Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Schelins gäng kan fortsätta att dominera

Hela fotbollsklubben Lyon, med allt vad det innebär, håller på med ett ekonomiskt stålbad. Herrarnas storsatsning på Champions League för några år sedan betalade inte av sig med sportsliga framgångar, samtidigt som det rullar in kostnader för det nya arenabygget. Detta, tillsammans med det rådande ekonomiska klimatet, har påverkat hela klubben, inklusive damlaget. Bland annat tvingades man göra sig av med en av ligans absolut bästa mittfältare, Shirley Cruz, i somras (vilken klubb hon gick till? Paris SG…). Det var visserligen den dyraste övergången i fransk damfotbolls historia, men Cruz var öppen med varför hon lämnade Lyon: klubben hade redan sänkt hennes lön en gång förra året, och ville göra det även den här sommaren. Det kunde hon inte acceptera, även om andra spelare i klubben hade gått med på liknande uppgörelser.

ANNONS

Även om Lyon har börjat den här säsongen strålande (48 mål på 6 matcher trots skada på Schelin), så har det ändå funnits oro kring hur framtiden kommer att se ut. Nu när Paris SG satsar hårt även på damfotboll så har den ekonomiska krisen varit ett ännu större hot mot Lyon. Därför var det nog många Lyonsupportrar som blev ordentligt lättade över att försäkringsbolaget APRIL idag blev ny huvudsponsor och därmed betalar in €1,5 miljoner över de närmaste åren. Nu har dessutom TV-pengarna ökat, så det finns en god chans att vi får se Lyons damer i världstoppen även i fortsättningen. Om några få dagar så är det visserligen 2,5 år sedan som Lyon senast förlorade en ligamatch, så dominansen i den inhemska serien hade nog funnits kvar ett bra tag till, även utan ekonomiskt tillskott.

Det är svårt att se vilka klubbar som ska kunna utmana Lyon och Paris SG i Division 1 Féminine under de kommande åren. Den lilla klubben Juvisy från Paris’ förorter har visserligen varit i toppen länge, men i somras lämnade deras storstjärna Laëtitia Tonazzi efter elva år i klubben för att istället gå till Lyon. Deras chanser känns väldigt små. Den andra klubben som brukar vara i toppen är Montpellier, men de har aldrig varit riktigt nära att hota Lyon. Om inget väldigt oförutsägbart händer så lär guldmedaljen återigen hamna runt Lotta Schelins hals även den här säsongen. Det skulle isåfall bli klubbens sjunde raka ligatitel, vilket är precis så många ligatitlar på raken som herrlaget vann mellan 2001 och 2008. Även damlagets svit kanske stannar vid sju stycken, för nästa år är året då Asllanis Paris SG ska utmana på allvar. I år siktar man först och främst på en Champions League-plats.

ANNONS

Den andra stora nyheten inom fransk damfotboll är att Bompastor, Lyons gudomliga spelare med 156 A-landskamper, är petad från det franska landslagstruppen utan att ha fått någon officiell förklaring. Det känns som ett beslut som gör att förbundskaptenen Bruno Bini gräver sin egna grav. En fjärdeplats i VM 2011 och en fjärdeplats i OS 2012 är vad landslaget har åstadkommit de senaste åren. Även om konkurrensen är tuff i den absoluta toppen, så måste man ta en medalj i EM 2013 som hålls i Sverige. Annars kommer Bini att få sparken.

Det är inte som så att Bompastor har blivit en markant sämre spelare, även om hon har hunnit att bli 32 år gammal. Hon är fortfarande lagkapten och nyckelspelare i Lyon. Det är ungefär jämförbart med att Steven Gerrard skulle bli petad från en engelsk A-landslagstrupp. Helt otänkbart. Det ska bli intressant att se hur Bini kommer att försvara det här, eller om han helt enkelt väljer den fega vägen genom att inte kommenterar. Ett franskt landslag utan Bompastor har en klart sämre chans att ta en medalj i EM nästa år.

ANNONS

Nåväl. Fördelningen bland spelare från olika klubbar i det franska landslagets senaste trupp är följande:

Lyon: 7 stycken
Juvisy: 4 stycken
Montpellier: 4 stycken
Paris SG: 3 stycken
Freiburg (Tyskland): 1 styck

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-10-10 kl 21:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto