POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Spela fotboll, gubbjävlar

Spelare födda på 1970-talet. Det är en fin generation fotbollsspelare som håller på att försvinna. För Frankrikes del handlar det om spelare som Zidane, Henry, Vieira, Thuram med flera. Det finns de som fortfarande är aktiva. 34 stycken spelare födda på 1970-talet har den här säsongen spelat i Ligue 1, och många av dem håller förvånansvärt god klass. Kroppen ska hålla för spel fram tills man är ungefär 35 år, men efter det får kroppen det markant svårare att återhämta sig. Det borde betyda att spelare födda 1979 borde kunna hålla ett par år till.

Vilken är då den äldsta aktiva spelaren i Ligue 1? Cyril Jeunechamp. Född 1975 och han har spelat i den franska högstadivisionen sedan 1997, detta i Auxerre, Bastia, Rennes, Nice och numera hänger han i Montpellier, där han i våras fick ta sin första stora titel när laget vann ligan. Annars har han mest hängt runt som en habil ytterback, som kan lira på bägge kanterna men som aldrig varit tillräckligt bra för att ens nämnas i landslagssammanhang.

Något han däremot har blivit känd för är sitt hetsiga humör. På 416 Ligue 1-matcher har han dragit på sig 120 gula kort och 17 röda. Han är därför nästan jämnbördig med en annan grov spelare i sin generation, Cyril Rool, som fick 139 gula kort och 16 röda under sin tid i högstadivisionen. Rool gjorde det dock på 90 färre ligamatcher, samtidigt som han drog på sig cirka 50 gula kort och 10 röda i andra turneringar, vilket gör honom till rekordhållaren inom fransk fotboll.

Om man ska gå in på ett litet sidospår så är det ironiskt att just Cyril Rool och Cyril Jeunechamp är två av de mest kortbelagda spelarna i fransk fotbolls historia. De delar inte bara förnamn, utan också en mängd andra saker. Bägge två är födda 1975, uppvuxna i södra Frankrike i två städer som ligger knappt 10 mil från varandra, det är/var två mediokra ytterbackar som ändå spelade i princip hela sina karriärer i Ligue 1, de har tagit varsin ligatitel och bägge två tillhörde Nice under åren 2007-2009. Många gemensamma nämnare.

Nåväl. Sex, Drugs and Cyril Rool slutade spela fotboll för ett par år sedan, men Jeunechamp fortsätter att skriva ett-årskontrakt med Montpellier. Han har redan hunnit med att göra runt tio matcher den här säsongen, men vi får se hur många fler det blir. Han har nämligen återigen hamnat i trubbel på grund av sina temperamentsproblem.

Allting började efter förlusten mot Olympiakos på bortaplan i Champions League. På flygplatsen hade det samlats några journalister som ville ställa frågor om tränaren Girard, men spelare som Jeunechamp och Pionnier var inte särskilt pratsugna. Journalisten tolkade det som att spelarna var tveksamma till Girards framtid. De skrev därför en artikel med rubriken “Till och med fanbärarna är osäkra” (på Girard).

Några dagar senare var det bortamatch i Valenciennes. Montpellier fick 1-1 och borde ha varit nöjda över den poängen, men när en journalist från L’Équipe, José Barroso, dök upp så konfronterade Montpelliers målvakt Jourdren honom. Efter en diskussion dök Jeunechamp upp, detta eftersom Jeunechamp hade blivit citerad i den tidigare artikeln, men han tyckte att citatet var taget ur sin kontext. Efter några hårda ord så brast det till slut för Jeunechamp, som gav journalisten Barroso en smäll i ansiktet så att blodvite uppstod.

Montpellier har bett om ursäkt och förbundet har stängt av Jeunechamp i väntan på en utredning. Jeunechamp blev förhörd idag och det återstår att se vad straffet blir, vi kan nog räkna med runt fem matcher. Det vore isåfall inte någon ovan situation för Jeunechamp att behöva sitta på läktaren, men sett till hans ålder så kanske det blir hans sista bestraffning?

De tio viktigaste 70-talisterna i Ligue 1 

1. Mickaël Landreau (79, Lille)

Den som har spelat flest matcher i den franska högstadivisionen är Jean-Luc Ettori, som kom upp i 602 stycken. Landreau är nu uppe i 567 matcher. Om allting går som det ska, så kommer Landreau att slå Ettoris rekord inom ett år.

Frågan är om Landreau är helt nöjd med det här rekordet, han hade egentligen potentialen att bli en målvakt för de absolut största scenerna. Han fick debutera som 17-åringen i topplaget Nantes och efter debuten så var han självskriven förstemålvakt. Han blev lagkapten redan när han var 19 år, och när han hade fyllt 22 år så hade han inte bara varit förstemålvakt i fem raka säsonger (!), utan han hade även varit lagkapten när klubben vann två cuptitlar och en ligatitel. Efter det? Nja. Landreau har alltid varit en av de bättre, kanske till och med bästa, målvakterna i ligan, och han har fått spela ett 10-tal A-landskamper, men han fick aldrig spela i någon klubb som utmanade om ett Champions League-guld. Han är åtminstone en av Ligue 1:s bästa målvakter just nu, och tredjemålvakt i A-landslaget. Det är alltid något, men tycker Landreau det är tillräckligt, sett till potentialen han hade?

2. Cédric Barbosa (76, Évian)

Sedan början på förra säsongen så har den här gamlingen stått för elva mål och åtta assist. Inte dåligt av en 36-årig mittfältare som egentligen började att varva ned för fyra-fem år sedan, men han har istället bytt spelstil till att bli en smart och poängstark ytter. Mittfältare som är poänggarantier är guld värda för bottengäng.

3. Olivier Sorlin (79, Évian)

Om Barbosa sköter slutprodukterna, så är det på grund av passningarna som producerar längre bak i banan. Sorlin spelar som en defensiv mittfältare och är en skicklig bollvinnare, men framförallt är han den som håller igång Évians passningsspel. Han är lite av en Xabi Alonso, som klarar av alla uppgifter och samtidigt både har det kortare och längre passningsspelet i sig. Kollar man på statistiken, så är han en av de spelarna bortanför toppklubbarna som slår flest passningar per match, och dessutom är passningsprocenten hög. Vad händer med Évian när Sorlin och Barbosa försvinner?

4. Jonathan Zebina (78, Toulouse)

Den här säsongen är det Malbranque, förra säsongen var det Zebina. Återvändarna som man tog tillbaka till landet för att vara lite schysst, men som sedan visade sig hålla förvånansvärt god kvalitet i en ny position. Zebina kom tillbaka till Frankrike som en ytterback, men efter en säsong som mittback i Brest så ville i princip varenda fransk klubb ha honom. Han var en av ligans bästa mittbackar under förra säsongen. Succén har inte varit lika uppenbar i den nya klubben Toulouse, men det beror på att han har dragits med en skada.

5. Adrian Mutu (79, Ajaccio)

När Mutu skrev på för Ajaccio, så sa han att han skulle göra fler mål än Ibrahimovic. Han har iallafall gett det ett försök. Han försöker hela tiden hitta på saker, men överskattar både sina egna kvalitéer, samt sina medspelares. Han skjuter, dribblar, klackar, driver, kör med Panenka-straffar. Det har gått sådär hittills, men man ser ändå att det finns kvalitet i grabben.

6. Kossi Agassa (78, Reims)

Reims är det laget som släpper till överlägset flest skott emot sig, ungefär 18 per match, men ändå så har man bara släppt in 14 stycken mål på lika många matcher. Siffran hade kunnat vara det dubbla om man inte hade haft Agassa i mål. När man ser honom så är det svårt att förstå att han är 34 år. Visst, rutinen är där, men han är samtidigt så pass smidig och reflexsnabb att man lika gärna hade kunnat tro att han var tio år yngre. Den bästa spelaren bland nykomlingarna? Kanske. Han krossar iallafall myten om att det inte finns några duktiga afrikanska målvakter.

7. Jérôme Rothen (78, Bastia)

Allas favorit Rothen var förra säsongens bästa spelare i Ligue 2. Hans vänsterfot och spelförståelse dominerade i den ligan. Han har inte varit dålig den här säsongen, men jag hade nog förväntat mig att han skulle kliva fram ännu mer än vad han har gjort. Han har gjort sitt jobb, men inte mycket mer, och med tanke på att Bastia har många jämnstarka centrala mittfältare, så är Rothen inte given i startelvan längre.

8. David Ducourtioux (78, Valenciennes)

Mannen med efternamnet som ingen orkar lära sig stava. Han kom faktiskt så sent som 2007 till Valenciennes, men det känns som att han har varit där betydligt längre än så. Han kan spela på vilken position som helst förutom som målvakt, han gör ett gott dagsverke och förstår sig på sin uppgift var han än blir placerad, och vilket spel som laget än försöker sig på. Det som imponerar mest är dock hans förmåga att driva upp energin i sina lagkamrater. En spelare som varje lag bör ha, men som är svår att hitta.

9. Benjamin Nivet (77, Troyes)

Om Évian har Sorlin till att sköta bollrullande-rollen och Barbosa till att göra poäng, så har Troyes en spelare som gör bägge sakerna. Nivet brukar vara en av de bättre spelarna i lagen han tillhör, utan att för den skull ha en dominerande roll. Det är en spelare man kan luta sig mot. Dessvärre så hade det behövts att han skulle ha höjt sig den här säsongen, för Troyes sätter stort hopp till att Nivet ska vara kvalitetsspelaren som får laget att hänga kvar. Den nivån har han inte visat upp.

10. Souleymane Diawara (78, Marseille)

Under flera säsonger har Diawara varit en klockren mittback i Marseille. En robust herre som verkat omöjlig att ta sig förbi. Han borde vara ännu viktigare den här säsongen på grund av den tunna truppen, men frågan är om inte knäskadan, som höll honom borta från mars fram till för några veckor sedan, har försämrat honom?

Nära: Hilton (77, Montpellier), Meriem (79, Nice), Réveillère (79, Lyon), Maoulida (Bastia)

Samtliga 70-talister som har fått speltid

Ajaccio: Mutu (79), Poulard (76), Maire (79)
Bastia: Maoulida (79), Rothen (78)
Évian: Ehret (79), Govou (79), Sorlin (79), Laquait (77), Barbosa (76), (plus Jarolím, 79, som dock har brutit sitt kontrakt)
Lille: Landreau (79), Bonnart (79)
Lorient: Audard (78), Le Lan (78), Giuly (76)
Lyon: Réveillère (79)
Marseille: Diawara (78)
Montpellier: Hilton (77), Jeunechamp (75), Pitau (77)
Nancy: Grégorini (79)
Nice: Meriem (79), Abriel (79)
Paris SG: Camara (79)
Reims: Agassa (78), Liébus (78)
Sochaux: Sauget (79), Kanté (79)
Toulouse: Zebina (78)
Troyes: Bréchet (79), Marcos (79), Nivet (77)
Valenciennes: Ducourtioux (78)

Bordeaux, Brest, Rennes och Saint-Étienne har inte spelat med någon 70-talist den här säsongen.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-11-29 kl 19:44
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå