POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fransk A-landslagsmålvakt bryter kontraktet

De franska klubblagens framgångar ute i Europa den här hösten har varit varierande. Att Montpellier inte skulle ta sig vidare var givet, samma sak med Marseilles tunna trupp i en tuff grupp. Däremot så har Lille sett förvånansvärt sega ut den här säsongen.

Det var annars den här säsongen som Lille skulle börja att prestera igen. Efter ett tungt fjolår, där man förlitade sig på att Hazard skulle fixa allting, så var det nya tider den här säsongen, där kvalitéerna i laget skulle kunna synas ännu tydligare när inte spelarna satte ett för stort hopp åt att en enskild spelare skulle fixa allting. Hur det har gått? Utslagna ur Champions League och en tiondeplacering i Ligue 1.

Allting började med att Debuchy försökte tjata sig bort i somras. Inga klubbar kom med tillräckligt bra bud och Lille ville inte släppa honom för något lägre pris än marknadsvärdet. Efter det har problemen börjat att eskalera, även om uppgifterna som har kommit ut tidigare inte har varit tillräckligt tillförlitliga och grova för att det ska ha varit synligt från ett åskådarperspektiv. Presidenten Seydoux har velat sälja klubben och han har även funderat i banorna kring att sparka tränaren Garcia, som tog laget till ligaguld så sent som 2011. Det har även dykt upp små rapporter om interna problem, men sådana rapporter är någorlunda vanliga så det var mest att ignorera. Inte ens Lillesupportrarna verkade bry sig om uppgifterna.

Ikväll small det dock till. Mickaël Landreau, förstemålvakt i Lille och tredjemålvakt i det franska A-landslaget, har brutit sitt kontrakt som skulle ha gått ut sommaren 2014. Ingenting är ännu officiellt, men alla uppgifter tyder på att är sant. Jämförelsevis är det som att Abbiati, utan förvarning, skulle bryta sitt kontrakt med Milan. På den nivån är det.

Visst, Landreau har inte haft en strålande säsong med undantag för några enstaka matcher, men de har varit så många andra saker i Lille som har varit betydligt sämre. Nyförvärven Kalou och Martin har inte kommit igång, man har drabbats av skador, laget blev överkört av Bayern München i Champions League, det har saknats en poänggarantispelare i startelvan. Landreau har gjort vad han har kunnat, varken mer eller mindre. Dessvärre så har Garcia visat ett allt mindre förtroende för Landreau. I somras sparkade han ut både Landreau och Debuchy från det fem man stora spelarrådet, och man hämtade även in Elana som ny reservmålvakt. Elana var en av ligans bättre målvakter förra säsongen när han stod i Brest, och konkurrenssituationen i målet blev jobbigare.

Nu har det även dykt upp uppgifter som att presidenten Seydoux eventuellt har hamnat i verbal konflikt med några spelare, och att Roux och Payet ska ha slagits på en träning. Det återstår att se hur mycket av detta som är sant, men lagsammanhållningen är antagligen inte på en godkänd nivå. Landreau har iallafall känt ett allt mindre förtroende från Garcia, något som fick Landreau att till slut ge upp när Elana fick stå i målet mot Valencia i onsdags.

Att Landreau sparkas tyder på att Seydoux funderar på att behålla Garcia som huvudtränare ett tag till. Det ska krävas mycket för att man ska gå med på att sparka sin förstemålvak på grund av meningsskiljaktigheter med huvudtränaren, och sedan sparka huvudtränaren tätt inpå. Landreau har alltid varit en lugn och intelligent människa, och dessutom en förbaskat bra Ligue 1-målvakt. Det måste ligga djupa problem med tränaren Garcia för att detta skulle tillåtas. Vi får dock inte glömma bort att även om Landreau nu har brutit sitt kontrakt, så kan det bero på något annat. Vi ska inte utesluta exempelvis personliga problem, men just nu finns ingenting som tyder på det. Av de uppgifterna och all fakta jag sitter på, så tror jag snarare att problem är Garcia, inte Landreau.

Lille var min främste titelutmanare till PSG inför säsongen, och jag hade många med mig på den punkten. Nu ser det istället ut som att klubben måste ta sig ur den här krisen med hedern i behåll för att sedan kunna bygga upp något nytt inför nästa säsong. Vad som händer med Landreau? Det ryktas om en presskonferens klockan 15.00 imorgon. Det är inget topplag i Ligue 1 som jagar förstemålvakt, däremot så kan exempelvis Bastia (hetaste ryktet just nu), Monaco eller Landreaus forna klubb Nantes vara aktuella. Landreau har fortfarande något år kvar innan han har slagit Ettoris rekord som den spelaren som har spelat flest matcher i den franska högstadivisionen. Räkna dock med att Wenger slår en signal inom kort…

Artikeln kommer antagligen att uppdateras under morgondagen. 

Mer läsning om Landreaus karriär.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-12-06 kl 23:08
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå