POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Glöm inte bort Montpellier"

Tänk vad snabbt det kan gå. För ett drygt år sedan skulle Montpellier gå in i en ny säsong med bara vänsterbacken Bédimo som nämnvärt nyförvärv, detta efter att ha slutat på en 14:e plats säsongen innan. Man var tippade att återigen sluta på den undre halvan av tabellen, framförallt eftersom offensiven såg trög ut med bara 32 mål gjorda under 2010/2011-säsongen. Bara Arles-Avignon, det kanske sämsta Ligue 1-laget i modern tid, hade gjort färre mål.

Trots detta gick man och vann sin första ligatitel någonsin. Montpellier gick från mediokra resultat och anonymitet, till att bli hela fotbolls-Europas nya älskling.

Den här sommaren blev förhållandevis lugn. Man fortsatte att värva i ungefär samma stil som man alltid har gjort, och man tappade “bara” Giroud. Hade fotboll varit en simpel och lättförståelig sport så hade Montpellier slagits om ligaguldet även det här året, och kanske även tagit sig vidare från Champions League gruppspel, men fotboll är en alldeles för komplex sport för att jag ska tro att detta händer.

Montpellier har tappat ett par procent entusiasm, de där få procenten som gör så stor skillnad på om man slår Évian med 2-1 eller bara får oavgjort. Det handlar inte om att spelarna är sämre, utan att Montpellier förra året hade sin livs chans och aldrig släppte taget om den. Även om fotboll är en sport som håller på i hela 90 minuter, det är en stor plan, målen är stora och spelarna är många, så är det sådana små marginaler som kan vara helt avgörande.

Det är dessutom en inte unik, men åtminstone väldigt ovanlig situation som de är i. Helt plötsligt ställer media, fans och styrelse höga krav på resultat varje vecka, till skillnad från när de hängde på en 14:e plats med, i grova drag, samma spelarmaterial. Redan nu har presidenten Loulou Nicollin, som under var och varannan vecka under förra säsongen försvarade och älskade sitt lag, sagt att hälften av spelarna i truppen är rövhål som bara bryr sig om pengar. Även de egna fansen började för några veckor sedan att prata om katastrofresultat och en uselt agerande på transfermarknaden – efter tre spelade omgångar! T-R-E spelade omgångar! Man kan undra när Montpellierfansen, av alla fans, började att tappa verklighetsförankringen.

Fast Montpellier hade kunnat sköta sig bättre. Klubben är fortfarande lite amatörmässigt skött på vissa ställen när det gäller exempelvis marknadsföring och hela den biten. Flera administrativa enkla misstag från klubbens sida har rapporterats av fansen. Man hade också kunnat göra en lite större satsning inför den här säsongen, man gick i princip jämnt ut i transferkostnader under sommaren. Champions League-pengarna hade kunnat spenderas på – exempelvis – en central mittfältare.

För att jag tror att Champions League kommer att bli Montpelliers fall. Fråga bara Lyon hur svårt det är att klara av både ligaspel och Europacupspel med en förhållandevis smal trupp. Det blir slitningar, skaderisken ökar (= fler skador = fler ändringar i startelvan = mindre kontinuitet), det blir svårare att motivera sig till “vanliga” ligamatcher. Det är en enda lång negativ sprial.

Nästa vecka springer Montpellier ut på Stade de la Mosson för att möta Arsenal i Champions Leagues gruppspel. Förhoppningsvis kommer folk fortfarande ihåg Montpelliers prestationer förra säsongen samt hur sunt och elegant som klubben sköts, istället för att fokusera på den här säsongen som jag tror kommer att bli trög och svag (resultatmässigt) för klubben. Montpellier förtjänar kanske inte beröm för sitt spel och sina resultat i början på säsongen, men det är fortfarande omöjligt att ogilla dem. Jag hoppas iallafall att vi slipper höra “fy fan vad Montpellier är usla” när folk ser dem i Champions League. De förtjänar mer än så. Om de nu skulle göra en svag säsong (jag tippar: ca 5 poäng i gruppspelet, plats 7-10 i ligan), så visar bara detta hur stort steg det är mellan mitten- och topplag, och hur svårt det är att bita sig fast i etablismanget. Ni kan ju exempelvis fråga Real Sociedad, Mainz, Hull med flera hur “lätt” det var att hänga kvar i toppen av tabellen…

Paris SG – Toulouse (Fredag 20.45) TV4 Sport Extra
Saknas: Bodmer, Douchez, Lavezzi, van der Wiel, Sissoko, Tiéné, Silva, Lugano (Paris SG), Firmin, Vidal, Aguemon (Toulouse)
Tillbaka/nya: Chantôme (Paris SG), Djalo (Toulouse)

Reims – Montpellier (Fredag 20.45)
Saknas: Peuget, Toudic, Fortes, Ayité, Ramaré, Fofana, Liebus (Reims), El Kaoutari (Montpellier)
Tillbaka/nya: Sekkat (Reims), Estrada (Montpellier)

Troyes – Lille (Lördag 17.00) TV4 Sport
Saknas: Kalou (Lille), oklart med Troyes
Tillbaka/nya: Debuchy (Lille), oklart med Troyes

Évian – Bastia (Lördag 20.00)
Saknas: Mongongu, Tié Bi, Burgnet, Salamone, Sorlin, Rabiu (Évian), Cioni, Mozini, Ilan (osäker), Bonnefoi, El-Azzouzi (Bastia)
Tillbaka/nya: Bériguad, Jarolim, Angoula, Ehret (Évian), Sans, Agostini (Bastia)

Nice – Brest (Lördag 20.00)
Saknas: Alphonse, Martial, Benschop, Grougi, Guidileye, Coulibaly, Ferradj (Brest), oklart med Nice
Tillbaka/nya: oklart med Nice

Saint-Étienne – Sochaux (Lördag 20.00)
Saknas: Zouma, Clerc (Saint-Étienne), oklart med Sochaux
Tillbaka/nya: oklart med Sochaux

Valenciennes – Bordeaux (Lördag 20.00) TV4 Sport
Saknas: Angoua, Djuric, Gomis, Massampu, Pujol (Valenciennes), Sané, Ben Khalfallah, Chalmé, Bellion, Olimpa (Bordeaux)
Tillbaka/nya: Bong, Le Tallec (Valenciennes)

Rennes – Lorient (Söndag 14.00) TV4 Sport
Saknas: Ecuele Manga, Gassama, Coutadeur, Le Lan, Quercia, Emeghara, Sunu (Lorient), oklart med Rennes
Tillbaka/nya: Aliadière, Corgnet (Lorient), oklart med Rennes

Lyon – Ajaccio (Söndag 17.00) TV4 Sport Extra
Saknas: Kommer uppdateras
Tillbaka/nya: Kommer uppdateras

Nancy – Marseille (Söndag 21.00) TV4 Sport
Saknas: Kommer uppdateras
Tillbaka/nya: Kommer uppdateras

******

Det franska A-landslaget? 1-0 mot Finland följdes upp av 3-1 mot Vitryssland. Mittbacksparet var återigen Sakho och Yanga-Mbiwa, som skötte sig godkänt även om Yanga-Mbiwa orsakade en straff. Istället var det Lloris och Ribéry som var de som presterade bäst, medan Giroud fortsätter att ha en tung start på säsongen. Precis som med Montpellier, så är det aldrig lätt att gå från en oväntad succésäsong till att ha extremt höga krav på sig.

Frankrike har spelat stabilt och varit godkända i de två första kvalmatcherna. Det finns fortfarande delar av spelet att jobba med, men samtidigt ska inte spelet vara som bäst redan nu, utan om knappa två år. Kvalet kommer ändå bara att handla om två saker: försöka slå Spanien i minst en kvalmatch, och det viktigaste är att inte tappa poäng i någon annan kvalmatch. Den här kvalgruppen påminner lite om La Liga: tappar man poäng i ett par matcher (lex Real Madrid den här säsongen), då är man körda.

Startelvorna

Mot Finland

Ribéry – Benzema – Ménez
Cabaye – Mavuba – Diaby
Evra – Sakho – Yanga-Mbiwa – Réveillère
Lloris (K)

Mot Vitryssland

Ribéry – Giroud – Benzema
Cabaye – Mavuba – Capoue
Evra – Sakho – Yanga-Mbiwa – Jallet
Lloris (K)

Nästa kvalmatch är mot Spanien den 16:e oktober. Gissningsvis är det några förändringar i startelvan då. Debuchy, Diaby, Koscielny och Rami lär vara fria från sina skador, men samtidigt är Yanga-Mbiwa avstängd då han redan dragit på sig två gula kort. Dessutom får vi se hur Deschamps resonerar kring M’Vila, Ben Arfa och Nasri, hur länge de ska vara bestraffade.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-09-14 kl 20:10
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto