Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Uselt kultgäng

Det var cuphelg med Coupe de France och det innebär alltid skrällar. SC Bastia förlorade mot sina stadsgrannar CA Bastia från tredjedivisionen, regerande mästarna Lyon åkte ut mot Épinal, Ajaccios nya tränare Emon förlorade i sin debut och sedan rök även Reims, Rennes och Valenciennes. 6 av 20 Ligue 1-lag blev utslagna i den första omgången som de gick in i.

Nåväl. Nu när inte Ligue 1 är igång så kan det vara värt att ta en titt på Ligue 2. En av de stora nyheterna är att vi kanske håller på att få en ny Strasbourg/Grenoble, det vill säga en klubb som får åka nedåt i seriesystemet på grund av ekonomiska problem. CS Sedan Ardennes har inte betalat ut några löner under november och december med motiveringen att “vi kommer att göra det när någon investerare har köpt klubben”. Det är inte särskilt enkelt att sälja ett lag som ligger sist i Ligue 2 så det kommer att bli en jobbig tid framöver, även om man lyckades ta sig vidare i Coupe de France.

Sedan Ardennes har över 20 säsonger i den franska högstadivisionen, senast var 2006-2007, och klubben har visat sig vara en god talangutvecklare. Spelare som Costil (Rennes), Sow (Fenerbahce), Ciani (Lazio), Samba (Anzhi) och Senegals VM 2002-spelare Henri Camara och Salif Diao har fått någon form av skolning i klubben. Bara under de senaste 18 månaderna har man blivit av med sju spelare till Ligue 1. Kanske blir det så att man får sälja ytterliggare några namn för att ens överleva?

Det är dock inte bara gamla storheter som faller, även de mer nyare klubbarna har tråkiga historier att berätta.

Arles-Avignons resa började år 2005, fast på den tiden hette man bara Arles. Det är inte en särskilt stor klubb vi snackar om, även om man på 70-talet hade varit några säsonger i andradivisionen. År 2005 var man i CFA2, det vill säga femtedivisionen. År 2010 gjorde man debut i Ligue 1. Fyra serieuppflyttningar på fem år var ett nytt franskt rekord.

Arles var en så pass liten klubb att det franska fotbollsförbundet endast tillät klubben att ta bort sin amatörstatus år 2009 på ett villkor: att man fixade en bättre arena. Man spelade nämligen på Stade Fernand Fournier som tog blott 2500 åskådare, något som inte fungerade när man hade gått upp till Ligue 2. Man flyttade därför laget till Avignon och bytte därför också namn till Arles-Avignon. Även Ligue 2 vann man direkt.

Inför säsongen i Ligue 1 2010/2011 var Arles-Avignons budget på €18 miljoner om året, att jämföra med hur det var bara två år tidigare: €1,2 miljoner om året. Arles-Avignon hade tvingats att fixa ihop en storklubb fort, men det kanske gick för fort. Under debutsäsongen i Ligue 1 2010/2011 tog klubben sammanlagt 20 poäng och var hela 26 poäng ifrån att stanna kvar. Sedan trepoängssystemet infördes så är det bara Lens från säsongen 1988-1989 (17 poäng) som har haft en sämre säsong i högstadivisionen. Sejouren i Ligue 1 blev alltså bara på ett år och det var ett riktigt uselt år.

Arles-Avignon hade inte hunnit att bli en stabil fotbollsklubb. De sportsliga framgångarna hade kommit under varenda säsong, man hade värvat sig uppåt mellan divisionerna, men att utveckla en fotbollsklubb med allt vad det innebär går inte att göra så fort, fram för allt när man inte har några enorma resurser att jobba med. Faciliteter, ungdomssektion, vinnarmentalitet med mera tar tid att fixa. Istället för att bygga något på lång sikt så blev det mesta omgjort inför varje säsong. Estevan var tränaren som tog över laget 2005, när man gick upp till Ligue 1 2010 så sparkade presidenterna honom (nej, ingen felstavning: Arles-Avignon kör med två presidenter). Efter massiva protester så blev han tillbakakallad som huvudtränare, men efter noll poäng på de sex första matcherna så fick han återigen sparken.

Kanske ledningen hade rätt, kanske det behövdes att ha något nytt på tränarposten under den sommaren? Estevan var inte redo för Ligue 1 utan nu är han tillbaka och tränar ett lag i tredjedivisionen. Arles-Avignon brukade byta ut stora delar av spelartruppen varje sommar då spelarna inte dög till i en division högre upp, men Estevan fick vara kvar. Det var inte ovanligt att man gjorde runt 40 spelaraffärer per säsong. Med facit i hand skulle även tränarbytet ha kommit under någon sommar.

Under Ligue 1-äventyret så hade man dock en av de mest kultförklarade fotbollstrupperna som jag någonsin har sett ett fotbollslag ha. Det fanns några heta och inte urgamla spelare, bland annat Ben Idir, Cabella och Ghilas, men det var bland det äldre gardet som rätt dåliga men sköna spelare fanns: Panenka-Leicestersspelaren Kermorgant, de två tidigare Real Madrid-mittbackarna Mejía och Pavón, två gamla grekiska EM-vinnare i form av Charisteas och Basinas, Bobo Baldé med fotbollsvärldens grövsta lår och så ärkesopan Diawara med 17 klubbar på sitt CV (bland annat Arsenal) och det största beviset på att scoutingen hos storklubbarna vid milleniumskiftet var värdelöst. En bisarr blandning fotbollsspelare.

Arles-Avignon klarade sig kvar i Ligue 2 med sex poängs marginal förra säsongen. Klubben har nu börjat att bli mer av en vanlig Ligue 2-klubb, man har hunnit att växa som organisation, men man har många steg kvar innan man kan vara en riktig fotbollsklubb. I november sparkade man sin tränare Laurey eftersom man låg på nedflyttningsplats. 13 poäng på 13 matcher var inte tillräckligt för att det skulle vara säkert att man skulle klara sig kvar. Man slängde därför in Mosca som ersättare och nu ligger man i alla fall över nedflyttningsstrecket. Hur Mosca presenterade sig när han blev ny tränare? “Jag jobbar bara på kort sikt, tro inget annat” och slängde dessutom fram att hans titel var “tillfällig huvudtränare”. Det känns som att Arles-Avignon är tillbaka på det som de vet bäst: kortsiktiga lösningar. En udda men fungerande identitet hos Arles-Avignon.

Här är ligatabellen för Ligue 2. I toppen av Ligue 2 finner vi Nantes, Monaco, Angers, Caen och Guingamp, med Lens och Dijon som också vill vara med och slåss om uppflyttning. De stora positiva överraskningarna är Angers, Istres och Nîmes, och de negativa är Sedan och Auxerre. Just nu börjar jag att ångra att jag satte Angers på nedflyttningsplats när jag tippade Ligue 2-tabellen inför säsongen…

Det finns egentligen så mycket att diskutera om Ligue 2, men jag saknar tiden till att följa ligan på ett ordentligt sätt så därför kommer rapporteringen att fortsätta att vara smal på den här bloggen.

***

Resultaten för Ligue 1-lagen från helgens Coupe de France-matcher, de Ligue 1-lagen som gick vidare står i fetstilt.

Amiens – Évian 1-1
Thaon – Sochaux 0-1
Montceau – Troyes 0-1
Drouais – Nancy 1-5
Chauray – Lorient 1-5
Rouen – Ajaccio 1-1 (4-3 efter straffar)
Boulogne – Toulouse 0-1
Plabennec – Reims 1-0
Lille – Nîmes 3-2
Bourg-Péronnas – Montpellier 1-2
Épinal – Lyon 3-3 (7-5 efter straffar)
Metz – Nice 2-3 (efter förlängning)
Caen – Saint-Étienne 2-3
Châteauroux – Bordeaux 2-3
Marseille – Guingamp 2-1 (efter förlängning)
Lens – Rennes 2-1
Lucon Vendee – Brest 1-1 (3-5 efter straffar)
Bastia CA – SC Bastia 2-0
Arras – Paris SG 3-4
Istres – Valenciennes 3-3 (7-6 efter straffar)

Lottningen till nästa omgång.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-01-08 kl 20:55
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons