mängd chanser, så kommer det att bli en riktigt jobbig kväll. Finland kunde trots allt hota både Holland och Sverige under det förra kvalet. Spelet i defensivt och offensivt straffområde är det som är överlägset viktigast ikväll. Att visa upp fina intentioner och rulla bollen fint får man syssla med i träningslandskamper.

Annons

Det känns ändå som att vissa spelmässiga problem kommer att lösas av eleganta Diaby. Han har egentligen allting, men framförallt kan han slå svåra passningar, ta med sig bollen på små ytor, komma i djupledslöpningar och vinna dueller. Dynamiken han kommer att skapa på mittfältet gör förhoppningsvis att spelet inte blir lika segt som det kunde bli under ledningen av Blanc. Diaby är nu 26 år och detta borde vara hans bästa tid i karriären. Kan han äntligen visa varför Wenger och Blanc tror/trodde så oerhört mycket om honom? Den första spelaren som Blanc tog ut i truppen var Diaby (om han var skadefri), Wenger sa för några år sedan att Diaby var den Arsenalspelaren som han trodde mest på, trots att Fàbregas och van Persie var kvar i klubben. Får han bara hålla sig undan skador så har Frankrike sin nya härförare.

Annons

Hade det varit skadefritt i backlinjen tror jag att Deschamps hade valt att lyfta fram Gonalons istället för Mavuba, men nu behövs det rutin till defensiven. Mavuba vet exakt vad som krävs. Det är synd, Gonalons hade behövt ett landslag som satsar full ut på honom. Det han saknar just nu är att spela 90 minuter i stora matcher. När han väl får göra det så kommer han att växa ännu mer som spelare. Mavuba är dock en lika bra spelare, en ettrigare Makélélé-typ, men visst gillar man när en förbundskapten som väljer att lyfta fram en “egen” spelare?

Trolig fransk startelva (4-3-3/4-1-2-2-1)

Ribéry – Benzema – Ménez
Cabaye – Mavuba – Diaby
Evra – Sakho – Yanga-Mbiwa – Réveillère
Lloris (K)

Bänk: Mandanda, Rami/Koscielny, Clichy, Capoue, Gonalons, Valbuena, Gomis

Annons
Läktaren: Ladreau, Jallet, Rami/Koscielny, Matuidi
Saknas: Giroud, Rami (osäker), Koscielny (osäker)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-09-07 11:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto